fbpx
17.8 C
Nicosia
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΟΥΔΗΣ: «Ο έρωτας είναι πάντα η κύρια επιρροή και πηγή έμπνευσης…»-Όταν...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΟΥΔΗΣ: «Ο έρωτας είναι πάντα η κύρια επιρροή και πηγή έμπνευσης…»-Όταν οι λέξεις γίνονται στίχοι-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

-

Την πρώτη φορά που άκουσα το τραγούδι «Στη Σαρίπολου», διερωτήθηκα ποιος είναι ο ερμηνευτής και ο στιχουργός του. Κάθε λέξη ανέσυρε συναισθήματα που είχα καιρό να νιώσω. Με ταξίδεψε πίσω σε παλιές αγάπες και αναμνήσεις μιας ζωής που χάθηκαν ξαφνικά και απρόβλεπτα. Οι στίχοι έγιναν λέξεις, από αυτές που κάποτε ειπώθηκαν σε μια στιγμή αδυναμίας, λόγω έρωτα.

Ανασύροντας από ένα συρτάρι τις αναμνήσεις μιας ζωής, μετά από οκτώ χρόνια το τραγούδι «Στη Σαρίπολου». Ο δημιουργός και ερμηνευτής, Κωνσταντίνος Μιχαηλούδης, με τη μοναδική του προσέγγιση, αφηγείται τη ζωή με λέξεις που αγγίζουν τις καρδιές των ακροατών.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

Ο Κύπριος δημιουργός και ερμηνευτής  Κωνσταντίνος Μιχαηλούδης, γράφει για τη ζωή, τον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις.  Καθώς ο ερμηνευτής αναβιώνει τις λέξεις, οι ακροατές μεταφέρονται σε μια συναισθηματική και αισθητική εμπειρία. Το τραγούδι δεν είναι απλώς μία μελωδία, αλλά ένα ταξίδι στη μνήμη και την ψυχή, αναδεικνύοντας την ικανότητα της μουσικής να ενώνει τους ανθρώπους μέσα από κοινές συναισθηματικές εμπειρίες.

Πώς θα περιγράφατε τη δημιουργική διαδικασία πίσω από το τραγούδι «Στη Σαρίπολου»;

Θεωρώ ότι η ζωή χωρίς δημιουργικότητα θα ήταν πολύ βαρετή. Είμαι ένας από τους ανθρώπους που δημιουργούν εικόνες κάθε λεπτό και στιγμή. Όταν δημιουργείς, είναι σαν ένα κομμάτι σου να ταξιδεύει, να αναπολεί, και το τραγούδι που δημιουργείς σε οδηγεί στον δικό του κόσμο. Σε αυτόν τον κόσμο προσπαθείς να εντάξεις τους ακροατές σου, κάνοντάς τους να ταυτιστούν και να ταξιδέψουν μαζί σου. Από την αρχή υπήρχε μια πολύ δημιουργική ενέργεια όταν γράψαμε τη μουσική μαζί με τον μουσικό και συνθέτη Θεοδόση Χριστίδη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, έπαιξαν μεγάλο ρόλο οι εξαιρετικοί μουσικοί Κώστας Λιόλιος, Δημήτρης Χατζικίδης, και ο βετεράνος αρχιμπουζουξής Δημήτρης Χιονάς. Η οπτικογράφηση του τραγουδιού από τους ταλαντούχους Σάββα Χρήστου και Αυγουστίνα Παπαδοπούλου αποτυπώνει τέλεια την αισθητική και το μήνυμα του.

Ποιες ήταν οι κύριες επιρροές σας;

Σε γενικές γραμμές, οι μουσικές μου επιρροές προέρχονται από διάφορες πηγές, από τους παλιούς όπως Χατζιδάκι και Θεοδωράκη έως τους σύγχρονους. Πιστεύω ότι μπορείς πάντα να μαθαίνεις από τους μεγάλους συνθέτες. Αν εννοείτε τις επιρροές μου για το συγκεκριμένο τραγούδι, φυσικά και προέρχονται από την ίδια τη ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ο έρωτας είναι πάντα η κύρια επιρροή και πηγή έμπνευσης για να γράψεις. Πρέπει να επικοινωνήσεις με το εσωτερικό σου, ώστε να μπορέσεις να ανασύρεις συναισθήματα και να αγγίξεις τον κόσμο, προκειμένου οι ακροατές να ταυτιστούν. Κάτι πρέπει να σου μιλήσει από μέσα και για εμένα αυτό συνέβη.

«Προσωπικά, το τραγούδι αγαπώ επειδή συνδέεται με συγκεκριμένες περιόδους της ζωής μου και λειτούργησε σαν ψυχοθεραπεία. Μπαίνοντας σε μια θετική εσωτερική διαδικασία, με βοήθησε να ξεφύγω από ό,τι με κρατούσε πίσω».

Ποιο ήταν το έναυσμα να ξαναγράψετε τους στίχους μετά από τόσα χρόνια;

Καταρχάς, να πω ότι δεν συνηθίζω να γράφω συχνά. Αυτό το τραγούδι το είχα στο συρτάρι για 8 χρόνια με διαφορετικούς στίχους, αλλά για κάποιο λόγο δεν το κυκλοφορήσαμε. Πιστεύω πολύ στο σωστό timing. Μετά από καιρό, ειδικά μετά την καραντίνα, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της ενορχήστρωσης, και όταν η μουσική ήταν έτοιμη, η διάθεσή μου εκείνη την περίοδο ήταν τέτοια που ήθελα να γράψω διαφορετικούς στίχους. Ωστόσο, για μένα, η διαδικασία ήταν δύσκολη, ειδικά όταν δεν είσαι στιχουργός και προσπαθείς να γράψεις ένα κομμάτι σε συγκεκριμένες μελωδίες. Ούτε καν τον τίτλο δεν είχα βρει. Περνούσε ο καιρός, και προσπαθούσα να γράψω, ώσπου μια μέρα εντελώς τυχαία, σε μια διασταύρωση, συναντήθηκα με μια πρώην σχέση μου που είχε καιρό να την συναντήσω, και η οποία πηγαίνει με την παρέα της στην Σαριπόλου. Ε, αυτό ήταν. Την επόμενη κιόλας μέρα βρισκόμουν στην Οδο Σαριπόλου, και καθώς περπατούσα, μου έρχονταν μία-μία οι λέξεις. Οι λέξεις έγιναν στίχοι. Έκανα ένα flashback και ανέσυρα πράγματα, αναμνήσεις ζωής, και η Σαριπόλου ήταν έτοιμη.

Ποια είναι η σημασία του τραγουδιού για εσάς προσωπικά; Το αγαπώ ιδιαίτερα γιατί συνδέεται με συγκεκριμένες περιόδους της ζωής μου και λειτούργησε ως ψυχοθεραπεία. Εισέρχεσαι σε μια θετική εσωτερική διαδικασία που σε βοηθά να ξεπεράσεις ό,τι σε κρατάει πίσω.

Ποια ήταν η κύρια έμπνευσή σας;

Οι σχέσεις που είχα στη ζωή μου και τα βιώματα που άκουγα από ανθρώπους γύρω μου αποτέλεσαν την κύρια έμπνευση για το τραγούδι. Όπως λέει και το τραγούδι, «Έρωτες, απάτες, συναισθήματα»… Όλοι έχουμε τις δικές μας εμπειρίες μέσα από τις σχέσεις μας, και αυτές μπορούν να γίνουν η κύρια πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία των πιο όμορφων τραγουδιών.

Πώς διαφέρει αυτό το τραγούδι από τα προηγούμενα;

Για πρώτη φορά αποφάσισα να δοκιμαστώ σε ένα πιο ελαφρολαϊκό ύφος, αντίθετα με τα προηγούμενα τραγούδια μου που είχαν ένα πιο ποπ ύφος. Ήταν κάτι που επιθυμούσα εδώ και καιρό, και πιστεύω πως αυτά τα τραγούδια έχουν μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Ελπίζω να το απέδωσα σωστά.

«Όπως λέει και το τραγούδι, «Έρωτες, απάτες, συναισθήματα»… Όλοι έχουμε τις δικές μας εμπειρίες μέσα από τις σχέσεις μας»

Πώς ελπίζετε ότι το κοινό θα αντιληφθεί ή θα συνδεθεί με το «Στη Σαρίπολου»;

Καθένας μπορεί να αντιληφθεί το κομμάτι διαφορετικά μέσα από τα δικά του μάτια και τα δικά του βιώματα. Θυμάμαι πως πριν κυκλοφορήσω το τραγούδι, το έπαιξα σε κάποιους φίλους μου, και όταν το άκουσαν, με παρακάλεσαν να το ακούσουν ξανά δύο και τρεις φορές. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα τη δυναμική που κρύβει… κάτι τους αγγίζει, κάτι τους συγκινεί.

Πώς καταφέρνουν οι στίχοι του τραγουδιού να σας επηρεάσουν προσωπικά;

Οι στίχοι δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα, ξυπνούν μνήμες, δημιουργούν συγκινήσεις, όχι μόνο οι λέξεις αλλά και η μουσική τους. Το τραγούδι μπορεί να ακούγεται σαν ένα τραγούδι χωρισμού, αλλά ταυτόχρονα κρύβει ψήγματα ρομαντισμού και ελπίδας.

Πώς βλέπετε τη σχέση σας με τη μουσική και τη δημιουργία μουσικής στο μέλλον;

Για μένα, η μουσική είναι μια ερωτική σχέση, ένα μέσο ψυχοθεραπείας, μια μορφή επικοινωνίας που σε οδηγεί σε νέα μονοπάτια. Δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσω να αναζητώ και να δημιουργώ. Η θερμή ανταπόκριση του κοινού με συγκινεί πάντα και μου δίνει τη δύναμη να προχωρήσω σε νέα έργα.

Πώς αντιμετωπίζετε την ιδέα ότι οι δρόμοι αφήνουν τη δική τους ιστορία στο μυαλό και τη ψυχή μας;

Ο δρόμος της ζωής κάθε ατόμου είναι μοναδικός. Είτε είναι ανηφορικός, κατηφορικός, είτε είναι μια ευθεία, έχει τα δικά του στάδια, χαρές, λύπες, απογοητεύσεις, και άνθρωπούς που έρχονται στον δρόμο μας ως μαθήματα ή ευλογίες. Γίνονται μέρος της δικής μας ιστορίας και αφήνουν το δικό τους σημάδι στην ψυχή και στο μυαλό μας.

Ποια είναι η ελπίδα σας για το μέλλον του «Στη Σαρίπολου» και τον τρόπο που θα το αποδεχτεί το κοινό;

Για μένα και για όλους τους νέους καλλιτέχνες, η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι να έχει ανταπόκριση το τραγούδι από το κοινό, να του δοθεί η ευκαιρία να ακουστεί, να ταξιδέψει και να φτάσει στα αυτιά κάθε ακροατή. Δυστυχώς, όμως, οι νέοι καλλιτέχνες είναι εγκλωβισμένοι μουσικά, λόγω των δυσκολιών στη μετάδοση νέων τραγουδιών μέσω του ραδιοφώνου, που είναι ένα δυνατό μέσο, και το μόνο μέσο που έχουν είναι τα Social Media (όπως YouTube, TikTok, FB, Instagram). Πιστεύω, όμως, πως θα το αγκαλιάσει ο κόσμος, θα ταυτιστεί και θα μιλήσει στη ψυχή του.

Πώς θα συνεχίσει το επόμενο μουσικό σας ταξίδι;

Η δημιουργία για μένα δεν σταματά ούτε λεπτό, ασχέτως αν δεν κυκλοφόρησα νέα τραγούδια για καιρό. Πιστεύω πολύ στο σωστό timing που λέμε. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid, αναζητούσα νέα τραγούδια, από τα οποία τρία σχεδόν είναι έτοιμα. Ένα από αυτά είναι το χασάπικο “Στη Σαρίπολου,” που μόλις παρουσιάσαμε, και σε λίγο καιρό θα παρουσιάσω ένα Ζεϊμπέκικο με σύνθεση και στίχους Κυπρίων δημιουργών. Στη συνέχεια, έχω σχέδια για ένα τραγούδι από δημιουργούς στην Ελλάδα, των οποίων, προς το παρόν, δεν μπορώ να αποκαλύψω τα ονόματα. Ο μόνος που μπορώ να αναφέρω είναι ο συνθέτης, ένας γνωστός Έλληνας τραγουδιστής και φίλος μου εδώ και χρόνια, και η στιχουργός, γνωστή για τις αμέτρητες επιτυχίες της.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: