fbpx
22 C
Nicosia
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ: Έλαβε το Βραβείο Καινοτομίας ΟΕΒ – Κοινωνική Καινοτομία-Το DNA των...

ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ: Έλαβε το Βραβείο Καινοτομίας ΟΕΒ – Κοινωνική Καινοτομία-Το DNA των Κυπρίων

-


Το Βραβείο Καινοτομίας ΟΕΒ αποτελεί την ανώτατη διάκριση στη χώρα μας για την πιο επιτυχημένη καινοτομία. Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει διακριθεί με το Βραβείο Καινοτομίας στον τομέα Κοινωνικής Καινοτομίας με το έργο του Cyprus Genome Project.

Το Cyprus Genome Project είναι μια πρωτοβουλία του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος για τη γενετική χαρτογράφηση του κυπριακού πληθυσμού, ενός πολύπλοκου και γενετικά ανομοιόμορφου πληθυσμού, όπως έχει διαμορφωθεί λόγω της πλούσιας ιστορία του νησιού μας.  Οι συνεχείς αλληλεπιδράσεις μέσα από τα χρόνια με πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς, έχουν αποτυπωθεί στο γενετικό κώδικα των σύγχρονων Κυπρίων.  Η Κυπριακή αυτή βάση γενετικών δεδομένων είναι ένα πολύτιμο ερευνητικό εργαλείο, όπου διατίθεται ηλεκτρονικά σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα ανά το παγκόσμιο. 

Συγκεκριμένα, τo Cyprus Genome Project  αποτελεί μια βάση δεδομένων με τον γενετικό κώδικα από το DNA 10.000 υγιών Κυπρίων, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι ως εθελοντές δότες στο Κυπριακό Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών το μεγαλύτερο αρχείο στο κόσμο, σε αναλογία πληθυσμού. Η επιλογή των δειγμάτων έγινε με τυχαία δειγματοληψία από το αρχείο δοτών μετά από έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής.  Η καινοτόμος μέθοδος αλληλούχισης που ακολουθήθηκε διασφαλίζει μια εξαιρετικά οικονομική και αποδοτική προσέγγιση, ενώ παράλληλα διατηρεί την πλήρη ανωνυμία των δεδομένων.

Η βάση δεδομένων διατίθεται σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα μέσω του συνδέσμου www.cyprusgenome.org και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση αναφοράς για όλες τις εξετάσεις κληρονομικών διαταραχών επιτρέποντας στους επιστήμονες να εστιάσουν στις κλινικά σημαντικές πληροφορίες για την ορθή διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία του κάθε ασθενή. Σήμερα είναι αποδεκτό ότι οι σημαντικότεροι παράγοντες της ανάπτυξης σχετίζονται με τη γνώση, την έρευνα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Η Δρ. Πετρούλα Γερασίμου η Δρ. Πόπη Κανάρη και η Άντρη Μιλτιάδους.

Το όραμα και η αποστολή του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος το επιβεβαιώνουν, αφού εστιάζουν στην “Στήριξη Ευάλωτων Ομάδων Ασθενών μέσω Καινοτόμων Επιστημονικών και Κοινωνικών Παρεμβάσεων”. Προσπαθούμε σε όλες τις δραστηριότητες μας, να διαμορφώσουμε πλαίσια και περιβάλλον στο οποίο να μεγιστοποιούνται οι ευκαιρίες, οι δυνατότητες και η αποτελεσματικότητα της καινοτομίας. Η καινοτομία καθοδηγεί τη διερεύνηση κάθε νέου περιστατικού μιας σπάνιας νόσου ή τη διάγνωση μιας νέας κακοήθειας. Το επιστημονικό προσωπικό του Ιδρύματος ενθαρρύνεται να αναζητά, να μελετά, να υιοθετεί και να εισαγάγει νέες τεχνικές και προσεγγίσεις, παρέχοντας έγκυρα και αξιόπιστα αποτελέσματα στους γιατρούς για την διάγνωση και θεραπεία των ασθενών.

Είναι μεγάλη τιμή για το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα η διάκριση αυτή, καθώς η καινοτομία αντικατοπτρίζεται διαχρονικά στην κουλτούρα,όραμα και αποστολή του Ιδρύματος. Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην ΟΕΒ για την προώθηση του θεσμού της καινοτομίας και στο κοινωνικό κομμάτι, όπου οργανισμοί όπως τον δικό μας, έχουν αναπτύξει και διαθέσει με επιτυχία καινοτόμες υπηρεσίες με στόχο
την εκπλήρωση κοινωνικών αναγκών και τη  βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΚΑΙΡΟΣ: Αυξημένη σκόνη και υψηλή θερμοκρασία

Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες μέσες και ψηλές νεφώσεις. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις...