17.1 C
Nicosia
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήSHOWBIZΘΟΚ: Πλούσιο το ρεπερτόριο του-Οι παραστάσεις που θα ανεβάσει-Οι Φοίνισσες ανάμεσα στις...

ΘΟΚ: Πλούσιο το ρεπερτόριο του-Οι παραστάσεις που θα ανεβάσει-Οι Φοίνισσες ανάμεσα στις δράσεις μνήμης και την μαύρη επέτειο

-

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου έχει σχεδιάσει ένα πλούσιο και πολυτροπικό ρεπερτόριο για τη θεατρική σεζόν 2024-2025, το οποίο ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους θεματικούς άξονες. Η τραγωδία Φοίνισσες ανεβαίνει στην σκηνή σε σκηνοθεσία Μαγδαλένα Ζήρα και ένα εξαιρετικά σύνολο ηθοποιών και συντελεστών.


Η παραγωγή του ΘΟΚ εντάσσεται στις δράσεις μνήμης για την μαύρη επέτειο των πενήντα χρόνων από την Τουρκική Εισβολή. Με την τραγωδία του Ευριπίδη Φοίνισσες που πραγματεύεται την επίδραση του τραύματος του πολέμου, της βίας και της αδικίας, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συμμετέχει στις δράσεις μνήμης για την μαύρη επέτειο των πενήντα χρόνων από την Τουρκική Εισβολή.

Με παραστάσεις, σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Ελεύθερη Αμμόχωστο η παραγωγή ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα και ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών και συντελεστών.

Οι παραστάσεις θα ανεβούν στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’-Σχολής Τυφλών τη Τετάρτη 10, Πέμπτη 11, Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Ιουλίου. Οι ηθοποιοί που θα εμφανιστούν είναι η Στέλα Φυρογένη (Ιοκάστη), Δημήτρης Αντωνίου (Θεράπων), Νίκη Δραγούμη (Αντιγόνη), Ανδρέας Κούτσουμπας (Πολυνείκης), Προκόπης Αγαθοκλέους (Ετεοκλής),
Νεοκλής Νεοκλέους (Κρέων), Σπύρος Σταυρινίδης (Τειρεσίας), Λουκάς Προκοπίου
(Μενοικέας), Γιάννης Μίνως (Άγγελος), Θανάσης Γεωργίου (Οιδίποδας).


Χορός: Αλεξία Αλέξη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Σεμέλη Κυριαζή, Μαρίνα Μανδρή, Μαρία Μασώνου, Μαριλύ Μήλια, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Κύνθια Παυλίδου, Άννη Χούρη,
Μυρσίνη Χριστοδούλου.

Οι παραστάσεις που πρόκειται να ανεβάσει το ΘΟΚ επικεντρώνονται στο μύθο, την ιστορία και κατ’ επέκταση την ατομική και συλλογική μνήμη, τον πόλεμο και το ανθρώπινο δράμα, την ανθρώπινη μοίρα και τον θάνατο και τέλος στο επίκαιρο θέμα τη διαφθορά και την αλλοτρίωση που συναρτώνται με την εξουσία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο παραγωγές της Κεντρικής Σκηνής φέρουν την υπογραφή δύο σημαντικών σκηνοθετών. Ο Βαρνάβας Κυριαζής σκηνοθετεί το έργο, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε κυπριακή σκηνή, Η λέξη πρόοδος του
γαλλορουμάνου συγγραφέα Ματέι Βιζνιέκ. Το έργο το οποίο βραβεύτηκε ως το καλύτερο
θεατρικό έργο στο Off-Section του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου της Αβινιόν, αφορά σε θέματα οικεία σε εμάς: στον πόλεμο, το δράμα της προσφυγιάς, την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, τον αγώνα για την επιβίωση.

Μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση επιχειρεί να αναδείξει η διασκευή και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου στην κωμωδία παρεξηγήσεων Ο επιθεωρητής του Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Γκόγκολ, ένα σπουδαίο, διαχρονικό έργο, που με χιούμορ, λυρισμό και διεισδυτική ματιά, σατιρίζει την ηθική και κοινωνική κατάπτωση. Πρόκειται για την πρώτη σκηνοθετική συνεργασία του Θωμά Μοσχόπουλου, ενός από τους πιο σημαντικούς σήμερα Έλληνες σκηνοθέτες, με τον ΘΟΚ.

    Την αυλαία της Νέας Σκηνής ανοίγει το πρόσφατα γραμμένο έργο του Μάριους φον
    Μάγενμπουργκ Nachtland, το οποίο παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρεμιέρα, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Ξενίδου, η οποία έχει σκηνοθετήσει ξανά έργο του Μάγενμπουργκ στον ΘΟΚ το 2013. Το έργο παρουσιάζεται μόλις για τρίτη φορά (πρωτοπαρουσιάστηκε στο Βερολίνο το 2023 και ακολούθως στο Λονδίνο τον περασμένο Φεβρουάριο).

    Ακολουθεί, επίσης σε πανελλήνια πρεμιέρα, το έργο Η Μητέρα του λιβανιοκαναδού
    συγγραφέα Ουαζντί Μουαουάντ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά. Το έντονα
    προσωπικό και βιωματικό έργο περιστρέφεται γύρω από το πρόσωπο της μητέρας συγγραφέα, εξιστορώντας τη διαδρομή της μέσα από την τραυματική εμπειρία του εκτοπισμού της οικογένειάς της.

    Η τρίτη παραγωγή αφορά στο αριστούργημα του Νορβηγού συγγραφέα Χένρικ Ίψεν Ο μικρός Εγιόλφ, έργο καθρέφτης της οδυνηρής καθημερινότητας ενός ζευγαριού, παγιδευμένης σε λάθη, ενοχές και αυταπάτες. Ο Σουηδός σκηνοθέτης Stefan Larsson, ένας από τους σημαντικότερους και πολυβραβευμένους Σκανδιναβούς σκηνοθέτες της εποχής μας, αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία και διασκευή του έργου, μεταγράφοντας την ιστορία στο δικό μας παρόν. Η παραγωγή αυτή γίνεται με την συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου της Σουηδίας, Dramaten και τίθεται υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας.

    Η σκηνή 018 θα ανεβάζει δύο παραγωγές. Την Ομήρου Οδύσσεια ενός από τους σημαντικότερους σήμερα έλληνες ποιητές, του Μιχάλη Γκανά, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Παναγιώτη Λάρκου. Η ζωντανή και εύληπτη εκδοχή του Γκανά επαναφηγείται, με χιούμορ και σύγχρονη γλώσσα, τη γνωστή ομηρική ιστορία του περιπετειώδους γυρισμού του Οδυσσέα στην Ιθάκη.

    Το Έλα Έλα της Ξένιας Καλογεροπούλου, μια παράσταση για βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας, την οποία επιμελείται σκηνοθετικά η Λένα Κάσιου. Πρόκειται για την πρώτη παράσταση που γίνεται στον ΘΟΚ για βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας και ευελπιστούμε να υπάρξει και συνέχεια στο μέλλον. Πρόκειται για μια βωβή και παιχνιδιάρικη οικείωση των παιδιών με το φεγγάρι, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη της αισθητικής τους καλλιέργειας, της αντιληπτικής τους ικανότητα και της συμμετοχικότητάς τους.

    Ο ΘΟΚ θα προβεί, σε κατοπινό στάδιο, σε ανοιχτό κάλεσμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κατάθεση προτάσεων.


    Η παραγωγή Θεάτρου Βαλίτσα η οποία εστιάζει στο εφηβικό κοινό και σε συγκεκριμένα θέματα που το απασχολούν, ταξιδεύοντας από σχολείο σε σχολείο και συνδυάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε αντιστοιχία με την παράσταση.


    Στη Σκηνή Εκτός Έδρας επιστρέφει η Αλεξία Παπαλαζάρου για να σκηνοθετήσει Το γατάνιν του σπουδαίου Κύπριου ποιητή και συγγραφέα Μιχάλη Πασιαρδή, το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε στον ΘΟΚ το 1985. Πρόκειται για μια συγκινητική σπονδυλωτή σύνθεση πολυφωνικών ιστοριών που σκιαγραφεί με αυθεντικότητα και τρυφερότητα τον κόσμο της κυπριακής παράδοσης ο οποίος, παρά τις αναπόφευκτες αλλοιώσεις του χρόνου, επιβιώνει μέχρι σήμερα στα ήθη, στη γλώσσα, και στην καθημερινή συμπεριφορά.

    Κατά την Καλοκαιρινή περίοδο 2025 η δημοφιλής στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου, συνθέτοντας και σκηνοθετώντας μία πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο Χορικά ύδατα, όπου συναντώνται ο θεατρικός αφηγηματικός λόγος, η ποίηση, η μουσική και το τραγούδι. Τα Χορικά ύδατα είναι μια παράσταση με θέμα τα ανθρώπινα πάθη αποτυπωμένα είτε μέσα από το δράμα είτε μέσα από την κωμωδία.

    Μια επιλογή κειμένων από ένα ευρύ φάσμα έργων, τα οποία συνάπτονται με νέα κείμενα της Νικολακοπούλου και πλαισιώνονται από χορικά (μουσική και τραγούδια). Το ρεπερτόριο θα συμπληρωθεί με μια δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή, η οποία θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός στο σύνολό του θα ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί με την προσεχή έναρξη της χειμερινής περιόδου.

    - Advertisment -

    πρεπει να διαβασετε: