fbpx
22.8 C
Nicosia
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΤΗΣ: ΤΟ ΕΜΦΥΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΤΗΣ: ΤΟ ΕΜΦΥΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΝΕΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

-

Όταν η φαντασία ξεκινά να ξεπερνά την πραγματικότητα, τότε ο Ηρακλής Μαυρομμάτης μεγαλουργεί μέσα από τα έργα του. Ένα κλικ της φωτογραφικής μηχανής δημιουργεί το συναίσθημα να καλλιεργήσει το όνειρο που είχε από μικρό παιδί, να αποτυπώνει το έργο του πάνω σε ένα καμβά και όχι μόνο σε ένα κλικ.

Ο Ηρακλής Μαυρομμάτης μεγάλωσε σε μια οικογένεια καλλιτεχνών, από τον παππού Ηρακλή Μαυρομμάτη μέχρι τον θείο του ηθοποιό Ανδρέα Μαυρομμάτη, παίρνοντας τα θετικά στοιχεία  της δημιουργικότητας τους. Αυτό το διάστημα έχει ανοίξει τα φτερά του εκθέτοντας τα έργα του, στην Βαρκελώνη ενώ όπως διευκρινίζει το όνειρό του είναι να ταξιδέψουν και σε άλλες χώρες.

Η οικογενειακή παράδοση είναι αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με την φωτογραφία;

Όντως η οικογενειακή παράδοση που ξεκίνησε από τον παππού μου Ηρακλή Μαυρομμάτη από το 1924 ερχόμενος από την Ελλάδα έχοντας στην βαλίτσα του τεχνικές που δεν υπήρχαν τότε στην Κύπρο. Μετά ο ίδιος δίδαξε την τέχνη του στον πατέρα μου Χαράλαμπο Μαυρομμάτη και στον θείο μου ηθοποιό Ανδρέα Μαυρομμάτη.  Ακολούθησε η τρίτη γενιά εγώ και ο αδελφός μου και συνεχίζεται και η τέταρτη γενιά με τον ανιψιό μου Χαράλαμπο Μαυρομμάτη.

Παρόλα αυτά δεν έμεινες μόνο στο κλικ της φωτογραφικής μηχανής αλλά προχώρησες παραπέρα…

Ναι, αυτό είναι αλήθεια δεν έμεινα στο κλικ της φωτογραφίας γιατί από πολύ μικρός είχα κλίση στην ζωγραφική και αυτή ήταν η μεγάλη μου αγάπη..που δυστυχώς την άφησα για πολλά χρόνια μόνο ως χόμπι.

Τι είναι αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς πολύ περισσότερο με την φωτογραφία και την ζωγραφική;

Με την φωτογραφία ασχολήθηκα από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας και μετά όπως λες δεν έμεινα στο κλικ της φωτογραφίας και ένταξα και την ζωγραφική στη ζωή μου.

Από πού εμπνέεσαι περισσότερο και ποιο θέμα των έργων σου επιλέγει να αποτυπώσεις στα έργα σου;

Με εμπνέουν πολύ οι εκφράσεις των προσώπων και των φιγούρων γι’ αυτό και όλα τα έργα μου κινούνται στην ανθρώπινη φιγούρα με διάφορες τεχνοτροπίες  Από μικρός έφερνε ο πατέρας μου πορτρέτα μαυρόασπρα στο σπίτι και μου έδινε από ένα αντίτυπο και τις χρωμάτιζα με λαδομπογιές διότι έβλεπε αυτή μου την κλίση και είχα το ελεύθερο να τις επεξεργαστώ όπως ήθελα εγώ. ’Έτσι έδινα κίνηση στην στατική φωτογραφία.

«Από μικρός έφερνε ο πατέρας μου πορτρέτα μαυρόασπρα στο σπίτι και μου έδινε από ένα αντίτυπο και τις χρωμάτιζα με λαδομπογιές διότι έβλεπε αυτή μου την κλίση και είχα το ελεύθερο να τις επεξεργαστώ όπως ήθελα εγώ».

Ποιο από τα δύο προτιμάς φωτογραφία ή ζωγραφική;

Μου αρέσει ο συνδυασμός αυτών των δύο δίνοντας ζωή σε μια φωτογραφία με τα χρώματα μου και διάφορα άλλα υλικά.

Παρόλο που στο ενεργητικό σου έχεις καταγράψει αμέτρητες εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφική εντούτοις θέλησες να «ταξιδέψεις» τα έργα σου και στην Βαρκελώνη…

Ναι έχω στο ενεργητικό μου αρκετές εκθέσεις ατομικές, ομαδικές και φιλανθρωπικές…Και η Βαρκελώνη προέκυψε εντελώς τυχαία σε ένα ταξίδι μου αναψυχής όπου πήγα να επισκεφθώ μια σπουδαία γκαλερί που εκθέτει έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.  Η ιδιοκτήτρια είδε την δουλειά μου και μου ζήτησε συνεργασία την οποία κρατάμε εδώ και τρία χρόνια με τεράστια επιτυχία – και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί η δουλειά μου αγαπήθηκε και αγοράστηκε από ανθρώπους από Γαλλία,  Βέλγιο, Ιρλανδία, Σκωτία,  Ισπανία και αυτό είναι πολύ σημαντικό για ένα καλλιτέχνη.

Γιατί στην Βαρκελώνη και όχι κάπου αλλού;

Η Βαρκελώνη από μόνη της είναι κέντρο πολιτισμού και τέχνης και όπως ανέφερα πιο πάνω η συνεργασία αυτή προέκυψε τυχαία και μου ανοίγει πόρτες για συνεργασίες με άλλες χώρες.

Που θεωρείς ότι έχεις περισσότερο έμφυτο ταλέντο;

Έμφυτο ταλέντο είχα περισσότερο στην ζωγραφική. Η φωτογραφία υπήρξε λόγω οικογένειας αλλά με οδήγησε σε ένα είδος μετατροπής της που αγαπώ ιδιαίτερα.

Πόσο δύσκολο είναι να επεξεργάζεσαι την φωτογραφία και να την μετατρέπεις σε έναν πίνακα ζωγραφικής;

Όταν αρχίζει η επεξεργασία μιας φωτογραφίας η φαντασία αρχίζει από μόνη της να δημιουργεί εικόνες στο μυαλό μου δίνοντας μου το ελεύθερο τι υλικά και τεχνοτροπία θα χρησιμοποιήσω.

Τι άλλο να περιμένουμε από εσένα για να μας εκπλήξεις.

Εκπλήξεις έρχονται πολλές, μια εξ αυτών πολύ σύντομα σε μια συνεργασία με ένα Κύπριο ταλαντούχο ηθοποιό που θα είναι η επόμενη μου δουλειά για το εξωτερικό.

«Όταν αρχίζει η επεξεργασία μιας φωτογραφίας η φαντασία αρχίζει από μόνη της να δημιουργεί εικόνες στο μυαλό μου δίνοντας μου το ελεύθερο τι υλικά και τεχνοτροπία θα χρησιμοποιήσω».

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: