18.8 C
Nicosia
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήNEWSΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ: ΝΕΕΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ: ΝΕΕΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ

-

ΜΗ ΝΙΩΘΕΤΕ ΤΥΨΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ “ΠΑΡΟΥΝ ΟΛΟΙ” ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ

Η lifecoach ή ακόμη καλύτερα προσωπική σύμβουλος ζωής για μαμάδες, Στεφανία Τσαουσίδου, ως μητέρα και η ίδια, κάθε εβδομάδα θα βοηθά μέσω της στήλης της, τις μητέρες να καταλάβουν τις σκέψεις τους, να απομακρύνουν οποιαδήποτε συναισθήματα που βιώνουν, αλλά και να ζήσουν μέσα από το σημαντικότερο ρόλο της ζωής τους…της μητέρας. Στο σημερινό της άρθρο, η Στεφανία Τσαουσίδου δίνει τις δικές της συμβουλές στις νέες μαμάδες, οι οποίες είναι συχνά αγχωμένες εξαιτίας των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.

  1. Στέρηση ύπνου 

Ο διακεκομμένος ύπνος είναι μεγάλη πρόκληση καθώς κάθε νέα μανούλα χρειάζεται ενέργεια για να αποδώσει στο νέο της ρόλο. Ζητήστε βοήθεια από το σύντροφό σας είναι απαραίτητη η συνεισφορά του. Ειδικά το βράδυ αναλάβετε “βάρδιες”. Μερικές ώρες συνεχόμενου ύπνου σε αναζωογονούν και σε ξεκουράζουν

2. Νιώθει αρχάρια και “πελαγώνει”

Νιώθει υπερβολικά άγχος λόγω έλλειψης εμπειρίας με ατελείωτες ερωτήσεις και ανησυχίες. Δεν χρειάζονται οι ενοχές. Να συγκεντρωθεί στα βασικά, να μην έχει υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό της. Να φροντίζει τη διατροφή και την σωστή ενυδάτωση για να έχει δυνάμεις. Να ζητάει βοήθεια από τη μαία, το γιατρό  και κυρίως συναισθηματική και πρακτική  υποστήριξη από το σύζυγο της.

3. Η ψευδαίσθηση ότι το σώμα σου μετά τη γέννα θα είναι όπως πριν

Πολλές νέες μαμάδες αγχώνονται γιατί εξακολουθούν να έχουν τα κιλά της εγκυμοσύνης, μόλις επιστρέψουν στο σπίτι. Μην κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας, να θυμάστε χρειάστηκαν 9 μήνες για να δημιουργήσετε το μικρό θαύμα που βρίσκεται στην αγκαλιά σας, δώσε χρόνο στο σώμα σας. Ο σύντροφος μπορεί να καθησυχάσει τη μανούλα θυμίζοντας της ότι εξακολουθεί να είναι γυναίκα και την βρίσκει ελκυστική

4. Η απότομη αλλαγή των ρόλων 

Πριν το μωρό μια γυναίκα είναι ελεύθερη, έχει φίλους, συνεργάτες, καριέρα και ξαφνικά γίνεται μαμά, όλες οι προσωπικές της ανάγκες μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και νιώθει ότι δεν είναι σημαντική, καθώς προτεραιότητα έχει το παιδί. Οι μπαμπάδες πρέπει να δείξουν κατανόηση, να μην έχουν απαιτήσεις όπως το σπίτι να είναι καθαρό και το δείπνο στρωμένο. Όταν επιστρέφουν στο σπίτι να στηρίζουν τη σύντροφο τους συναισθηματικά ρωτώντας για την ημέρα της και αναλαμβάνοντας να φροντίσουν το μωρό για να ξεκουραστεί η μαμά αλλά και να “δεθούν” με το παιδάκι τους. 

5. Επιπλέον άγχος, ίσως προστριβές προκαλούν τα οικονομικά. 

Τα έξοδα αυξάνονται, η μανούλα δεν μπορεί να συνεισφέρει. Είναι σημαντικό να συζητά με τον σύντροφο της για οτιδήποτε προκύψει αλλά και να κάνετε ένα πλάνο αποταμίευσης. Μπορείτε να δεχθείτε δώρα, μεταχειρισμένα πράγματα από την οικογένεια ή φίλους αντί να τα αγοράσετε. 

Το κυριότερο: Να θυμάσαι ότι αν και μανούλα είσαι άνθρωπος με αντοχές και συναισθήματα και πρέπει να είσαι επιεικής με τον εαυτό σου, να ζητάς και να δέχεσαι βοήθεια, να αγαπάς, να συμπονάς και να φροντίζεις εσένα για να απολαύσεις περισσότερο το ταξίδι της μητρότητας που μόλις ξεκίνησες.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: