fbpx
20.9 C
Nicosia
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΡΑΦΑΗΛ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ: «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ…»

ΡΑΦΑΗΛ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ: «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ…»

-

O 30χρονος συμπατριώτης μας Ραφαήλ Κυριακίδης του www.artoftempo.com με σημαντικές μουσικές διακρίσεις, με πάθος για τη μουσική και τα ντραμς «ταξιδεύει» όσους τον ακούνε σε ένα αλλιώτικο ταξίδι γεμάτο νότες, τρέλα και κρότους καρδιάς. Όλη η ζωή του νεαρού που κατάγεται από την Πάφο και έχει ελληνικές ρίζες λόγω της μητέρας του, η οποία κατάγεται από την Κρήτη, έχει κάθε λόγο να εκπλήττει τους παρευρισκόμενους. Μεγαλωμένος σε μια οικογένεια γεμάτη από μουσικά ηχοχρώματα θυμάται από μικρός να κλέβει τις κουτάλες από την κουζίνα και να χτυπά ρυθμικά ότι έβρισκε μπροστά του…

 Από ποια ηλικία ασχολείσαι με τη μουσική

Προέρχομαι από μουσική οικογένεια καθώς οι γονείς μου είναι επαγγελματίες μουσικοί, ο πατέρας μου κιθαρίστας και η μητέρα μου τραγουδίστρια. Η ζωή μου από τότε που θυμάμαι ήταν γεμάτη μουσική! Θυμάμαι από πολύ μικρός τους γονείς μου να γράφουν τραγούδια, να κάνουν πρόβες κι εγώ να τους ακούω και να τους θαυμάζω. Ήταν τότε οι κασέτες ξέρεις πίσω μπροστά το ραδιόφωνο να ακούνε να γράφουν στίχους να ετοιμάζονται για συναυλίες ή για εμφάνιση σε νυχτερινά μαγαζιά κι εγώ να είμαι δίπλα να ακούω και να παίζω με τα παιχνίδια μου και να σιγοτραγουδώ. Θυμάμαι να κλέβω από τη μαμά μου κουτάλες από την κουζίνα και να χτυπάω ρυθμικά όπου έβρισκα! Στο σπίτι μας υπήρχε ένα μικρό στούντιο που ήταν όλα τα όργανα εκεί, μαζί κι ένα σετ από ηλεκτρονικά ντραμς. Εξερευνούσα το χώρο συχνά, μια μέρα βρήκα δύο μπακέτες (Drum sticks) και κάθισα στα τύμπανα. Ένιωσα δέος όταν τα άγγιξα! Άρχισα απλά να χτυπώ και να απολαμβάνω τον κάθε κρότο! Δεν περιγράφεται με λόγια πώς ένιωσα!

Οι γονείς σου πόσο σε βοηθήσαν να καλλιεργήσεις το ταλέντο σου;

Οι γονείς μου ήθελαν να μάθω κιθάρα ή πιάνο ή μπουζούκι αλλά εγώ δεν ήθελα. Αραιά και που ο μπαμπάς προσπαθούσε μάταια να με μάθει εγώ όμως τίποτα! Στα οκτώ  μου, μου έκαναν δώρο ένα τουμπελέκι και καθόμουν μόνος με τις κασέτες και προσπαθούσα να αποτυπώσω και να παίξω αυτά που άκουγα χωρίς καν να ξέρω το σωστό χειρισμό. Κάπου στα 12 μου ένας φίλος στην γειτονιά έπαιζε ντραμς κι εγώ κοντοστεκόμουν και κρυφάκουγα. Μια μέρα με κάλεσε σπίτι του να παίξουμε μαζί μουσική. Του ζήτησα να παίξω ντραμς και ενθουσιάστηκε, λέγοντας μου να πάμε μαζί σε ένα διαγωνισμό που θα γινόταν σε τρεις μέρες. Έτσι ξαφνικά κι αναπάντεχα πήγαμε λοιπόν κι οι κριτικές ήταν πολύ καλές, με συμβούλευσαν να ξεκινήσω άμεσα μαθήματα. Θυμάμαι κριτές ήταν ο κ Ρόδος Παναγιώτου ο κ Ευθύβουλος Θεοχάρους και μου έδωσαν θάρρος, σήμερα τους ευχαριστώ! Οι γονείς μου με δίδαξαν τι είναι η μουσική. Χρειάζεται αγάπη, αφοσίωση και μεγάλος αγώνας μου είπαν. Τους υποσχέθηκα ότι θα τους κάνω υπερήφανους! Από τότε περίμενα να χτυπήσει το κουδούνι στο σχολείο να πάω σπίτι και να κλειστώ όλη μέρα στο δωμάτιο με τα τύμπανα να μελετήσω για να πετύχω το όνειρό μου!

Είχες δηλαδή προδιαγράψει από μικρός το μέλλον σου…

Ναι κάτι έτσι…Γράφτηκα σε ένα ωδείο και παρακολούθησα τα πρώτα μου μαθήματα με τον κ. Γιώργο Ριαλά για τρία χρόνια. Στην συνέχεια διδακτικά μόνος με βιβλία, με πολλά ακούσματα και πολλές ώρες μελέτης την μέρα. Οι γονείς μου ήθελαν να πετάξουν τα ντραμς από το παράθυρο τους γιατί τους είχα τρελάνει όλη μέρα!  Η μουσική και τα τύμπανα είναι για μένα η ζωή μου, είναι τα πάντα για μένα! Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς μουσική ούτε για μια μέρα! Η μουσική είναι ένας τρόπος να εκφραστείς όταν οι λέξεις δεν αρκούν!

Από ότι γνωρίζω έχει λάβει και κάποιες μουσικές διακρίσεις

Πρώτα έδωσα ελληνικές εξετάσεις σε Drum Performance με τελικό βαθμό 10′ και κατατάχτηκα στην κατηγορία Α’ Ανωτέρα. Παρακολούθησα πολλά σεμινάρια και Master Classes με διάσημους ντράμερ όπως τον Φώτη Γιαννόπουλο, Μιχάλη Καπιλίδη, Matt Patella, Dave Weckl και Jojo Mayer. Ακολούθησαν μαθήματα με τον Μike Bodourov και πέρασα τις εξετάσεις για πτυχίο Grade 8 με άριστα από την Rockschool του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρακολούθησα επίσης μουσικές σπουδές στο Conservatory of Neapolis Sykeon με τον Άγγελο Βαλαβάνη για το 1ο Δίπλωμα το Diploma in Music Performance: DipRSL (Perf) at level 4 (ισότιμο με πρωτοετές Bachelor) με βαθμό Merit. Πρόσφατα απόκτησα το 2ο Δίπλωμα το Diploma in Music Performance:LRSL(Perf) at level 6 (που είναι Bachelor). Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να μελετάς συνεχώς και να ασχολείσαι πιστά με αυτό που αγαπάς. Για αυτό και δεν επαναπαύομαι προσπαθώ συνεχώς να εκπαιδεύομαι και να βελτιώνομαι.

Υπάρχουν ευκαιρίες για να δείξεις το ταλέντο σου ως ντράμερ στην Κύπρο;

Δύσκολη ερώτηση! Στην Κύπρο δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και μαγαζιά που να μπορείς να αναδειχτείς σαν μουσικός ντράμερ ή γενικά σαν καλλιτέχνης. Ελπίζω κάποια στιγμή να αλλάξουν λίγο αυτά τα δεδομένα και να εξελιχθούμε και σε αυτούς τους τομείς. Σίγουρα χρειάζεται και δεύτερη δουλειά εκτός μουσικής για βιοποριστικούς λόγους. Όμως όταν αγαπάς πραγματικά τη μουσική παραμένεις πιστός υπηρέτης της, συνεχίζεις και αγωνίζεσαι, εξελίσσεσαι και πού ξέρεις κάποια στιγμή παρουσιάζονται και ευκαιρίες.

Το να μεταδίδεις τις γνώσεις σου σε άλλους ανθρώπους πώς το βιώνεις;

Εδώ και δύο χρόνια δημιούργησα με πολλή κόπο και αγάπη στην Πάφο τη δική μου μουσική σχολή εκμάθησης ντραμς και κρουστών για όλες τις ηλικίες. Είναι πολύ όμορφο να μοιράζεσαι τις γνώσεις σου και το πάθος σου για τη μουσική. Συναντώ κάθε μέρα διαφορετικούς χαρακτήρες και ο στόχος είναι ένα μαγικό ταξίδι γεμάτο νότες, τρέλα και κρότους καρδιάς!

Γιατί ένας νέος να ασχοληθεί με τη μουσική;

Η μουσική σε ηρεμεί πνευματικά με ένα μαγικό τρόπο. Βοηθάει στη συγκέντρωση, αλλάζεις εικόνες, ταξιδεύεις, αφήνεις στην άκρη προβλήματα – στρες – άγχος. Στα τύμπανα έχουμε να κάνουμε πολύ με την συγκέντρωση του μυαλού και το συντονισμό κινήσεων. Η μουσική σε κάνει να λυθείς και να εκφραστείς με έναν αλλιώτικο τρόπο. Μια πολύ σημαντική και υγιής διέξοδος για τον καθένα.

Είσαι μέλος κάποιου συγκροτήματος;

Είμαι Session Drummer και συνεργάζομαι με διαφορά σχήματα ποπ, ροκ, τζαζ καθώς και με Έλληνες και Κυπρίους καλλιτέχνες. Παράλληλα έχω φτιάξει ένα Jazz Trio και κάνουμε διάφορες εμφανίσεις.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: