22.3 C
Nicosia
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2024
Value betting by RebelBetting - the easiest way to make money on sports
ΑρχικήNEWSΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΩΓΥΡΙΑΤΗΣ: Ξεσπά εναντίον του Υφυπουργείου Πολιτισμού για αδιαφανείς διαδικασίες

ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΩΓΥΡΙΑΤΗΣ: Ξεσπά εναντίον του Υφυπουργείου Πολιτισμού για αδιαφανείς διαδικασίες

-

Με έντονη απογοήτευση και οργή, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Versus στη Λεμεσό, Μαρίνος Ανωγυριάτης, καταγγέλλει το Υφυπουργείο Πολιτισμού για παραπλανητική ανακοίνωση σχετικά με τη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο Θυμέλη 2024.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Ανωγυριάτης κατηγορεί την Υφυπουργό και τους συνεργάτες της για τη δημιουργία μιας παραπλανητικής εικόνας συμμετοχής του κοινού, ενώ στην πραγματικότητα η διαβούλευση ήταν ανύπαρκτη. Η ανακοίνωση του Υφυπουργείου υποστηρίζει ότι πραγματοποιήθηκε δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο Θυμέλη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική διαδικασία στην οποία οι πολίτες να είχαν την ευκαιρία να συμβάλουν. Τονίζει ότι η διαδικασία περιορίστηκε σε μια απλή παρουσίαση του σχεδίου, όπου το θέατρο Versus δεν είχε καν τη δυνατότητα να εκφράσει τις απόψεις του.

«Η δημόσια διαβούλευση, όπως ορίζεται στη Βικιπαίδεια, είναι η διαδικασία κατά την οποία ζητείται η συμβολή των πολιτών σε θέματα που τους αφορούν. Η διαδικασία αυτή υποστηρίζεται από τις πρωτοβουλίες για την ανοικτή και συνεργατική διακυβέρνηση, με κύριους στόχους τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα στη διαμόρφωση πολιτικών. Κανένα από αυτά τα κριτήρια δεν ικανοποιήθηκε από το Υφυπουργείο,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανωγυριάτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσίαση του σχεδίου έγινε σε κλειστό κύκλο, με την Υφυπουργό να αστειεύεται για την εικόνα της ως «κακιά μάγισσα», ενώ οι προσκεκλημένοι δεν είχαν τη δυνατότητα να εκφράσουν αντιρρήσεις ή να προτείνουν αλλαγές. Ο κ. Ανωγυριάτης ανέφερε ότι η εκδήλωση έμοιαζε περισσότερο με μια φιλική συνάντηση για την κατανομή πόρων σε γνωστούς και φίλους, παρά με μια ανοικτή διαβούλευση.

«Η παρουσίαση του σχεδίου έγινε σε κλειστό κύκλο, με την Υφυπουργό να αστειεύεται για την εικόνα της ως «κακιά μάγισσα»

«Κάποιοι παρευρισκόμενοι ανέφεραν μάλιστα ότι ορισμένοι καλλιτέχνες θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα και κάποια θέατρα θα κλείσουν, χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από την Υφυπουργό και τους αρμόδιους,» πρόσθεσε ο κ. Ανωγυριάτης.

Ο κ. Ανωγυριάτης τόνισε ότι, παρά τις αντιρρήσεις και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από το θέατρο Versus σε επιστολή διαμαρτυρίας, η επιστολή αυτή αγνοήθηκε πλήρως από το Υφυπουργείο.«Η τύχη αυτής της επιστολής είναι άγνωστη. Κανείς δεν μας άκουσε, κανείς δεν έδειξε ενδιαφέρον» ανέφερε με θλίψη ο κ. Ανωγυριάτης.

Ο ίδιος κατηγορεί το Υφυπουργείο για απώλεια αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις επιλογές της και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τον πολιτισμό. «Ένας τόπος που δεν υπερασπίζεται τον πολιτισμό του είναι καταδικασμένος να αφανιστεί. Ο πολιτισμός δεν είναι θέμα μιας κλειστής κοινωνίας μεταξύ φίλων και γνωστών, ούτε αποτελεί το παιχνίδι μιας ασύδοτης κυβερνητικής πολιτικής» δήλωσε κατηγορηματικά.

«Το θέατρο Versus αντιμετωπίζει την πιθανότητα κλεισίματος εξαιτίας των αδιαφανών διαδικασιών του Υφυπουργείου»

Σύμφωνα με τον κ. Ανωγυριάτη, το θέατρο Versus αντιμετωπίζει την πιθανότητα κλεισίματος εξαιτίας των αδιαφανών διαδικασιών του Υφυπουργείου, που όπως αναφέρει, προωθούν μια πολιτική που ευνοεί τους ημετέρους και παραγκωνίζει ανεξάρτητους καλλιτέχνες και φορείς. «Το απαράδεκτο υφυπουργείο Πολιτισμού προχωρά μεθοδικά το σχέδιό του να κλείσει το θέατρο Versus, κρυμμένο πίσω από επιτροπές και αδιάφορους λειτουργούς,” υποστηρίζει ο κ. Ανωγυριάτης.

«Παρόλα αυτά, στείλαμε άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας με προτάσεις. Την τύχη αυτής της επιστολής μπορείτε να τη φανταστείτε. Τώρα που οι μάσκες έπεσαν και τα φώτα έσβησαν για εμάς, είμαστε έτοιμοι να ξεγυμνώσουμε το Υφυπουργείο Πολιτισμού, που έχει απωλέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας (όπως άλλωστε και η κυβέρνηση).

Ένας τόπος που δεν υπερασπίζεται τον πολιτισμό του είναι καταδικασμένος να αφανιστεί. Ο πολιτισμός δεν είναι θέμα μιας κλειστής κοινωνίας μεταξύ φίλων και γνωστών, ούτε αποτελεί το παιχνίδι μιας ασύδοτης κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, από κοινά αποδεκτός, έχει γίνει ανεπιθύμητος και δυσάρεστος στον λαό. Καθημερινά βλέπει τον εαυτό του να απαξιώνεται από τους πολίτες. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς δεν ακούει και δεν κατανοεί τον λαό, κλεισμένος στο προεδρικό μέγαρο, ενώ οι υπουργοί του στα γραφεία τους διοικούν μια χώρα που εξυπηρετεί τους ημετέρους».

Η ανακοίνωση του, περιέχει σημαντικές κατηγορίες κατά του Υφυπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το θέατρο Versus στη Λεμεσό. Ο κ. Ανωγυριάτης υποστηρίζει ότι το Υφυπουργείο προχωράει μεθοδικά σε ένα σχέδιο που σκοπεύει να κλείσει το θέατρο, κρύβοντας τις ενέργειές του πίσω από επιτροπές και αδιάφορους λειτουργούς. Υπονοεί ότι υπάρχει μια έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας στη διαδικασία αυτή.

Επιπλέον, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Venus, απαιτεί την άμεση και διαφανή εξέταση των καταγγελιών του, υπονοώντας ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται σχετικά με το θέατρο ενδέχεται να είναι αμφιλεγόμενες ή άδικες. Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του, απευθύνεται ακόμη και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, χρησιμοποιώντας βαριούς χαρακτηρισμούς, για να τονίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη για άμεση παρέμβαση και επανεξέταση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων.

Η ανησυχία του κ. Μαρίνου Αναγυριάτη, αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη αίσθηση αδικίας και ανασφάλειας στον καλλιτεχνικό κόσμο, ιδιαίτερα όσον αφορά στη διαχείριση πολιτιστικών θεσμών και υποδομών. Η έκκληση του για διαφάνεια και δικαιοσύνη είναι σημαντική για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις διαδικασίες και τους θεσμούς που επηρεάζουν τον πολιτιστικό τομέα.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: