Tην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων, Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη παραθέτει και σχολιάζει σε ένα μακροσκελές κείμενο της, η Γενική Γραμματέα της ΠΟΑΑ Λεμεσού, Ζωζώ Χριστοδούλου, αναφέροντας την διάκριση που γίνεται εις βάρος των εκπαιδευτικών με αναπηρία.
Σύμφωνα με τη Επίτροπο υπάρχει διακριτική μεταχείριση εκπαιδευτικών με αναπηρία. Όσον αφορά στην ουσία του παραπόνου το οποίο υπέβαλε η Γενική Γραμματέας της Π.Ο.Α.Α Λεμεσού, φιλόλογος κυρία Ζωζώ Χριστοδούλου, στην Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κυρία Λοττίδη αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΥΠΑΝ προέβαινε, μέχρι τώρα, στις αναγκαίες ενέργειες για την άρση των εμποδίων που παρακώλυαν την ισότιμη πρόσβαση των εκπαιδευτικών με αναπηρίες στην εργασία και την απασχόληση και όταν, λόγω της φύσης της αναπηρίας, δεν μπορούσαν να παρευρίσκονται και να εργάζονται στις σχολικές αίθουσες τα πρωινά, τους παραχωρούσε τις αναγκαίες εύλογες προσαρμογές, τοποθετώντας τους, εάν και ο ίδιοι/ες το επιθυμούσαν και πληρούσαν τα αναγκαία κριτήρια επιλογής, ως Διευθύνοντες/ ουσες σε Κ.Ι.Ε.. ».
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κυρίας Μαρίας Λοττίδη, «στη φετινή όμως επιστολή/ανακοίνωσή του, το ΥΠΑΝ έχει διαφοροποιήσει το κριτήριο επιλογής για την υπηρεσία σε Δημόσια Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, αποστερώντας από τους/τις εκπαιδευτικούς με αναπηρία που είναι μεν τοποθετημένοι ως Διευθύνοντες/ουσες σε Κ.Ι.Ε. πλην όμως δεν έχουν συμπληρωμένα δεκαπέντε χρόνια υπηρεσίας, τη δυνατότητα διεκδίκησης εκ νέου της τοποθέτησής τους στην ίδια θέση και για την επόμενη σχολική χρονιά. Κατά συνέπεια, το ΥΠΑΝ με την νέα επιστολή/ανακοίνωση, όχι μόνο δεν παρέχει τις απαιτούμενες εύλογες προσαρμογές τις οποίες παραχωρούσε μέχρι σήμερα σε εκπαιδευτικούς με αναπηρία χωρίς να θέτει ως προαπαιτούμενο την εκ μέρους τους κατοχή δεκαπενταετούς υπηρεσίας, αλλά ούτε και εξαιρεί τους/τις συγκεκριμένους/ες εκπαιδευτικούς από αυτή τη ρύθμιση, παρότι εργάζονται μέχρι σήμερα με άριστες αξιολογήσεις ως προς την απόδοσή τους, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητήθηκε ώστε να αποτελέσει το έναυσμα της αλλαγής των χρόνων προϋπηρεσίας».
Όπως αναφέρει κι η Επίτροπος «είναι προφανές ότι κάποιος/α εκπαιδευτικός με μόνιμη μη αναστρέψιμη αναπηρία στερείται τις εύλογες προσαρμογές στον/ στην οποίο/α παραχωρούνταν μέχρι σήμερα για απογευματινή απασχόληση , εφόσον με το εμπόδιο της δεκαπενταετούς πείρας που αναφύεται δεν θα τους επιτρέπουν να εργαστούν και να συνεχίσουν την απασχόλησή τούς σε δίκαιες και ευνοϊκές συνθήκες εργασίας,τα απογεύματα ως ήταν το καθεστώς μέχρι σήμερα αφού ήδη «αναγνωρίστηκε» από το Υπουργείο κατά τα προηγούμενα έτη πως δεν μπορούν να παρευρίσκονται στις σχολικές αίθουσες τα πρωινά».
Παράλληλα σύμφωνα με την περί Επιτρόπου Διοικήσεων Νόμων, οποιοσδήποτε «…αρνείται να εργοδοτήσει, απολύει ή απειλεί πως θα απολύσει από την εργασία του, επηρεάζει ή απειλεί πως θα επηρεάσει, εκφοβίζει ή εξαναγκάζει, οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ή επιβάλλει οποιαδήποτε τιμωρία σε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο…λόγω του γεγονότος ότι το πρόσωπο αυτό…υπέβαλε οποιοδήποτε παράπονο, για να εξεταστεί από τον Επίτροπο…», είναι ένοχος αδικήματος».
Καταλήγοντας, η Γενική Γραμματέας της Π.Ο.Α.Α Λεμεσού, φιλόλογος Ζωζώ Χριστοδούλου, επισημαίνει ότι στην Κύπρο, που η δημοκρατία είναι θεμέλιο της, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύει σε κάποιον άλλον την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης. Ούτε εκφοβισμοί ή παρενοχλήσεις τύπου ” take it or leave it”. Η πατρίδα μου έχει κυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες κι όλοι οι θεσμοί, κρατικοί φορείς και ο εργοδότης μου που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το ΥΠΑΝ οφείλει να σέβεται, να έχει ενσυναίσθηση, να τηρεί και να μην μας εξωτικοποιεί.
Η μη τήρηση της Σύμβασης μας κάνει να μοιάζουμε με απολίτιστα προϊστορικά πλάσματα μιας κοινωνίας τρύπιας, επιφανειακής κι ατομικιστικής, που όσο βήματα κι αν προσπαθήσει να κάνει μπροστά, η ασέβεια κι η αδιαφορία μεταξύ των μελών της θα την κρατάνε πάντα πίσω. Η κυρία Ζωζώ Χριστοδούλου μέσω της ανάρτησις της, ευχαριστεί θερμά την Επίτροπο Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κυρία Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη και τους λειτουργούς του γραφείου της, οι οποίοι πάντοτε είναι συμπαραστάτες, σύμμαχοι και αρωγοί στα άτομα με αναπηρίες.