Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου, 2026
4.6 C
Cyprus

ΕΦΕΤΕΙΟ: Ποινή φυλάκισης σε πρόσωπο που είχε αθωωθεί

Ανατράπηκε, κατόπιν έφεσης που καταχωρίσθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, η αθωωτική απόφαση πρωτόδικου Δικαστηρίου εναντίον προσώπου, το οποίο είχε συλληφθεί για υπόθεση κατοχής και προμήθειας ναρκωτικών.

Η απόφαση ενός Εφετείου να ανατρέψει μια αθωωτική απόφαση πρωτόδικου Δικαστηρίου και να επιβάλει άμεση ποινή φυλάκισης σε πρόσωπο για υπόθεση ναρκωτικών είναι συνήθως αποτέλεσμα μιας νέας εξέτασης των στοιχείων της υπόθεσης από το Εφετείο. Η καταχώριση έφεσης από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας υποδηλώνει ότι ο εισαγγελέας θεωρεί ότι υπάρχουν νέα ή επιπλέον στοιχεία που δικαιολογούν την αναθεώρηση της απόφασης.

Το Εφετείο, παραμερίζοντας την πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου και κάνοντας αποδεχτή τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ότι, με βάση τα ευρήματα του πρωτόδικου Δικαστηρίου, το Δικαστήριο έπρεπε να καταδικάσει και όχι να αθωώσει τον κατηγορούμενο,  ανέφερε ότι το πρωτόδικο Δικαστήριο εσφαλμένα αθώωσε τον κατηγορούμενο στα αδικήματα για τα οποία κατηγορείτο.

Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε στη συνέχεια ποινή άμεσης φυλάκισης 7 μηνών, με το Εφετείο να σημειώνει τη σοβαρότητα των αδικημάτων και τη σημασία της αποτρεπτικότητας των ποινών. Χαρακτηριστική δε είναι η αναφορά του Εφετείου:

«Αναμφίβολα την ανησυχία του νομοθέτη για την εξάπλωση και διασπορά των ναρκωτικών συμμερίζονται και τα ημεδαπή Δικαστήρια όλων των βαθμίδων, τα οποία στα πλαίσια των δικών τους αρμοδιοτήτων συμμετέχουν στην προσπάθεια εξάλειψής τους. Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε την ευκαιρία, σε πάρα πολλές περιπτώσεις κατά τα τελευταία έτη, να τονίσει την αδήριτη ανάγκη για επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών στα πλαίσια των προσπαθειών πάταξης της μάστιγας των ναρκωτικών.»

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε η κα Πόπη Πίτσιλλου, Δημόσιος Κατήγορος Α’.

Hot this week

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΥΚΑΡΙΔΗΣ: Πότε θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία-Αποχαιρετισμοί από το θέατρο-Έφυγε ο δάσκαλος

Η κυπριακή θεατρική κοινότητα θρηνεί τον θάνατο του Κώστα...

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: Το ίδιο έργο σε Ελλάδα και Κύπρο – Δύο νεκροί στην Αττική από τις πλημμύρες (Βίντεο)

Η κακοκαιρία χτύπησε ξανά με τον πιο σκληρό τρόπο,...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ: Απούσα η Πρώτη Κυρία – Τι ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής

Απούσα από την Επιτροπή Ελέγχου ήταν η Πρώτη Κυρία,...

ΣΑΒΒΑΣ ΒΕΡΓΑΣ: Στο επίκεντρο καταγγελιών ο Δήμαρχος Πάφου – Πρόκληση Βέργα και αναμονή απαντήσεων-Δημοσιεύει έγγραφα

Δημόσια πρόκληση προς τον Δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, απηύθυνε...

SATTORI DESIGN COLLECTION: Ποιους είδαμε στα εγκαίνια του στην Πάφο

Σε μια λαμπερή βραδιά γεμάτη δημιουργικότητα, υψηλή αισθητική και...

Topics

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΛΕΓΧΟΥ: Απούσα η Πρώτη Κυρία – Τι ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής

Απούσα από την Επιτροπή Ελέγχου ήταν η Πρώτη Κυρία,...

SATTORI DESIGN COLLECTION: Ποιους είδαμε στα εγκαίνια του στην Πάφο

Σε μια λαμπερή βραδιά γεμάτη δημιουργικότητα, υψηλή αισθητική και...

ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΝΥΧΤΑ: Απόψε ο καιρός λέει… «πάμε για κουβέρτα και ζεστή σοκολάτα!

Συννεφιά με τοπικές βροχές αναμένεται απόψε, ενώ στις ψηλές...

Related Articles

Popular Categories