Ενδιαφέρον τα πρώτα αποτέλεσμα της πρώτης Παγκύπριας έρευνας για την Κύπρο η οποία δείχνει ποιο μέσο επιλέγουν οι Κύπριοι για να ενημερωθούν. Η Η έρευνα έγινε με πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και την διεξαγωγή της πραγματοποίησε η Cypronetwork με την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου.
«Η έρευνα είναι μια πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών Κύπρου που φιλοδοξούμε να καταστεί ετήσιος θεσμός και χρήσιμο εργαλείο τόσο για τους λειτουργούς του κλάδου των ΜΜΕ όσο και για τους ενεργούς πολίτες που θέλουν να ενημερώνονται σφαιρικά, αντικειμενικά και ολοκληρωμένα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργος Φράγκου. Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων Τρ. Κύπρου, Μιχάλης Περσιάνης, επεσήμανε ότι «Αφενός, ο Τύπος δέχεται ισχυρές πιέσεις. Αφετέρου, όμως, δείχνει και σημαντικές αντοχές. Η εικόνα που βλέπουμε μέσα από την σημερινή έρευνα, επιβεβαιώνει πως όλη η κοινωνία οφείλουμε να στηρίξουμε πάνω από όλα τους λειτουργούς του Τύπου».
Οι ερωτήσεις απαντήθηκαν από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα χιλίων ατόμων. Οι συνεντεύξεις ήταν προσωπικές αλλά και τηλεφωνικές σε διάφορα νοικοκυριά.
Ως προς το ερώτημα από ποια ΜΜΕ ενημερώνονται περισσότερο, το 37% απάντησε την Τηλεόραση, το 33% τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το 13 % τις Διαδικτυακές Πύλες, το 3% το Ραδιόφωνο και τις Εφημερίδες αντίστοιχα, το 2% περιοδικά και ξένα (αγγλικά και αμερικάνικα) ΜΜΕ, και τα ελληνικά ΜΜΕ 1%. Την ίδια ώρα, γύρω στο 7% δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση ούτε και ενδιαφέρονται να έχουν, ποσοστό που αφορά κυρίως άτομα ηλικίας 25 -34 ετών.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΜΜΕ
Τηλεόραση 37%
Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης 33%
Διαδικτυακές Πύλες 13%
Ραδιόφωνο & Εφημερίδες 3%
Περιοδικά – Αμερικανικά & Αγγλικά ΜΜΕ 2%
Ελληνικά ΜΜΕ 1%
Κανένα 7%
Σύμφωνα, με την έρευνα η κοινή γνώμη εμπιστεύεται τα κυπριακά ΜΜΕ κατά 51% και τους Κύπριους δημοσιογράφους κατά 54%, αποτέλεσμα που κρίνεται και από την CyproNetwork ως πολύ θετικό .
«Φαίνεται ότι οι δείκτες για την Κυπριακή Δημοσιογραφία είναι στον θετικό καταμερισμό, δηλαδή αν συγκρίνουμε με άλλα αποτελέσματα, θα έλεγα ότι σαν θεσμός και σαν χώρος παρουσιάζει μάλλον θετικότερους δείκτες από άλλους τομείς», ανέφερε ο Διευθυντής της Cypronetwork, Χρίστος Μιχαηλίδης.
Η κυπριακή δημοσιογραφία συγκεντρώνει ψηλή βαθμολογία, καθώς το 44% των ερωτηθέντων την θεωρούν ποιοτική, 42% την αξιολογούν ως αντικειμενική και 46% την κρίνουν ως έγκυρη. Την ίδια ώρα βέβαια, το 47% τη θεωρεί πολιτικά επηρεασμένη και το 42% οικονομικά εξαρτημένη.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ποιότητα 44%
Αντικειμενικότητα 42 %
Εγκυρότητα Ειδήσεων 46 %
Πολιτική Επιρροή ΜΜΕ 47%
Οικονομική Εξάρτηση ΜΜΕ 42%
Πάντως τέσσερις στους δέκα Κύπριους εκτιμούν ότι ο βαθμός διείσδυσης των ψευδών ειδήσεων στην χώρα μας είναι ψηλός και στις ηλικίες 18-24χρόνων το ποσοστό αυτό φτάνει στο 54%. Κατά την εκτίμηση του κοινού, ψευδείς ειδήσεις εντοπίζονται περισσότερο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, εκτίμηση που αγγίζει το 53%.