Έντονες είναι οι διεθνείς αντιδράσεις για το σχέδιο μερικού ανοίγματος της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου. Η συμπατριώτισσα μας σε συνέντευξή της, ξεσπά κατά της απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης και των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν-Τατάρ.
Σύμφωνα με την αποκλειστική συνέντευξή που παραχώρησε η Αλέξια Βασιλείου στο protothema.gr το σχέδιο της Τουρκίας έχει προκαλέσει αναστάτωση στους πρόσφυγες αλλά και στην ίδια η οποία κατάγεται όπως είναι γνωστό από το Βαρώσι.
“Αυτό που απαιτώ εδώ και τώρα είναι ενότητα μεταξύ των ελληνοκυπρίων, ενότητα όλων των κυπριακών παρατάξεων για ολόκληρη την κατεχόμενη Κύπρο. Μιλάμε πάντα μόνο για την Αμμόχωστο, τα Βαρώσια. Τι απέγινε η Κερύνεια, το Ριζοκάρπασο, ο Άγιος Αμβρόσιος; Τέλος από δω και στο εξής θα πρέπει να μιλάμε για όλα αυτά τα μέρη, που είναι δικά μας. Όλοι μαζί ας ενωθούμε πραγματικά για όλη την κατεχόμενη Κύπρο, το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στους προγόνους μας, στα παιδιά μας”.
“Δυστυχώς εμείς εδώ έχουμε εναποθέσει τα τελευταία 47χρόνια όλες μας τις ελπίδες και τις προσδοκίες στους πολιτικούς. Θεωρώ όμως, πως μόνο όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε λύση σ αυτό το αδιέξοδο. Δεν είμαι πολιτικός και ούτε ιστορικός, όμως αυτός ο πόνος και το τραύμα που έχω μέσα μου επηρεάζουν όλα αυτά τα χρόνια την τέχνη μου. Γι αυτό κι ο κάθε ένας από το δικό του πόστο μπορεί να προσφέρει στον αγώνα αυτό και όλοι μαζί να καταφέρουμε αυτό που πρέπει”.
Η προκλητική στάση Ερντογάν όπως αναφέρει η Αλέξια Βασιλείου τα θέματα που θα προκύψουν θα είναι πιο σοβαρά και από την εισβολή του 1974: “Τα πράγματα τώρα θα πρέπει να καταλάβουμε πως είναι πιο σοβαρά, ακόμα κι από τότε που έγινε η εισβολή. Διακυβεύονται περισσότερα πράγματα γιατί αν δεν επανενωθεί τώρα η Κύπρος υπάρχει ο κίνδυνος τα σύνορα της Τουρκίας να επεκταθούν προς τα δικά μας βουνά. Εάν η Λευκωσία αποτελέσει ένα από τα σύνορα της Τουρκίας χαθήκαμε, ενώ κάτι τέτοιο θα έχει επιπτώσεις σ ολόκληρη την περιοχή πέρα από την Κύπρο, όπως στην Αίγυπτο και το Ισραήλ. Αυτό καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις συμπεριφορές αυτές δεν πρέπει να αισθανόμαστε μόνο εμείς απειλή, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση που είμαστε μέλος της. Από την στιγμή που η Τουρκία απειλή τα σύνορα μας, το ίδιο κάνει και για την Ευρώπη”.
“Το μόνο που ξέρουμε όλοι είναι να λέμε πως απειλεί ο Ερντογάν, καταπατεί, προκαλεί, παραβιάζει τον εναέριο χώρο και κανένας δεν του λέει τίποτα, από πράξεις μηδέν. Κάθε μέρα έχει βρει τους τρόπους να μας θυμίζει τον “βιασμό” μας κι εμείς τίποτα. Επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε όλοι μαζί γιατί πιστεύω πως έχουμε ακόμα ελπίδες, αλλά χρειάζεται σύμπνοια και ομοψυχία. Ο θύτης η Τουρκία θριαμβεύει, ζει και βασιλεύει και εμείς πρέπει να ζούμε με συνεχείς προκλήσεις και υπενθυμίσεις για την αδικία που εδώ και 47χρόνια βιώνουμε. Τέρμα πια!”.
Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου, επέτειο μνήμης της Τουρκικής εισβολής, η συμπατριώτισσα μας όπως διευκρινίζει γίνεται εκείνο το δεκάχρονο κορίτσι της οδού Κάτω Βαρωσίων 21 που πετάχτηκε από τον ύπνο του όταν σε ολόκληρη την περιοχή άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες.
“Έχω κι εγώ οργή, όπως όλοι μας, αλλά κατάλαβα πως μόνο αυτό δεν φτάνει, πρέπει να ενωθούμε για ένα κοινό σκοπό. Πάντα τέτοιες μέρες προσπαθώ να ελέγξω τα συναισθήματα μου. Λες και γίνομαι ξαφνικά 10χρονών και ακούω εκείνες τις απαίσιες σειρήνες από το σπίτι μας στα Βαρώσια, ενώ ταυτόχρονα αναζητώ την μάνα μου, τον πατέρα μου, την αδελφή μου, τους συγγενείς μου όλους. Λες και είμαι στην Κάτω Βαρωσίων 21, που εξακολουθεί να βρίσκεται το σπίτι μας. Αυτό όμως μόνο του κατάλαβα πως δεν φτάνει. Δεν θέλουμε καμία χάρη από την Τουρκία, δεν θέλουμε να μας δώσει κάτι που εδώ και χρόνια μας ανήκει, είναι δικό μας” αναφέρει και καλεί τους συμπατριώτες της να ακολουθήσουν όλοι μαζί το παράδειγμα των Αρμενίων: “Οι Αρμένιοι είδατε τι κατάφεραν φέτος και πραγματικά τους αξίζουν συγχαρητήρια; Μετά από τόσους αγώνες και σεβασμό πάντα στην ιστορία τους, την οποία δίδαξαν αυτούσια από γενιά σε γενιά κατάφεραν να αναγνωριστεί η γενοκτονία τους από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Αυτή είναι δουλειά πολλών δεκαετιών. Έτσι έπρεπε να είχαμε πράξει κι εμείς για ολόκληρη την Κύπρο. Έμαθα πως είχαν οι Κύπριοι συγκέντρωση στο οδόφραγμα για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Βαρώσια. Γυρνούσα από Αμερική και δεν κατάφερα να πάω, όπως κάνω πάντα, ωστόσο πληροφορήθηκα πως είχε λίγο κόσμο, την ώρα που στους ποδοσφαιρικούς αγώνες πηγαίνουν δεκάδες χιλιάδες οπαδοί. Ας συγκεντρωθούμε μια φορά ειρηνικά κάποια στιγμή όλοι μαζί και ας πράξουμε το σωστό”.