«ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»: Αρχές του 2024 προκηρύσσεται το Σχέδιο

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Υπουργείο, λεπτομέρειες για το νέο Σχέδιο Χορηγιών του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε «Φωτοβολταϊκά για Όλους», με προϋπολογισμό €30 εκατομμύρια, το οποίο θα προκηρυχθεί αρχές του 2024.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) κας Δέσποινας Παναγιώτου Θεοδοσίου, καθώς και του Γενικού Διευθυντή της Αρχής κ. Άδωνι Γιασεμίδη.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου κατά την παρουσίαση του, το «Φωτοβολταϊκά για Όλους» αποτελεί το πιο σημαντικό κομμάτι της μετεξέλιξης του υφιστάμενου Σχεδίου Χορηγιών για προώθηση φωτοβολταϊκών συστημάτων και για θερμομόνωση οροφών σε οικίες, η εφαρμογή του οποίου θα παραταθεί μέχρι την επαναπροκήρυξή του στις αρχές του 2024.

Στόχος του Σχεδίου είναι να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές, δημιουργώντας τη νέα κατηγορία «Φωτοβολταϊκά για Όλους» που θα επιτρέπει σε όσους ιδιοκτήτες υφιστάμενων κατοικιών δεν έχουν το αρχικό κεφάλαιο, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι 4.16 kW στην οικία τους (αντιστοιχεί στην κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού – συνολική κατανάλωση το προηγούμενο έτος ≈ 6.000 kWh).

Οι αιτητές για την κατηγορία «Φωτοβολταϊκά για Όλους» θα λαμβάνουν προέγκριση και θα μπορούν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση χωρίς αρχικό κεφάλαιο και με εξοικονόμηση από την πρώτη μέρα της σύνδεσης, οπότε και θα ξεκινά και η αποπληρωμή του συστήματος με διμηνιαίες χρεώσεις ύψους €150 μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας. Θα δημιουργηθεί, μάλιστα, από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε εξειδικευμένο μηχανογραφικό σύστημα για την καταχώρηση των εισπράξεων, το οποίο οι αιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν τα στοιχεία αποπληρωμής του συστήματός τους.

Στη συνέντευξη Τύπου σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η Πρόεδρος της ΑΗΚ, η οποία, μεταξύ άλλων, εξήγησε ότι η Αρχή, «σε στενή και παραγωγική συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, έχει ορίσει Ειδική Ομάδα» για την εφαρμογή του Σχεδίου «Φωτοβολταϊκά για Όλους».

«Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια», πρόσθεσε η κα Θεοδοσίου, «είναι μια πρόκληση ζωτικής σημασίας για την Κύπρο, αλλά και για κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αφορά σε ένα καλύτερο και πιο βιώσιμο μέλλον για την κοινωνία και την οικονομία μας. Το Σχέδιο ‘Φωτοβολταϊκά για Όλους’ είναι ένα τολμηρό και ουσιαστικό βήμα προς αυτόν τον κοινό στόχο»

Hot this week

ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΓΙΟΒΑΝΗΣ: Η συγκλονιστική ιστορία του 12χρονου Δημήτρη και η δωρεά των 12.500 ευρώ που του έδωσε ελπίδα

Η ιστορία του Δημήτρη συγκίνησε εκατοντάδες ανθρώπους, οι οποίοι...

ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΣΙΒΙΟ Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΑΣ: «Χωρίς επιδότηση το πλοίο δεν θα ξανασηκώσει άγκυρα»

Πέντε χρόνια μετά την επανεκκίνηση της πολυαναμενόμενης θαλάσσιας σύνδεσης...

ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οι πρωτοβουλίες για να ξαναζωντανέψει η Μακαρίου και το κέντρο της Λευκωσίας-(Βίντεο)

Μια έντονη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει αναπτύξει...

ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Χειροπέδες και στη σύζυγο του 27χρονου – Φέρεται να παραπλάνησε την Αστυνομία

Δεύτερη σύλληψη προέκυψε από τις έρευνες της Αστυνομίας για...

Topics

ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΣΙΒΙΟ Η ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ-ΕΛΛΑΔΑΣ: «Χωρίς επιδότηση το πλοίο δεν θα ξανασηκώσει άγκυρα»

Πέντε χρόνια μετά την επανεκκίνηση της πολυαναμενόμενης θαλάσσιας σύνδεσης...

ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ: Νέα κίτρινη προειδοποίηση για 40άρια – Πότε τίθεται σε ισχύ

Ο καύσωνας επιμένει και η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε νέα...

VIRAL: Κοράκι πήρε στο κυνήγι γυναίκα – Η απρόσμενη επίθεση καταγράφηκε σε βίντεο

Ένα ασυνήθιστο περιστατικό που καταγράφηκε σε δρόμο της Βρετανίας...

ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ: Κλειστή λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο Αμμοχώστου – Λάρνακας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ σήμερα, Παρασκευή, στον αυτοκινητόδρομο...

Related Articles

Popular Categories