Ο καλαθοσφαιριστής Σωτήρης Χριστοφόρου, ήταν λήπτης αναπηρικού επιδόματος και στη συνέχεια του ΕΕΕ με εισόδημα το μηδαμινό ποσό των 450 ευρώ τον μήνα, μέχρι να τελεστεί ο γάμος του, με την Μαρία. Ο ίδιος σε δηλώσεις του εκ νέου, αναφέρθηκε, στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει εκείνος και η σύζυγος του, λόγω αυτής της άδικης απόφασής.
Ο Σωτήρης Χριστοφόρου μίλησε μαζί με την σύζυγό του Μαρία στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση εκφράζοντας καταρχήν τη απορία πως μπορούν να ζήσουν σήμερα με ένα μόνο εισόδημα (αυτό της Μαρίας) και οι αρμόδιες υπηρεσίες να μην το αντιλαμβάνονται. Συγκεκριμένα, όπως είχε αποκαλύψει και παλιότερα η ιστοσελίδα μας στις 16 Αυγούστου του 2022, οι αρμόδιες υπηρεσίες τον ενημέρωσαν με επιστολή ότι αποκόπτουν το επίδομα, λόγω του γάμου του με τη Μαρία, ισχυριζόμενοι οι αρμόδιοι ότι με βάση τα κριτήρια για το ΕΕΕ έχει συνυπολογιστεί το εισόδημα της συζύγου του, που ανέρχεται στα €1,157 τον μήνα.
Μάλιστα ο ίδιος διερωτάται όταν υπάρχει ενοίκιο, ρεύμα, βασικές ανάγκες πώς μπορεί να επιβιώσει ένα ζευγάρι; «Να κάνει παρανομίες ή δηλαδή να χωρίσω εικονικά και να είμαι με τη σύζυγό μου; Ποιος θα χάσει την αξιοπρέπεια του; Εγώ ή το κράτος;»
Από την πλευρά της, η σύζυγός του Μαρία, μιλώντας στην κάμερα του Alpha Ενημέρωση, εξέφρασε ντροπή για τον αναχρονιστικό νόμο που στερεί το επίδομα από τον σύζυγό της, καταγγέλλοντας το κράτος ότι θέλει να κρατά τα νεαρά και ερωτευμένα ζευγάρια δέσμια στην επαιτεία και την αξιοπρέπεια τους. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της εκπομπής η δημοσιογράφος -παρουσιάστρια, Κάτια Σάββα, δέχτηκε μηνύματα από άτομα που αντιμετωπίζουν θέμα αναπηρίας ζητώντας να μάθουν εάν σε περίπτωση παντρευτούν θα τους κοπεί το επίδομα που σήμερα λαμβάνουν.
Ο λειτουργός της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων του Υπουργείου Εργασίας Χρίστος Διομήδους, εξήγησε σε σχετική ερώτηση στην εκπομπή, ότι τα κριτήρια περιλαμβάνονται σε σχετικό Νόμο, δεν είναι πεπαλαιωμένος αλλά του 2014. Ειδικότερα για τα άτομα με αναπηρίες λειτουργούν τα Κέντρα Πιστοποίησης για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, πράγμα που έχει αντικαταστήσει τη διαδικασία του ιατροσυμβουλίου. Τα άτομα με αναπηρίες έχουν εξαιρέσεις. Το μέγιστο ποσό καταθέσεων είναι 25,000 ευρώ από το εισόδημα της ή του συζύγου, εξαιρούνται τα πρώτα 512. Οι διαφοροποιήσεις υπάρχουν και είναι έντονες, αλλά εάν ο μισθός είναι πάνω από 512 αφαιρούνται. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε, στόχος της κυβέρνησης είναι τα άτομα με αναπηρίες να τυγχάνουν χειρισμού από ξεχωριστή νομοθεσία, για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη κοινωνικός διάλογος.
Να θυμίσουμε, ότι την επιτακτική ανάγκη μιας ξεχωριστής νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρίες είχε εκφράσει ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, ο οποίος λίγες μέρες πριν κλείσει το νομοθετικό σώμα είχε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής της Λάρνακας, επισήμανε ότι ο ίδιος έχει ήδη καταθέσει την σχετική πρόταση ώστε η νομοθεσία να αλλάξει, θεωρώντας ότι είναι άδικη για τα άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους αναπηρία λόγω του ότι έχουν νυμφευθεί.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη αδικία στη νομοθεσία του ΕΕΕ που αφορά τα άτομα με αναπηρίες. Όταν ένα άτομο με πιστοποιημένη αναπηρία από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης λαμβάνει αναπηρικό επίδομα μέσα από το ΕΕΕ παντρευτεί τότε του αποκόπτεται το επίδομα αν η σύζυγος ή ο σύζυγος εργάζονται. Έχω καταθέσει σχετική πρόταση νόμου από το Ιούνιο για να διορθωθεί αυτή η στρέβλωση και αναμένω να συζητηθεί σύντομα. Ελπίζω στην θετική ανταπόκριση της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας και των συναδέλφων. Είμαι βέβαιος πως με διάλογο και συναίνεση μπορεί να βρεθεί λύση. Θα πρέπει επιτέλους να εναρμονίσουμε τις νομοθεσίες μας με τη σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες που και η Κύπρος έχει επικυρώσει».
Πηγή:Alfa ενημέρωση