12.9 C
Nicosia
Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΣΤΑΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: «ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ ΤΟ...

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: «ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΟΥΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΘΟΥΝ»

-

Μαθήματα ζωής έδωσε πριν από λίγο καιρό ο Σταύρος Κυπριανού περιγράφοντας τα όσα έζησε με την πρόσφατη περιπέτεια υγείας του. Ωστόσο, η προχθεσινή ανάρτησή του, προκάλεσε ερωτηματικά για το επίπεδο του κυπριακού συστήματος Υγείας στο τομέα των μεταμοσχευμένων ασθενών.

Ο γνωστός δημοσιογράφος μετά την ανάρτησή του, παραχώρησε συνέντευξη στην Έλλη Αυξεντίου της ιστοσελίδας «Πρωταγωνιστές» για τους λόγους της ανάρτησης του. Εννέα χρόνια πέρασαν από τότε που ο Σταύρος Κυπριανού διαγνώσθηκε με τη νόσο των «Σταυροφόρων», μία σπάνια κληρονομική νόσο, που παρουσιάστηκε σε χώρες όπου πέρασαν οι Σταυροφόροι, εξ’ ού και η ονομασία της. Ο δημοσιογράφος συνεχίζοντας τη ζωή του και έχοντας στο ενεργητικό του το βιβλίο του «Υπάρχουν Άγγελοι» το οποίο περιγράφει την εμπειρία του δηλώνει τυχερός κι ευλογημένος από το γεγονός ότι βγήκε νικητής, μετά από μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Ο λόγος που είναι ζωντανός όπως αποκαλύπτει στην συνέντευξή του είναι ότι ένας άγνωστος ήρωας του, με τον θάνατο του, του έδωσε ζωή, δίνοντας του ίδιου το δικαίωμα να μπορεί να ονειρεύεται για ένα καλύτερο μέλλον για εκείνον και τους ανθρώπους που αγαπά.

Αισιοδοξος εκ φυσεως, ελπιζει οτι με τη σωστη εμβολιαστικη καλυψη θα καταφερουμε να περασουμε απο αυτα το δυσκολο τουνελ και θα βγουμε στην αλλη πλευρα. Εκει που υπαρχει φως, εκει που «ζει» η «χαμενη» μας ζωη.

«Οι ευπαθείς ομάδες, ιδιαίτερα οι μεταμοσχευμένοι οι οποίοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, φάρμακα δηλαδή που καταστέλλουν την άμυνα του οργανισμού για να μην πολεμά το μόσχευμα ο Οργανισμός, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι σε περίπτωση που νοσήσουν. Από τη στιγμή που ακόμα δεν έχουμε εμβολιασθεί, το μόνο μέτρο που μπορεί να  μας κρατήσει μακριά από αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή να νοσήσουμε, είναι να προσέχουμε να κρατάμε αποστάσεις, να φοράμε μάσκες και να χρησιμοποιούμε τα αντισηπτικά τα οποία θα περιορίζουν τον κίνδυνο».

Αναφέροντας τους λόγους της ανάρτησης του στο προσωπικό του λογαριασμό, ο δημοσιογράφος εξηγεί τους λόγους τους οποίους δεν έχει εμβολιαστεί. «Έχουμε ενημερωθεί ότι έχει έρθει η δική μας η σειρά, όμως, προσωπικά δεν έχω εμβολιαστεί. Αρνήθηκα να εμβολιαστώ με συγκεκριμένο εμβόλιο που μου προτάθηκε γιατί δεν είχα πρώτον το δικαίωμα της επιλογής, να επιλέξω δηλαδή ποιο από τα τρία προσφερόμενα εμβόλια, θα μπορούσε να μου χορηγηθεί . Θεωρώ ότι αυτό είναι εντελώς παράλογο κι άδικο, το να μην δίδεται το δικαίωμα στις ευπαθείς ομάδες να διαλέξουν με ποιο εμβόλιο θα εμβολιαστούν, όταν στην Κύπρο στον υγιή πληθυσμό δίνεται, και καλώς δίνεται, η επιλογή εμβολίου μέσα από την πύλη του εμβολιασμού. Μάλιστα στη δική μου την περίπτωση στάλθηκε στην ad hoc Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας η οποία έχει συσταθεί ακριβώς για το θέμα των εμβολιασμών, σύσταση από τον ειδικό ιατρό – νευρολόγο που με παρακολουθεί εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι πρέπει να μου χορηγηθεί εμβόλιο νέας τεχνολογίας. Αίτημα το οποίο απορρίφθηκε. Επίσης, ένας ασθενής ο οποίος έχει περάσει από μια δύσκολη δοκιμασία, είδε το χάρο κατάματα, πέρασε αρκετές ώρες και μέρες σε μία εντατική στηριζόμενος από μηχανήματα κι από αναπνευστήρες θεωρώ πως θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη κατανόηση , γενναιοδωρία κι αγάπη από την υγειονομική αρχή της χώρας του, που είναι το Υπουργείο Υγείας».

«Το εμβΟλιο της AstraZeneca το οποΙο μας Εχει επιβΑλει το ΥπουργεΙο ΥγεΙας να κΑνουμε, χορηγεΙται κι αυτΟ σε δΥο δΟσεις αλλΑ στην περΙπτωση αυτΗ υπΑρχει και μια σημαντικΗ  διαφορα καθως η δευτερη δοση απεχει τρεις μηνες απο την πρωτη. Η καλυψη που προσφερεται απο τα εμβολια τεχνολογιας mRNA, συμφωνα με τους επιστημονες ειναι υψηλοτερη σε σχεση με το εμβολιο που μας επιβαλει το υπουργειο Υγειας».

Ο Σταύρος Κυπριανού θεωρεί ότι οι ασθενείς πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιλογές να εμβολιασθούν από συγκεκριμένες παρτίδες και όχι από συγκεκριμένη εταιρεία που αποσύρεται από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες  «Την ίδια ώρα βεβαίως για να είμαι σωστός και δίκαιος  διαβεβαιώνει η ίδια η εταιρεία επιστήμονες από την Αγγλία αλλά κι ο ΕΜΑ ότι το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές. Επαναλαμβάνω δεν το αμφισβητώ, δεν είμαι επιστήμονας, δεν είμαι ειδικός όμως επαναλαμβάνω ότι είμαι ασθενής που διεκδικώ να αντιμετωπίζομαι ισότιμα . Το εμβόλιο για παράδειγμα της Pfizer χορηγείται σε δύο δόσεις που απέχουν μεταξύ τους 21 μέρες. Εφόσον γίνουν και οι δύο δόσεις, τότε το εμβόλιο προσφέρει 95% προστασία από τον ιό. Άλλη έρευνα για το συγκεκριμένο εμβόλιο, αναφέρει ότι επτά μέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης προσφέρει 92% κάλυψη. Το επόμενο εμβόλιο με την τεχνολογία MRNA, της Μοderna, επίσης χορηγείται σε δύο δόσεις, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων και μετά την ολοκλήρωση των δύο δόσεων παρέχει προστασία 95%. Ουσιαστικά τα άτομα τα οποία έχουν εμβολιασθεί, σύμφωνα με τις μελέτες θεωρούνται προστατευμένα ακόμα και επτά μέρες μετά. Το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο μας έχει επιβάλει το Υπουργείο Υγείας να κάνουμε, χορηγείται κι αυτό σε δύο δόσεις αλλά στην περίπτωση αυτή υπάρχει και μια σημαντική  διαφορά καθώς η δεύτερη δόση απέχει τρεις μήνες από την πρώτη. Η κάλυψη που προσφέρεται από τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι υψηλότερη σε σχέση με το εμβόλιο που μας επιβάλει το υπουργείο Υγείας».

Παράλληλα, ο ίδιος διευκρινίζει ότι στην Κύπρο οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς δεν παρακολουθούνται από ειδικό. «Σε όλο τον κόσμο στον αιώνα που διανύουμε η εξειδίκευση είναι αυτή που δίνει τις αποτελεσματικότερες θεραπείες, στην Κύπρο για τους μεταμοσχευμένους ασθενείς ήπατος, απουσιάζει η εξειδίκευση. Παρατηρείται η ηχηρή απουσία εξειδίκευσης στον τομέα της ηπατολογίας. Μας παρακολουθούν παθολόγοι με ειδικό ενδιαφέρον στην ηπατολογία. Δε ξέρω τι άλλο να πω, τα συμπεράσματα τα αφήνω στον κόσμο. Οι άνθρωποι βεβαίως καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες προσπαθούν στο μέτρο του δυνατού να αντιμετωπίσουν τις όποιες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως οι ασθενείς, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Εμείς απαιτούμε να υπάρξει εξειδίκευση, μεταμοσχευτικά πρωτόκολλα, πρωτόκολλα στον τομέα της ηπατολογίας και να δημιουργηθεί και μια ηπατολογική κλινική αναφοράς μέσω της οποίας θα παρακολουθούνται στοχευόμενα και εξειδικευμένα οι ασθενείς. Θα πρέπει να θεσπιστούν διαδικασίες συνεργασίας και με κέντρα αριστείας στο εξωτερικό. Να εφαρμοσθεί η τηλεϊατρική με καθηγητές ηπατολογίας κι άλλους γνωστούς γιατρούς οι οποίοι δουλεύουν σε αυτά τα κέντρα, για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών. Είναι απαράδεκτο οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ήπατος να αντιμετωπίζονται ως δεύτερης κατηγορίας ασθενείς».

(Ολόκληρη η συνέντευξη στους «Πρωταγωνιστές»)

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: