Κανένας εφησυχασμός δεν πρέπει να υπάρχει όσον αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση στα παιδιά. Τα νούμερα αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα υφίσταντο παρόλο που υπήρχε μείωση σε σύγκριση με το 2021. Το «Hope For Children», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς δεκάδες παιδιά που απομακρύνονται από το κακοποιητικό περιβάλλον, καταλήγουν για χρόνια σε κρατικές στέγες και ιδρύματα, αφού το ενδιαφέρον από ανάδοχες οικογένειες στην Κύπρο, είναι περιορισμένο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά την περσινή χρονιά παραπέμφθηκαν στο «Σπίτι του Παιδιού» 439 παιδιά προς διερεύνηση για σεξουαλική κακοποίηση, αριθμός που συνεχίζει να είναι πολύ υψηλός, παρά τη μείωση που καταγράφηκε σε σύγκριση με το 2021.
Στο «Σπίτι του Παιδιού» σύμφωνα με την συντονίστρια, Τάνια Μάσια φιλοξενούνται περισσότερα από 170 στις στέγες «Σπίτια της Ελπίδας» ενώ όπως τονίζει «Να ακούμε τα παιδιά μας, να δημιουργούμε τις συνθήκες να μπορούν να μας μιλούν. Να αντέχουμε να μιλούμε, τα παιδιά καταλαβαίνουν ποιος αντέχει». Το «Σπίτι του Παιδιού» δημιουργήθηκε το 2017 και επιδιώκει την εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης με φιλικό προς το παιδί τρόπο, κατά τη διαχείριση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, την ασφάλεια, την προστασία και την ευημερία του μέσω πολυθεματικής προσέγγισης.
Κατά το 2022, το HFC στήριξε παγκύπρια 231 εγκεκριμένες ανάδοχες οικογένειες (ζευγάρια ή μονήρη άτομα), ενώ 101 περιπτώσεις είναι υπό αξιολόγηση. Συνολικά σε όλες τις επαρχίες, περίπου 162 παιδιά φιλοξενούνται σε ανάδοχες οικογένειες, τις οποίες στηρίζει ο Οργανισμός. Ο αριθμός των οικογενειών αυξήθηκε κατά προσέγγιση στο 50% το 2022.
Η Παιδική σεξουαλική κακοποίηση είναι μια μορφή παιδικής κακοποίησης κατά την οποία ένας ενήλικος ή μεγαλύτερος έφηβος χρησιμοποιεί ένα παιδί για σεξουαλική διέγερση. Οι μορφές παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης περιλαμβάνουν η παράκληση ή πίεση προς ένα παιδί να συμμετάσχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες (ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα), η άσεμνη έκθεση (των γεννητικών οργάνων, θηλυκών θηλών, κλπ.) προς ένα παιδί με σκοπό να ικανοποιήσει κάποιος τις δικές του σεξουαλικές επιθυμίες ή να εκφοβίσει ή να προσεγγίσει φιλικά το παιδί, η σεξουαλική επαφή με ένα παιδί, ή η χρήση ενός παιδιού για την παραγωγή παιδικής πορνογραφίας.
Η λέξη παιδόφιλος συνήθως εφαρμόζεται αδιακρίτως σε όποιον κακοποιεί σεξουαλικά ένα παιδί, αλλά οι παιδικοί σεξουαλικοί παραβάτες δεν είναι παιδόφιλοι, εκτός εάν έχουν ένα ισχυρό σεξουαλικό ενδιαφέρον σε παιδιά προεφηβικής ηλικίας. Σύμφωνα με το νόμο, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών συχνά χρησιμοποιείται ως γενικός όρος που περιγράφει ποινικά και αστικά αδικήματα, στα οποία ένας ενήλικας εμπλέκεται σε σεξουαλική δραστηριότητα με έναν ανήλικο ή εκμεταλλεύεται ένα ανήλικο με σκοπό την σεξουαλική ικανοποίηση.
Η American Psychological Association αναφέρει ότι «τα παιδιά δεν μπορούν να συναινέσουν σε σεξουαλική δραστηριότητα με ενηλίκους» και καταδικάζει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια από έναν ενήλικα: «ένας ενήλικας ο οποίος επιδίδεται σε σεξουαλική δραστηριότητα με ένα παιδί εκτελεί μια εγκληματική και ανήθικη πράξη που δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί φυσιολογική ή κοινωνικά αποδεκτή συμπεριφορά».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ανθρωπιστικά προγράμματα του “Hope for Children” CRC Policy Centre μπορείτε να καλέσετε στο 22103234 ή να μεταβείτε στην ιστοσελίδα www.uncrcpc.org.cy