Την επέκταση της δωρεάν προσχολικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 ετών η οποία σήμερα είναι στα 4 χρόνια και 8 μήνες, ανακοίνωσε κατά την σημερινή συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Σχεδιάζουμε την Εκπαίδευση του Αύριο: H Εκπαίδευση μέσα στη Μεγάλη Προσπάθεια Ανάκαμψης, Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης, ο Υπουργός, Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου.
«Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι όσον αφορά στην επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, στόχος είναι να παρέχει το κράτος δωρεάν προδημοτική εκπαίδευση από μικρότερη ηλικία και όχι οτιδήποτε άλλο, όπως ο ισχυρισμός που ακούστηκε ότι επιδιώκεται να ενισχυθεί η ιδιωτική εκπαίδευση».
Αυτή η πολιτική, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, συνάδει με τη γενικότερη πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κάλυψη των προσχολικών ηλικιών με προδημοτική εκπαίδευση όσο το δυνατό περισσότερο και την ένταξη των παιδιών στην προδημοτική σε μικρότερη ηλικία, με την προσπάθεια εντοπισμού μαθησιακών δυσκολιών ή άλλων προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα, η οποία ξεκίνησε ήδη με πρόγραμμα διαγωνιστικών τεστ από την Προδημοτική (συμβάλλει ο υποχρεωτικός χαρακτήρας), με τη στήριξη των οικογενειών, προκειμένου να έχουν δωρεάν προδημοτική εκπαίδευση για τα παιδιά τους, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση ανάκαμψης από την πανδημία.
«Η μεταρρύθμιση αυτή προβλέπεται να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το σχολικό έτος 2023-24. Στη βάση των διαθέσιμων στοιχείων αυτή τη στιγμή προβλέπεται μέσα στην προγραμματική περίοδο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να ενταχθούν 10.550 μαθητές/μαθήτριες, ως εξής: 1.500 κατά το σχολικό έτος 2023-24, 3000 το 2024-25 και 6.000 το 2025-26».
Κατά το πρώτο έτος, 2023-24, 750 παιδιά θα ενταχθούν σε δημόσια νηπιαγωγεία και άλλα 750 σε κοινοτικά νηπιαγωγεία.
«Το επόμενο έτος, 2024-25 προβλέπεται να ενταχθούν 750 παιδιά σε δημόσια και άλλα 1.500 παιδιά σε κοινοτικά νηπιαγωγεία. Δεν θα είναι δυνατόν να απορροφηθούν σε δημόσια/κοινοτικά άλλα 750 παιδιά, για τα οποία προβλέπεται επιδότηση διδάκτρων. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ζήτημα κατά το τρίτο έτος, 2025-26, όταν ένας μεγαλύτερος αριθμός μαθητών/τριών δεν θα μπορεί να απορροφηθούν σε δημόσια/κοινοτικά νηπιαγωγεία (3.750 παιδιά), το ΥΠΠΑΝ ξεκινά ένα σχεδιασμό, ούτως ώστε από το 2025 να λειτουργήσουν Νηπιαγωγεία των Δήμων, σε συνεργασία με τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι).
«Θα γίνουν διαβουλεύσεις προκειμένου όσοι Δήμοι αποφασίσουν να λειτουργήσουν δομές νηπιαγωγείου, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα του δημοσίου νηπιαγωγείου και με διδακτικό προσωπικό από τους καταλόγους «διοριστέων» και «διορισίμων», να επιδοτούνται ως προς τα δίδακτρα από το Κράτος. Επομένως, εκείνο που επιδιώκεται με αυτή την πολιτική και τη συμπερίληψή της στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης»
Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι μέρος αυτών των δράσεων θα ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο για την Εκπαίδευση, «το οποίο θα συζητήσουμε και με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και το οποίο θα καλύψει μεσοπρόθεσμα την περίοδο 2021-23».
Πηγή: Οmegatv