Τον αέρα της Ελλάδας απόλαυσαν κατά επίσκεψη τους στην Αθήνα ο Πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα. Το ζεύγος απόλαυσε ένα πλούσιο ελληνικό φαγητό, είδαν από κοντά τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.
Χθες το βράδυ με κάθε επισημότητα και αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τους ξένους ηγέτες στο Προεδρικό Μέγαρο για το επίσημο δείπνο. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με την σύζυγό του, Αντρη, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φρανσουά Παρλί, η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου με τον σύζυγό της Θόδωρο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, υπουργοί που συνόδεψαν τους ομολόγους τους, ενώ για το δείπνο έλαβαν επίσης πρόσκληση οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Το μενού με βάση τα θαλασσινά και τα ψάρια επιμελήθηκε ο βραβευμένος με αστέρι Michellin σεφ, Λευτέρης Λαζάρου. Για το καλωσόρισμα ο σεφ και η ομάδα του είχαν ετοιμάσει μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού. Το πρώτο πιάτο περιλάμβανε μία σούπα κακαβιάς με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και λάδι Καλαμάτας και το δεύτερο με κιμά γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένο σε φύλλο λάχανου με κρόκο Κοζάνης. Σερβιρίστηκε επίσης φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης ενώ για επιδόρπιο οι καλεσμένοι απόλαυσαν λευκή σοκολάτα με μαστίχα Χίου και φιστίκια Αιγίνης.
Ένα από τα εντυπωσιακά θέματα της βραδιάς ήταν όταν ο πρίγκιπας Κάρολος έκλεισε την ομιλία του με ελληνικά λέγοντας τη φράση «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!» . Ανάμεσα, σε αυτά ο Πρίγκιπας Κάρολος ευχαρίστησε θερμά για την πρόσκληση που του έγινε λέγοντας «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.
Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης. Συνέχισε δε, λέγοντας πως «αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, η πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος ‘Δικαία των Εθνών’ από το Ισραήλ».
Από την πλευρά της, η Δούκισσα της Κορνουάλης, από τη πρώτη ημέρα της επίσκεψης της στην Ελλάδα επέλεξε να την τιμήσει δεόντως αφού διαμόρφωσε το ντύσιμο της ανάλογα με τη περίσταση. Εμφανίστηκε με φόρεμα σε σκούρα μπλε απόχρωση και λευκά τελειώματα, ίσως, για να τιμήσει τα χρώματα της ελληνικής σημαίας, όπως επισημαίνει η βρετανική έκδοση του περιοδικού Hello. Το φόρεμα της δούκισσας ήταν από τον βρετανικό οίκο Fiona Clare. Ακολούθως η σύζυγος του διαδόχου του βρετανικού θρόνου ολοκλήρωσε την κομψή της εμφάνιση στην Αθήνα με μια κοντή λευκή κάπα, δημιουργία της σχεδιάστριας Άννα Βαλεντάιν ενώ τήρησε τα μέτρα για τον κορωνοϊό με μια μαύρη μάσκα στο πρόσωπο.
Να επισημανθεί ότι η μάσκα είναι δώρο από θαυμαστή της δούκισσας και φέρει δύο λευκά φτερά στρουθοκαμήλου, το σύμβολο του πρίγκιπα της Ουαλίας. Τα αξεσουάρ της δούκισσας της Κορνουάλης ήταν λιτά, όπως συμβαίνει σε κάθε της επίσημη εμφάνιση. Μικρά σκουλαρίκια πέρλες, μαύρη τσάντα και δερμάτινα μαύρα γάντια συμπλήρωσαν την εμφάνιση της δούκισσας κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής της στην Αθήνα.
Ο λονδρέζικος οίκος Valentine σχεδιάζει ρούχα για την βρετανική αριστοκρατία, την βασιλική οικογένεια και τους επισήμους. Μία από τις καλύτερες πελάτισσες του θεωρείται η δούκισσα της Κορνουάλης. Δημιουργία του οίκου Valentine επέλεξε να φορέσει η Καμίλα και στον γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο το 2005.