ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΝΤΙΔΗΣ-ΑΝΤΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ: ANΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Περηφάνια νιώθουμε για τους δύο Κύπριους αθλητές τους Παύλο Κοντίδη και Άντρη Ελευθερίου, οι οποίοι αναδείχθηκαν Ολυμπιονίκες στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο Παύλος Κοντίδης κατέλαβε την 4η θέση και η Άντρη Ελευθερίου την 7η, έτσι, οι Κύπριοι Ολυμπιονίκες, που έλαβαν μέρος με την κυπριακή σημαία από το 1980 μέχρι το 2021, σε 11 παρουσίες στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση στον κόσμο, ανήλθαν στους δώδεκα (12). Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΑΚ, Αργύρη Αργυρού, τρεις φορές Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε ο Παύλος Κοντίδης και από δύο οι Γιώργος Αχιλλέως και Άντρη Ελευθερίου. Ο πρώτος Κύπριος αθλητής που αναδείχθηκε Ολυμπιονίκης, αγωνιζόμενος με την κυπριακή σημαία (από το 1980 δηλαδή και μετά), ήταν ο Αντώνης Ανδρέου στο σκιτ, όταν το 2000 στο Σίδνεϊ κατέλαβε την 8η θέση. Σύμπτωση, πως και τότε, όπως ο Αχιλλέως στο Τόκιο του οποίου είναι προπονητής, είχε 122/125 δίσκους στα προκριματικά και έχασε την πρόκρισή του για τον τελικό στα σιουτ – οφ. Στην Αθήνα, το 2004, ήταν η σειρά του Γιώργου Αχιλλέως να μπει στην οκτάδα (8ος) στο σκιτ, με 121/125 δίσκους.

Στο Πεκίνο το 2008 ήρθαν τα πρώτα δυνατά χτυποκάρδια, και πάλι στο σκιτ της σκοποβολής. Οι Αντώνης Νικολαΐδης και Γιώργος Αχιλλέως μπήκαν στον τελικό του αγωνίσματός τους και έφτασαν πολύ κοντά στο πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο της Κύπρου. Ο Νικολαΐδης έχασε το χάλκινο στα σιουτ – οφ από τον Γάλλο Τεράς, καταλαμβάνοντας την 4η θέση (144/150), ενώ ο Αχιλλέως έμεινε στην 5η (143/150). Στο σκιτ γυναικών, αναδείχθηκε άλλη μία Ολυμπιονίκης, η Άντρη Ελευθερίου, η οποία κατετάγη 7η με 67/75 δίσκους.

Το 2012 ο Παύλος Κοντίδης άνοιξε τα πανιά για το πρώτο κυπριακό Ολυμπιακό μετάλλιο, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στα Λέιζερ της Ιστιοπλοΐας. Μέχρι σήμερα παραμένει η πιο μεγάλη στιγμή του κυπριακού αθλητισμού και το μοναδικό μετάλλιο (αργυρό) της Κύπρου. Τότε, στα παράλια του Γουέιμουθ και Πόρτλαντ, στις 6 Αυγούστου 2012, σύσσωμος ο κυπριακός Ελληνισμός πανηγύριζε το τεράστιο κατόρθωμα του Παύλου Κοντίδη, ο οποίος έβαλε για πρώτη φορά την κυπριακή σημαία σε ιστό απονομών σε Ολυμπιακούς, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους. Στο Τόκιο ο Παύλος Κοντίδης κατέκτησε την 4η θέση και η Άντρη Ελευθερίου την 7η, ενώ δύο αθλητές έφτασαν μίαν ανάσα από την οκτάδα: Ο Γιώργος Αχιλλέως ήταν 9ος στο σκιτ και ο Μάριος Γεωργίου 9ος στο μονόζυγο της ενόργανης γυμναστικής.

Hot this week

ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ: Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά τη θερινή περίοδο

Σε ισχύ βρίσκονται οι ώρες κοινής ησυχίας για τη...

ΑΘΗΝΑ: Γερανοφόρο όχημα προσέκρουσε σε πινακίδα σήμανσης – Σκηνές πανικού στη Λεωφόρο Κηφισού-(Δείτε το βίντεο)

Αναστάτωση προκλήθηκε στη Λεωφόρο Κηφισού όταν γερανοφόρο όχημα, το...

ΖΩΝΗ ΣΕΝΓΚΕΝ: Πιο κοντά από ποτέ η ένταξη της Κύπρου – Τι θα αλλάξει για πολίτες και ταξιδιώτες

Στο στάδιο εξέλιξης βρίσκεται η Κύπρος σχετικά με την...

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ: Σύλληψη 35χρονου για κλοπή αλουμινένιων δοκών αξίας €40.000 – Ενώπιον Δικαστηρίου η υπόθεση

Στη σύλληψη 35χρονου προχώρησε η Αστυνομία για διευκόλυνση των...

Topics

ΩΡΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ: Τι πρέπει να γνωρίζετε κατά τη θερινή περίοδο

Σε ισχύ βρίσκονται οι ώρες κοινής ησυχίας για τη...

ΚΑΙΡΟΣ: Αποπνικτική ζέστη και υγρασία-Και αλλού πέρα βρέχει…(Βίντεο)

Ένα παράδοξο σκηνικό επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο,...

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΠΕΔΙΑΙΟΥ: Χωρίς αντιδράσεις η παράδοση του έργου – Ο Δήμαρχος στο τιμόνι

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου αποκατάστασης του...

ΑΠΟΔΡΑΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ: Σε διαθεσιμότητα αστυνομικός – Ψάχνουν τις πιθανές ευθύνες

Σε διαθεσιμότητα οδηγείται μέλος της Αστυνομίας μετά την απόδραση...

Related Articles

Popular Categories