14.8 C
Nicosia
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήNEWSΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ: Το λιοντάρι που βρυχάται έγινε το σήμα κατατεθέν στον...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΟΥ: Το λιοντάρι που βρυχάται έγινε το σήμα κατατεθέν στον κινηματογράφο-Πρωταγωνιστής σε όλες τις πτυχές της ζωής μας (Φώτο)

-

Παγκόσμια Ημέρα Λιονταριού η σημερινή, η οποία καθιερώθηκε για την προστασία των λιονταριών και την ενίσχυση των οργανώσεων που τα στηρίζουν. Το επιβλητικό ζώο είναι ασυνήθιστα κοινωνικά ζώα σε σχέση με τα υπόλοιπα αιλουροειδή. Γνωστός από τον κινηματογράφο, ο «Leo», είναι το λιοντάρι που πρωταγωνιστεί στην έναρξη κάθε ταινίας της κινηματογραφικής εταιρίας MGM, κέρδισε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα μέσα από το επιβλητικό παρουσιαστικό, αλλά κυρίως από τον περήφανο βρυχηθμό του.

Από το 1917 έως το 1957 χρησιμοποιήθηκαν εφτά διαφορετικά λιοντάρια για τις ανάγκες της μαγνητοσκόπησης του εναρκτήριου βίντεο της MGM, χωρίς η αλλαγή να έχει γίνει αντιληπτή από το κοινό μέχρι σήμερα. Το επιβλητικό ζώο σήμερα έχει την τιμητική του και η Παγκόσμια Ημέρα του Λιονταριού καθιερώθηκε για την προστασία των λιονταριών και την ενίσχυση των οργανώσεων που τα στηρίζουν.

Το λιοντάρι είναι εκτεθειμένο είδος, έχοντας υποστεί, πιθανώς μη αναστρέψιμη, μείωση του πληθυσμού του στην Αφρική 30 με 50 τοις εκατό τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Οι πληθυσμοί λιονταριών έξω από τα καθορισμένα καταφύγια και τα εθνικά πάρκα δεν μπορούν να διατηρηθούν. Παρόλο που η αιτία της παρακμής του πληθυσμού δεν είναι πλήρως κατανοητή, η απώλεια της φυσικής κατοικίας και οι επιπλοκές με τον άνθρωπο θεωρούνται σήμερα οι κυριότεροι παράγοντες ανησυχίας. Λιοντάρια αιχμαλωτίζονταν και κρατιόνταν σε θηριοτροφεία από τη ρωμαϊκή εποχή, ενώ είναι ένα από τα κύρια είδη που εκτίθενται σε ζωολογικούς κήπους από τα τέλη του 18ου αιώνα. Διάφοροι ζωολογικοί κήποι ανά τον κόσμο συνεργάζονται σε προγράμματα εκτροφής του απειλούμενου ασιατικού υποείδους.

Τα λιοντάρια στη φύση ζουν περίπου 10-14 χρόνια, ενώ σε αιχμαλωσία μπορούν να ζήσουν πάνω από 20 χρόνια. Σε άγρια κατάσταση τα αρσενικά σπανίως ζουν πάνω από 10 χρόνια, καθώς οι τραυματισμοί από τις συνεχόμενες μάχες με αντίπαλα αρσενικά μειώνουν δραστικά τη μακροζωία τους .Οπτικά το αρσενικό λιοντάρι είναι πολύ χαρακτηριστικό και αναγνωρίζεται εύκολα από τη χαίτη του. Το λιοντάρι, και συγκεκριμένα το πρόσωπο του αρσενικού, είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα ζωικά σύμβολα στην ανθρώπινη κουλτούρα. Απεικονίσεις του υπήρχαν από την Άνω Παλαιολιθική περίοδο, από το Λασκό (Lascaux) και το Σοβέ (Chauvet) μέχρι πρακτικά όλους τους αρχαίους και μεσαιωνικούς πολιτισμούς όπου ιστορικά εμφανίστηκαν. Έχει απεικονιστεί ευρύτατα στη λογοτεχνία, τη γλυπτική, τη ζωγραφική τις εθνικές σημαίες και στον κινηματογράφο.

Πάντως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το δέος που προκαλεί στους περισσότερους η εικόνα ενός λιονταριού, τόσο για την κορμοστασιά του όσο και για την όμορφη χαίτη του. Για αιώνες, τα λιοντάρια βρίσκονται στην καρδιά και στο μυαλό των ανθρώπων, ως σύμβολα της ομορφιάς, της δύναμης και της γενναιότητας. Και όμως, αυτά τα ζώα είναι ευάλωτα μπροστά στην ισχύ των ανθρώπων.

Σήμερα υπάρχουν λιγότερα από 30.000 λιοντάρια ελεύθερα στην άγρια φύση. Οι καταστροφές βιοτόπων, οι συρράξεις μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και τα φαινόμενα λαθροθηρίας είναι μόνο μερικοί από τους λόγος για τους οποίους ολοένα και μειώνεται ο πληθυσμός των λιονταριών και μάλιστα με ανησυχητικούς ρυθμούς.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ο συγγραφέας του μηνύματος της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2025-...

Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ITI) αναγνώρισε την πολυσχιδή συμβολή του διακεκριμένου Έλληνα σκηνοθέτη και δασκάλου Θεόδωρου Τερζόπουλου, επιλέγοντάς τον για τη συγγραφή του Μηνύματος...