9.9 C
Nicosia
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήNEWSΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή...

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή – Το μέλλον του, η μάχη κατά της διαφθοράς και η οικογένειά του-(Φώτο)

-

Η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός που απασχολεί τη δημόσια ζωή της χώρας, με πολλές πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις.

Ένας άνθρωπος με μακρά σταδιοδρομία και πλούσιο βιογραφικό, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διασφάλιση της διαφάνειας στον δημόσιο τομέα. Γεννημένος στη Λευκωσία το 1968, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αποφοίτησε από το Λύκειο Ακροπόλεως το 1986 και στη συνέχεια υπηρέτησε για δύο χρόνια στην Εθνική Φρουρά.

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

Ακολούθησε σπουδές πολιτικής μηχανικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από όπου αποφοίτησε το 1993 με άριστα. Το 1997, αναγορεύθηκε διδάκτορας στην πολιτική μηχανική, ενώ στη συνέχεια απέκτησε και πτυχίο οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και πιστοποιητικό CFAB από το Ινστιτούτο Εγκεκριμένων Λογιστών.

«Απολύομαι ως χειρότερος και από τον Ρίκκο Ερωτοκρίτου»

Η καριέρα του Μιχαηλίδη ξεκίνησε το 1998 στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, όπου εργάστηκε ως Λειτουργός Ελέγχου και σταδιακά προήχθη σε Διευθυντή Ελέγχου. Κατά την πορεία του στο δημόσιο τομέα, ασχολήθηκε με ζητήματα δημοσίων συμβάσεων, ελέγχου έργων και εξέτασης απαιτήσεων αναδόχων. Η εμπειρία του σε αυτά τα θέματα ήταν ιδιαίτερα εκτενής και μάλιστα δίδαξε ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εξωτερικό.

Το 2014, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης διορίστηκε Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Στη θέση αυτή, απέκτησε φήμη ως ένας αυστηρός και αδιάλλακτος υπερασπιστής της διαφάνειας, συμβάλλοντας στην αποκάλυψη αρκετών υποθέσεων διαφθοράς. Ωστόσο, αυτή η στάση του δημιούργησε πολλές εντάσεις και συγκρούσεις με ισχυρά πολιτικά πρόσωπα, όπως ο νυν και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και την ηγεσία της Νομικής Υπηρεσίας.

«Φεύγω έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου»

Η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία επικύρωσε την παύση του Μιχαηλίδη, βασίστηκε σε ισχυρισμούς για “ανάρμοστη συμπεριφορά”, κάτι που κρίνεται ότι τον καθιστούσε ακατάλληλο για τη θέση του Γενικού Ελεγκτή. Η απόφαση αυτή, που είναι δεσμευτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, τόσο από τον ίδιο τον Μιχαηλίδη όσο και από τους υποστηρικτές του.

Σε μια συναισθηματική του ομιλία μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Μιχαηλίδης εξέφρασε την απογοήτευσή του, δηλώνοντας ότι υπήρξε θύμα μιας συντεταγμένης προσπάθειας “φαγώματός” του. Τόνισε ότι αποχωρεί από τη θέση του με ήσυχη τη συνείδησή του, σημειώνοντας ότι το έργο που επιτέλεσε κατά την πάταξη της διαφθοράς αναγνωρίζεται και εκτός Κύπρου. Παρά την παύση του, ο ίδιος δήλωσε ότι παραμένει αφοσιωμένος στον αγώνα κατά της διαφθοράς, την οποία χαρακτήρισε ως “γάγγραινα”.

«Απολογούμαι σε αυτούς που ενδεχομένως να νομίζουν ότι δεν ήμουν ειλικρινής σε αυτό που έλεγα. Τους ευχαριστώ όλους για την αγάπη τους και να ξέρουν ότι η δύναμη είναι στον κόσμο, δεν είναι σε αυτούς που νομίζουν ότι μπορούν να ελέγξουν τα πάντα».

Η παύση του, όπως και ο ίδιος τόνισε εγείρει σημαντικά ερωτήματα για την ανεξαρτησία των θεσμών στην Κύπρο και τη διαχείριση της διαφθοράς. Η Ελεγκτική Υπηρεσία, υπό την καθοδήγησή του, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες αρχές για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, και η αποχώρησή του δημιουργεί αβεβαιότητα για το μέλλον της. Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις που συνόδευσαν την παύση του, όπως και οι ισχυρισμοί του για παρακολούθηση και πιέσεις από ανώτατα πολιτικά στελέχη, εντείνουν τις ανησυχίες για τη διαφάνεια και τη λειτουργία της δικαιοσύνης στη χώρα.

«Θέλω να απολογηθώ σε αυτούς που με έβρισκαν στον δρόμο και μου έλεγαν «είσαι τελειωμένος, θα σε φάνε» και τους διαβεβαίωνα μην ανησυχείτε, δεν είμαστε Βενεζουέλα. Σε αυτούς που έλεγα αυτό το πράγμα, θέλω να ξέρουν ότι ήμουν ειλικρινής, αυτό πίστευα»

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εκτός από το δημόσιο του έργο, έχει και μια πλούσια προσωπική ζωή. Είναι παντρεμένος με τη Λαμπριάνα Χρυσοστόμου-Μιχαηλίδου, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια μιας διαδικτυακής πύλης που αφορά γονείς και παιδιά. Μαζί έχουν τρία παιδιά, τα δύο εκ των οποίων ακολουθούν μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το τρίτο είναι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η σύζυγος του τέως Γενικού Ελεγκτή, Λαμπριάνα Χρυσοστόμου-Μιχαηλίδου

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εκτός από το δημόσιο του έργο, έχει και μια πλούσια προσωπική ζωή

Το μέλλον του Μιχαηλίδη παραμένει αβέβαιο, ωστόσο η επιρροή που άσκησε ως Γενικός Ελεγκτής είναι αναμφισβήτητη και η παρακαταθήκη του στον αγώνα κατά της διαφθοράς αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για την κυπριακή κοινωνία.

Η δημόσια αντίδραση στην απόφαση παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη ως Γενικού Ελεγκτή έχει φουντώσει, με τα κοινωνικά δίκτυα να γεμίζουν από έντονες συζητήσεις και κατηγορίες προς διάφορες πλευρές.

ΔΕΙΤΕ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Εμείς οι απλοί πολίτες φίλε Οδυσσέας Μιχαηλίδης είμαστε δίπλα σου. Είσαι άνθρωπος με ΑΞΙΑ δίκαιος και σωστός και σίγουρα θα σε στηρίξουν οι πολίτες στην πορεία εάν κατέλθεις για ΠτΔ σις επόμενες Προεδρικές Εκλογές

Ο καθένας θα κάνει την επιλογή. Δεν υπάρχει ποια κοινωνία με αξίες. Τελείωσε.

Απατεώνες…τους ανώτατου.. κατώτατου….σάπιου συστήματος @ παπαριες! Δηλαδή πυροβόλησαν το πόδι τους τους θεσμούς του κράτους και το σύνταγμα. Άθλιοι. Τώρα όλοι θα κλέβουν με βουλλα του εισαγγελέα και του ανώτατου….

Χάθηκε μια μάχη, δεν χάθηκε ο αγώνας. Εμείς ως Οικολόγοι ξεκινήσαμε πριν 30 χρόνια τον αγώνα κατά της διαφθοράς. Με τον Οδυσσέα ως Γενικό Ελεγκτή βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι τα τελευταία 10 χρόνια. Συνεχίζουμε τον αγώνα μετά από αυτή την αποτυχία. Δεν σταματούμε. Η διαφθορά θα νικηθεί, στο τέλος και η Δημοκρατία θα θριαμβεύσει.(στο μεταξύ ο άλλος κρύφτηκε στην Αθήνα κι άφησε τους Δικαστές να εισπράξουν την λαϊκή κατακραυγή).

Τίτλοι τέλους για μια από τις μεγαλύτερες θεσμικές κρίσεις στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας: Ομόφωνη η απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου που συνέρχεται ως Συμβούλιο.

ΠΑΥΣΗ του Γενικού Ελεγκτή, απομάκρυνση της Ντόριας Βαρωσιώτου από το ποινικό στο αστικό, δεκτό το αίτημα του Σταυριανού για αίτημα ακύρωσης του πορίσματος Θανάση.

Δίκασαν και “εκτέλεσαν” έναν ΤΊΜΙΟ άνθρωποΦαίνεται ότι είχαν τελειώσει και τους άτιμους και τους απατεώνες

Πολλοί χρήστες κατηγορούν όχι μόνο το πολιτικό κατεστημένο αλλά και όσους ενεπλάκησαν στην απόφαση, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης του. Υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι αυτή η εξέλιξη σηματοδοτεί την οριστική κατάρρευση της αξιοκρατίας στην Κύπρο, με πολλούς να προβλέπουν πως τώρα αρχίζει ένα νέο «μεγάλο φαγοπότι» σε βάρος της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: