ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ: Ανεβαίνουν τα επιτόκια, ανεβαίνουν και οι δόσεις -Νέες αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο

Χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο και επιτόκιο με αναφορά το Euribor θα δουν τις δόσεις των δανείων τους να αυξάνονται από €50 και άνω, σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού, που συμπιέζει συνεχώς το διαθέσιμο εισόδημα.

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  ανακοίνωσε χθες την πρώτη άνοδο επιτοκίων μετά από 11 χρόνια, επιλέγοντας να κάνει επιθετική αύξηση, με 50 μονάδες βάσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, ο οποίος αυξήθηκε στην Ευρωζώνη στο 8,6% τον Ιούνιο, ενώ ενέκρινε το νέο εργαλείο για τον περιορισμό των spreads των ομολόγων του Νότου.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έστελνε το μήνυμα για μία αύξηση 0,25%. Φαίνεται, όμως, ότι επικράτησαν οι θέσεις των κεντρικών τραπεζιτών του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, που ήθελαν μεγαλύτερη αύξηση, καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται με ταχύτητα. Και τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ αυξάνονται κατά 50 μονάδες βάσης και διαμορφώνονται στο 0,5% το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, στο 0,75% το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και στο 0% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, με ισχύ από τις 27 Ιουλίου 2022. 

Τα δάνεια που θα επηρεαστούν από την αύξηση της ΕΚΤ, είναι αυτά που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, αν και τα τελευταία χρόνια οι δανειολήπτες και οι τράπεζες έχουν στραφεί στα σταθερά επιτόκια για τα πρώτα χρόνια. Ο «Φ» παρουσιάζει κάποια παραδείγματα για να δώσει μια γεύση στους δανειζόμενους που έχουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο πόσο θα επιβαρυνθούν τα έξοδά τους από την αλλαγή νομισματικής πολιτικής της  ΕΚΤ. 

Για στεγαστικό δάνειο €200.000 με εξασφαλίσεις και 20 χρόνια αποπληρωμής, το μέσο επιτόκιο σήμερα είναι 2,3% και η δόση €1.040. Με την αύξηση 0,50% η δόση γίνεται €1.089. Για στεγαστικό δάνειο €350.000, η δόση με επιτόκιο 2,3% (πριν την αύξηση) είναι €1.820. Με την άνοδο του 0,50% αυξάνεται στα €1.906. Στην περίπτωση επαγγελματικού δανείου €200.000 με εξασφάλιση κατοικία, το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο αγοράς είναι 3,1% (πριν την αύξηση) και η δόση €1.119. Με την αύξηση γίνεται €1.170. Για επιχειρηματικό δάνειο €200.000, χωρίς εξασφάλιση, το μέσο επιτόκιο αγοράς είναι 4,6% και η δόση €1.276. Με την αύξηση η δόση γίνεται €€1.330. Για καταναλωτικό δάνειο €200.000, το οποίο έχει εξασφαλίσεις, το μέσο επιτόκιο είναι 3,31%(πριν την αύξηση) και η δόση υπολογίζεται €1.140. Τώρα αυξάνεται στα €1.192.

Μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι αυξήσεις θα συνεχισθούν τον Σεπτέμβριο και στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, με μία αξιολόγηση των στοιχείων κάθε μήνα.  Στην ανάλυση που έκανε για την οικονομία της Ευρωζώνης, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί και πιο έντονοι βραχυπρόθεσμα, αλλά εκτιμάται ότι με τη σταθεροποίηση του ενεργειακού κόστους και τον περιορισμό της ζήτησης, στην οποία θα συμβάλλει και η αύξηση των επιτοκίων, θα αποκλιμακωθεί. Για την ανάπτυξη είπε ότι επιβραδύνεται, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει σημαντικό αντίκτυπο, αλλά στηρίζεται από την επανεκκίνηση της οικονομίας, την καλή κατάσταση της αγοράς εργασίας και τη δημοσιονομική πολιτική. Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, είπε, δεν προβλέπει ύφεση ούτε φέτος, ούτε το 2023.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Της Θεανώ Θειοπούλου   

Hot this week

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Μια ιδέα που αλλάζει, ένα χάσμα που μεγαλώνει

Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι απλώς μια αργία για...

ΚΑΙΡΟΣ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες μέχρι τη Δευτέρα – Πτώση θερμοκρασίας και σκόνη στην ατμόσφαιρα

Βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται από σήμερα μέχρι και...

ΦΕΙΔΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Παντρεύτηκε την αγαπημένη του Στυλιάνα ο Κύπριος Ευρωβουλευτής-(Φώτο)

Ο Φειδίας Παναγιώτου παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του,...

ΕΦΗ ΔΑΡΕΙΟΥ: Το σχολείο που έκανε τον κήπο… τάξη-Πώς το ΥΠΑΝ φέρνει τη μάθηση πιο κοντά στη ζωή-(Βίντεο-Φώτο)

Στον σχολικό κήπο του Δημοτικού Σχολείου Αγροκηπιάς η εικόνα...

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Δεν λήφθηκαν προστατευτικά μέτρα, καταθέτει ποινικός ανακριτής στο Δικαστήριο Λευκωσίας

Αρνητική ήταν η απάντηση του ποινικού ανακριτή Ανδρέα Ανδρέου...

Topics

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Μια ιδέα που αλλάζει, ένα χάσμα που μεγαλώνει

Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι απλώς μια αργία για...

ΚΑΙΡΟΣ: Έρχονται βροχές και καταιγίδες μέχρι τη Δευτέρα – Πτώση θερμοκρασίας και σκόνη στην ατμόσφαιρα

Βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται από σήμερα μέχρι και...

ΦΕΙΔΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Παντρεύτηκε την αγαπημένη του Στυλιάνα ο Κύπριος Ευρωβουλευτής-(Φώτο)

Ο Φειδίας Παναγιώτου παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του,...

ΛΑΡΝΑΚΑ: Τέσσερις συλλήψεις για πλαστά έγγραφα και παράνομη είσοδο στη Δημοκρατία

Σε υπόθεση που αφορά πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστών εγγράφων και...

ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ: Η ανακύκλωση έγινε σκουπιδότοπος – Από χαρτιά μέχρι… έπιπλα εκτός κάδων-(Φώτο)

Καθημερινό και ανησυχητικό φαινόμενο έχει γίνει σε πολλές περιοχές...

Related Articles

Popular Categories