14.8 C
Nicosia
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΛΟΝΔΙΝΟ: Η συμπατριώτισσα μας που αναδείχθηκε παγκόσμια δασκάλα- Η ιστορία της (Φώτο+Βίντεο)

ΛΟΝΔΙΝΟ: Η συμπατριώτισσα μας που αναδείχθηκε παγκόσμια δασκάλα- Η ιστορία της (Φώτο+Βίντεο)

-

Η Ελληνοκύπρια δασκάλα Άντρια Ζαφειράκου η οποία έμαθε να χαιρετά καθημερινά τους μαθητές της σε 35 γλώσσες, σε ένα φτωχό σχολείο σε προάστιο του Λονδίνου, το 2018 βραβεύθηκε ως η καλύτερη δασκάλα στον κόσμο για το Παγκόσμιο βραβείο Εκπαιδευτικού.

Παράδειγμα προς μίμηση, είναι η Ελληνοκύπρια Άντρια Ζαφειράκου, η οποία είναι Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Alperton Community School στο Brent του Λονδίνου. Γεννημένη στη Μεγάλη Βρετανία από Ελληνοκύπριους γονείς, μας έκανε όλους υπερήφανους με τις πρωτοποριακές της διδακτικές στρατηγικές και πρακτικές, όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη. Η Άντρια έχει επίσης συμπεριληφθεί στην πρώτη δεκάδα της λίστας των 1000 Λονδρέζων του The Evening Standard. Είναι Πολιτιστική Ηγέτης του World Economic Forum καθώς και μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηγετών του Μέλλοντος. Η Άντρια συμμετέχει στη συμβουλευτική επιτροπή για την Cultural Leaders Alliance, Art UK και ήταν η νικήτρια του GIWA (Greek International Women’s award) για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό το 2021. Τον Απρίλιο του 2021 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο “Those Who Can, Teach: What It Takes To Make the Next Generation”, από το Bloomsbury.

Το 2018 επιλέχθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες αιτούντες από όλο τον κόσμο για την εργασία της με παιδιά μεταναστών στο κοινοτικό σχολείο του Άλπερτον στο Μπρεντ. Το σχολείο βρίσκεται σε ένα από τα φτωχότερα μέρη της Αγγλίας και πολλοί από τους μαθητές του προέρχονται από σπίτια που κατοικούν πολλές οικογένειες μαζί. Ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών που διδάσκει προέρχονται από οικογένειες μεταναστών, με κάποιους από τους γονείς να δυσκολεύονται να μιλήσουν αγγλικά. Ορισμένοι, δε, εκ των μαθητών της έχουν εκτεθεί σε βία προερχόμενη από συμμορίες, ενώ ο δήμος έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά δολοφονιών στη χώρα.

Σε μια προσπάθεια να οικοδομήσει γέφυρες μέσα στη σχολική κοινότητα, έμαθε να χαιρετά και στις 35 γλώσσες που μιλάνε οι μαθητές της, ώστε να μπορεί να συνομιλεί μαζί τους αλλά και με τους γονείς τους, στην είσοδο του σχολείου. Μεταξύ αυτών είναι τα πορτογαλικά, τα χίντι, τα ταμίλ, τα αραβικά, τα ρουμανικά, τα πολωνικά και τα ιταλικά.Οι κριτές την ενέκριναν για το ετήσιο Βραβείο Παγκόσμιου Δασκάλου του ιδρύματος Varkey μετά από ακρόαση σχετικά με το πώς τα πηγαίνει με τις οικογένειες στην διαφορετική της κοινότητα.

Φωτογραφία: Φιλελεύθερος

«Αν έχετε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να συνδεθείτε και να εκτιμήσει το υπόβαθρό σας, τότε αυτό είναι ξεχωριστό. Όταν χαιρετάς κάποιον στην γλώσσα του βοηθάει στην άρση των φραγμών και επιτρέπει στις οικογένειες να εμπλακούν περισσότερο στη σχολική κοινότητα».

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ: Μια φωνή που έδωσε ζωή στο ντοκιμαντέρ «Πέλλαπαϊς»-Η μητέρα...

Η Μαριλένα Ιωαννίδου, εκτός από την πολύχρονη παρουσία της στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, άφησε το αποτύπωμά της και στον κινηματογράφο. Σημαντική στιγμή της καριέρας...