10.8 C
Nicosia
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήNEWSΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΛΕΝΗΣ: Πώς τον αποχαιρετούν - «Πάνω σε ένα χρυσοπράσινο φύλλο λάμνεις...

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΛΕΝΗΣ: Πώς τον αποχαιρετούν – «Πάνω σε ένα χρυσοπράσινο φύλλο λάμνεις στη θάλασσα της αιωνιότητας»- Το ωραιότερο τραγούδι που γράφτηκε για την Κύπρο – (Βίντεο)

-

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΡΑΘΕΥΤΗΣ

Ο πρώην πρόεδρος του ΡΙΚ, Μιχάλης Μαραθεύτης ήταν από τους πρώτους που αποχαιρέτησε με το δικό του τρόπο τον Λεωνίδα Μαλένη δημοσιεύοντας το τραγούδι «Χρυσοπράσινο Φύλλο» με την Άννα Βίσση.

«Σήμερα η Κύπρος έχασε έναν μεγάλο του ΡΙΚ, της δημοσιογραφίας, της λογοτεχνίας αλλά και του πολιτισμού εν γενεί. Ο Λεωνίδας Μαλένης αφήνει πίσω του ένα τεράστιο έργο που θα κρατήσει τη μνήμη του αιώνια και άσβεστη. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του, Μαρίνα και Λέα Μαλένη. Ας αναπαυθεί στο δικό του Χρυσοπράσινο Φύλλο»

ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΡΑΚΑΝΝΑ

«20 και βάλε χρόνια στα 94.8! Και ο Λεωνίδας από τους πρώτους σταθμούς της δικής μου διαδρομής… Μεγάλος δάσκαλος… ακομπλεξάριστος -ανθρωπινος-χαμογελαστος αλλά κυρίως στοργικός (μιας και ήμουνα ένα 15χρονο τότε στο ξεκίνημα μου…) και δεν ήξερα που έμπλεκα… χαχα! Τα χρόνια περνούσαν…και εσύ δάσκαλος χωρίς να το επιδιώκεις. Σε Πρωτοχρονιές σε ραδιομαραθώνιους άλλης εποχής, σε επετείους, στο ίδιο στούντιο αντάμα…και κάτι θρυλικά απογεύματα στο παστιονε…με λίγο κρασί δίχως θάλασσα αλλά με την ραδιοφωνική μας δύναμη! Σε μια εποχή που ήταν.  Ένας για όλους και όλοι για έναν… Λεωνίδα μου καλό ταξίδι στο φως. Θα μας λείψει αυτό που η ιστορία σου πρεσβεύει για το Τρίτο και για μένα τόσο χρόνια… Η Κύπρος είναι περήφανη για το πέρασμα σου».

ΜΑΜΑΣ ΧΑΤΖΙΑΝΤΩΝΗΣ

«Λεωνίδα μου σ’ ευχαριστώ για όλα. Μου στάθηκες σαν δεύτερος πατέρας. Καλό σου ταξίδι στο φώς»

ΜΑΡΙΟΣ ΣΚΟΡΔΗΣ

«Το Χρυσοπράσινο Φύλλο να σε συνοδεύει πάντα εκεί που πας αγαπημένε φίλε Λεωνίδα….θα σε θυμόμαστε πάντα αιώνια η μνήμη σου Συλλυπητήρια στην Ανδριαννή, τη Λέα ,τη Μαρίνα το Βαρνάβα…και τα εγγόνια…»

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ο Λεωνίδας Μαλέννης, Ήταν από τους πρώτους αρχισυντάκτες κυπριακών πολιτικών περιοδικών. Αναδημοσιεύω από την Ιστορία της Κυπριακής Δημοσιογραφίας της οποίας κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες ο 15ος τόμος: Ο Λεωνίδας Μαλένης σε ηλικία 20 χρόνων ανέλαβε την αρχισυνταξία του περιοδικού Times Of Cyprus που άφησε εποχή στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Στη διάρκεια της αρχισυνταξίας του έγραφε και κείμενα με το ψευδώνυμο Λεωνίδας Καραγιάννης. Κάτω από αυτό το ψευδώνυμο έγραψε και την πρώτη βιογραφία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που δημοσιεύθηκε σε συνέχειες στο περιοδικό.Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 25 Ιουλίου, 1937 και με την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών προσελήφθη στην εφημερίδα “Εθνος” και αργότερα το 1957 ανέλαβε την αρχισυνταξία του Times Of Cyprus. Το 1961 προσελήφθη ως Λειτουργός Ελληνικού Τύπου, Ραδιοφώνου και Τηλεοράσεως στην Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην αμερικανικη πρεσβεία, όπου έμεινε μέχρι την αφυπηρέτηση του.

Στη διάρκεια της περιόδου αυτής ο Λεωνίδας Μαλένης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του ΡΙΚ και αργότερα και με το ραδιόφωνο του.Στο ραδιόφωνο καθιέρωσε από την ίδρυση του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ το 1990 συνεντεύξεις με πολιτικούς και όχι μόνο κάθε Σάββατο το μεσημέρι που έφθασε σε πολύ ψηλά επίπεδα ακροαματικότητας. Τίτλος της εκπομπής “πρόσωπο με πρόσωπο”.Πλούσια ήταν η προσφορά του και στον γραπτό λόγο. Η Μαρία Χρυσάνθου που συνομίλησε με τον Λεωνιδα Μαλένη έγραψε στις 9 Απριλίου 1989 στην εφημερίδα “Εμπρός”:

«Ο Λεωνίδας Μαλένης, ο ποιητής του “Χρυσοπράσινου Φύλλου”, του κοσμαγάπητου αυτού ύμνου της Κύπρου, που η μουσική του oφείλεται στοn Μίκη θεοδωράκη, είναι ταυτόχρονα και διηγηματογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος με πολύχρονη θητεία τόσο στα έντυπα όσο και στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. Ο Μαλένης ζει και εργάζεται στη Λευκωσία όπου γεννήθηκε.Διηγήματα του κυκλοφόρησαν στη σειρά των εκδόσεων “Λυρική Κύπρος” και περιλαμβάνονται σ’ όλες τις ανθολογίες κυπριακής πεζογραφίας. Ανάμεσα στα θεατρικά του έργα περιλαμβάνονται τα “Μια νύχτα για τη Τζένη με τα περιστέρια”, “Νταίηβιντ”, “Οι συμβουλές της νύχτας”, “Ο τοίχος γύρω απ’ τον πα¬ράδεισο”, “Ο θάνατος και η ανάσταση της Παυλίνας” και “Ξεχασμένα παιγνίδια με την Ευτυχία”.

Ο Μαλένης μετέφρασε, επίσης, τον “Δύσκολο” του Μένανδρου, που ανεβάστηκε από τον θεατρικό Οργανισμό Κύπρου το 1985 στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου. Από το 1979 μέχρι το 1983 ήταν πρόεδρος της Εταιρείας θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου και από το 1981 μέχρι το 1983 μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Έγραψε διηγήματα, τηλεοπτικά σενάρια, ραδιοφωνικά κείμενα και ποιήματα που δημοσιεύτηκαν στο Times Of Cyprus. Έχει συνεργαστεί με πολλές εφημερίδες και περιοδικά της Κύπρου με ιδιαίτερη επίδοση στο χρονογράφημα. Ποιήματα του δημοσιεύτηκαν σε κυπριακά έντυπα και μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη (“Χρυσοπράσινο φύλλο” και “Χελιδονάκι”) τον Γιώργο Κοτσώνη (“Εμείς παιδιά του ήλιου”, “Τα παιδιά της γειτονιάς μου”, “Από την Κύπρο πάρε” κ.ά.) καθώς και από άλλους συνθέτες.

Τα επόμενα χρόνια έγραψε στίχους που τραγούδησε ο Σταύρος Χατζησάββας. Νωρίτερα από την άνοιξη του 1987 συνέχισε την προσφορά του στο τραγούδι με τον συνθέτη και τραγουδιστή Γιώργο Θεοφάνους, με τον οποίο κυκλοφόρησε διάφορους δίσκους. Αυτό όμως που έκανε το Λεωνίδα Μαλένη να ξεχωρίσει ήταν το ποίημά του “Χρυσοπράσινο φύλλο” αφιερωμένο στην Κύπρο που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και το οποίο σε κάποιο στάδιο τραγουδιόταν όπως ο Εθνικός Υμνος της Κύπρου. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Στο τραγούδι αυτό που παραθέτω στη συνέχεια, ο Μαλένης έβαλε όλη του την αγάπη για την Κύπρο:

Γη της λεμονιάς της ελιάς

γη της αγκαλιάς, της χαράς

γη του πεύκου, του κυπαρισσιού

των πολικαριών και της αγάπης

χρυσοπράσινο φύλλο

ριγμένο στο πέλαγο

Γη του ξεραμένου λειβαδιού

γη της πικραμένης Παναγιάς

γη του λίβα, τ’ αδικου χαμού

τ’ άγριου καιρού, των ηφαιστείων

χρυσοπράσινο φύλλο

ριγμένο στο πέλαγο

Γη των κοριτσιών που γελούν

γη των αγοριών που μεθούν

γη του μύρου, του χαιρετισμού

Κύπρος της αγάπης και του ονείρου

χρυσοπράσινο φύλλο

ριγμένο στο πέλαγο

Το τραγούδι πρωτοτραγουδήθηκε στο ντοκιμαντέρ το νησί της Αφροδίτης από τον Γρηγόρη Μπιθικώτση. Σε σχετική ερώτηση της Μαρίας Χρυσάνθου για τη συνεργασία του με τον Μικη Θεοδωράκη είπε ο Λεωνίδας Μαλένης: -Δούλευα για το σενάριο μιας ταινίας για την Κύπρο, που γύριζε το ΡΙΚ και όταν ο Μίκης Θεοδωράκης ήρθε εδώ για συναυλίες, ο σκηνοθέτης της ταινίας, ο Χαρίλαος Παπαδόπουλος, του πρότεινε να μας γράψει τη μουσική. Ο Μίκης δέχτηκε και σε λίγες βδομάδες ο Χαρίλαος πήγε στην Αθήνα μαζί με μιά τσάντα γεμάτη ποιήματα Κυπρίων, Ο Μίκης τα διάβασε και τελικά διάλεξε δυο από τα δικά μου, το “Χρυσοπράσινο Φύλλο” και το “Χελιδονάκι” και τον ευγνωμονώ πραγματικά που μ’ έμπασε έτσι στο χώρο του τραγουδιού. Ο Λεωνίδας Μαλένης ήταν πεισματάρης και πέτυχε στη δημοσιογραφία γι’ αυτό το λόγο γιατί δοκίμαζε μέχρι να πετύχει. -Στη δημοσιογραφία, πόσο εύκολο πράγμα είναι οι ελεύθερες επιλογές; -Καθόλου εύκολο, το ξέρω και το ξέρεις. Αλλά ποιος είπε πως τα συναρπαστικά πράγματα στη ζωή είναι τα εύκολα; Δοκιμάζεις, ξαναδοκιμά¬ζεις, δεν τα βάζεις κάτω, μπορεί τελικά να σπάσεις τα μούτρα σου, αλλά νοιώθεις αυτή τη μεγάλη ικανοποίηση πως δεν τις φοβάσαι τις Συμπληγάδες, περνάς και ξαναπερνάς. Θαυμάζω τους ανθρώπους που επιμένουν ν’ ανοίγουν παράθυρα σε χώρους στεγανούς, ακόμα κι όταν ξέρουν πως τελικά τα παράθυρα που ανοίγουν χρησιμοποιούνται για την εκπαραθύρωση τους».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΧΑΝΝΑΣ

«Καλό ταξίδι στην αιωνιότητα Λεωνίδα μου «..Ρόδα στα βήματα σου όπου και να πας Λεωνίδα μου γεια σου και πάντα να αγαπάς..»

ΜΑΡΙΝΟΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ

«Θερμά συλλυπητήρια στη Λέα, Μαρίνα, Ανδριανή και σε όλη την οικογένεια. Ο Λεωνίδας Μαλένης άφησε μεγάλη παρακαταθήκη, οι υπηρεσίες του στον πολιτισμό τεράστιες και η προσφορά στην οικογένεια του, στους φίλους του, στην πατρίδα του ανεκτίμητα τρανταχτή και καταφάνερη. Πρωτοπόρος και μαχητής σε όλη του τη ζωή για αξίες, ιδανικά, άνθρωπος με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Αξιομνημόνευτος και αλησμόνητος για όσους τον έζησαν και τον γνώρισαν. Οι δικοί του άνθρωποι μόνο υπερηφάνεια θα πρέπει να αισθάνονται και τώρα και πάντα. Καλό ταξίδι στο αιώνιο φως».

ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

«Καλό σου ταξίδι αγαπημένε μου Λεωνίδα

Γη της πικραμένης Παναγιάς.

Γη του λίβα, τ’ άδικου χαμού,

τ’ άγριου καιρού, των ηφαιστείων,

Χρυσοπράσινο φύλλο

ριγμένο στο πέλαγο»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ

«Έφυγε κι ο Λεωνίδας Μαλένης. Φεύγουν μια μετά την άλλη οι προσωπικότητες που σημάδεψαν την εποχή μου. Θερμά συλλυπητήρια στην Μαρίνα, Λέα και Ανδριανή Μαλένη. Και άκου Λεωνίδα, δεν σε ξέχασα. Θα κάνω πράξη την συμβουλή σου. Πάνω σε ένα χρυσοπράσινο φύλλο λάμνεις στη θάλασσα της αιωνιότητας. Καλό σου ταξίδι».

ΑΝΝΑ ΓΙΑΓΚΙΩΖΗ

«Έφυγε ένας εξαίρετος άνθρωπος!! Η καρδιά μου μαζί σας αγαπημένη Ανδριανή , Μαρίνα, Λέα Μάγια Σεμελί Κυριάζη, Αλεξάνδρος Κυριάζης, Βαρνάβας Κυριαζής»

ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ

«Καλό ταξίδι στο Φως και στην Αιωνιότητα Αγαπημένε μας Λεωνίδα Μαλένη. Αιώνια του η μνήμη και Καλή Δύναμη στην οικογένεια του και στις Αγαπημένες του Θυγατέρες Μαρίνα και Λέα. Πέρα από το Μεγάλο και σπουδαίο του έργο και ποίηση θα αναφερθώ και ως θεατρόφιλος το έργο «Ο τοίχος γύρω από τον Παράδεισο», μια κοινωνική σάτιρα, που ανεβάστηκε το 2009 από το Σατιρικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Μπεμπεδέλη θα θυμάμαι πάντα τη δοτικότητα σας και το υπέροχο σας χαμόγελο ως Άνθρωπος»

ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

«Καλό ταξίδι στο φως Λεωνίδα Μαλένη.Η Κύπρος σε ευγνωμονεί για την σπουδαία σου κατάθεση.Θερμά συλλυπητήρια στη Μαρίνα,τη Λέα,την Ανδριανή,τα εγγόνια και στον Βαρνάβα.Παντοτινά ευλογημένοι με μια τέτοια ρίζα. Μόνο περηφάνια και τώρα και πάντα για τον υπέροχο πατέρα τους και την μοναδική προσφορά του στον πολιτισμό και την πνευματική πρόοδο της Κύπρου.Αιωνία να είναι η μνήμη του.Ο Θεός να τον αναπαύει στον παράδεισο»

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: