24.6 C
Nicosia
Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
ΑρχικήNEWSΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ: Ο 35χρονος που θεωρείται σύγχρονος ήρωας -Πέθανε με τα χέρια...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΣ: Ο 35χρονος που θεωρείται σύγχρονος ήρωας -Πέθανε με τα χέρια ανοικτά προς τον ουρανό

-

Ένας σύγχρονος ήρωας θεωρείται στην ελληνική επικράτεια ο Κωνσταντίνος Κατσίφα, ο οποίος ζωγράφιζε στο τοίχο του σχολείου στα Ελληνοαλβανικά σύνορα την ελληνική σημαία και έπεσε αμαχητί από επίλεκτη ομάδα Αλβανών αστυνομικών.

ΤΗΣ ΣΤΕΛΛΑΣ ΔΡΟΓΓΙΤΟΥ

Ο 35χρονος σκοτώθηκε κατόπιν ανταλλαγής πυροβολισμών με Αλβανούς αστυνομικούς ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στην κοινή γνώμη της Ελλάδας και της Αλβανίας. Ο νεαρός ήταν Έλληνας Βορειοηπειρώτικης καταγωγής από το μειονοτικό χωριό Βουλιαράτι στην νότια Αλβανία, το οποίο απέχει 8 χιλιόμετρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και ζουν 300 κάτοικοι.

Σε αυτή την μειονοτική ζώνη οι ομογενείς έχουν βάσει νομοθεσίας το δικαίωμα να τιμούν τις εθνικές επετείους και τα εθνικά  σύμβολα κάτι το οποίο ενοχλεί τους Αλβανούς. Την συγκεκριμένη ημέρα προτού ξημερώσει ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας προέβη σε μια κίνηση πατριωτισμού θέλοντας να τιμήσει την 28η Οκτωβρίου. Πήγε λοιπόν στο τοίχο ενός σχολείου και ζωγράφισε την ελληνική σημαία ώστε να τιμήσει αυτούς που βρίσκονται θαμμένοι στο Στρατιωτικό κοιμητήριο του χωριού κατά τον πόλεμο 1940-1941.

Νωρίς το πρωί την Κυριακή της 28η Οκτωβρίου 2018, περιμένοντας να ξεκινήσει η δοξολογία για την επέτειο διαπληκτίστηκε με Αλβανό αστυνομικό, ο οποίος ζητούσε επιτακτικά εξηγήσεις για την Ελληνική σημαία που είχε ζωγραφίσει νωρίτερα στο ελληνικό σχολείο. Τότε ο Κατσίφας του απάντησε ότι πρόκειται για εθνικό σύμβολο .Με έντονο ύφος και κουνώντας το υπηρεσιακό του περίστροφο ο αστυνομικός του έδειξε την Ελληνική σημαία στη κορφή του λόφου στο Στρατιωτικό κοιμητήριο λέγοντας «Αυτή θα κατέβει σύντομα από κει» σε μια προσπάθεια εκφοβισμού του.

Ο Κατσίφας εγκατέλειψε προσωρινά την πλατεία για να πάει σπίτι του, και να πάρει το αυτόματο όπλο Καλάσνικοφ που είχε στη κατοχή του. Γυρίζοντας άρχισε να πυροβολεί στον αέρα, προς εκφοβισμό των αστυνομικών. Ακολούθησε πανικός με τον 35χρονο να πυροβολεί στον αέρα και τους Αλβανούς αστυνομικούς να απαντούν σε βίντεο από κάμερα κινητού που δημοσιεύτηκε σε Αλβανικά ΜΜΕ να εμφανίζεται ο Κατσίφας να προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από αμάξια κρατώντας χαμηλά το όπλο χωρίς να απαντά στις βολές των αστυνομικών.

Ο 35χρονος ανέβηκε στην κορυφή του βουνού και οι επίλεκτοι της Renea Αλβανικής αστυνομικοί  εισέβαλαν πάνοπλοι στους Βουλιαρατες .Πήγαν στο σπίτι του απείλησαν την μητέρα του ζητώντας να αποκαλύψει που είναι ο γιος της . Ο Κατσίφας ενώ μπορούσε να κρυφτεί επάνω στο βουνό επέστρεψε στους Βουλιαρατες.

Το τέλος του ήταν σχεδόν προδιαγραμμένο. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Θεόδωρο Βουγιουκλάκη ο οποίος εξέτασε τη σωρό του 35 χρόνου το θύμα έφερε δύο διαμπερή τραύματα κοντά στη καρδιά. Τις χαριστικές βολές τις δέχθηκε σε όρθια στάση σε κοντινή απόσταση. Ο 35χρονος καταδρομέας που είχε υπηρετήσει στις ένοπλες ειδικές δυνάμεις, όπως σημείωσαν μαρτυρίες, έφυγε με τα χέρια ανοιχτά προς τον ουρανό. Ο ίδιος είχε αποφασίσει να πεθάνει αυτή την ώρα και αυτή την άγια μέρα της 28η Οκτωβρίου 2018.

Μετά το θάνατο του Κατσίφα μεταδόθηκε στα Ελληνικά ΜΜΕ ότι είχε δολοφονηθεί επειδή ύψωσε την ελληνική σημαία. Η πληροφορία διαψεύστηκε από την αλβανική πλευρά και την ελληνική αντιπροσωπεία που παρακολουθούσε τελετή για τους νεκρούς του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 στο στρατιωτικό νεκροταφείο του χωριού, το οποίο ήταν στολισμένο με ελληνικές και αλβανικές σημαίες. Στην Ελλάδα, τόσο η κυβέρνηση της Ελλάδας όσο και η αντιπολίτευση, αντέδρασαν άμεσα. Η κυβέρνηση Τσίπρα καταδίκασε τον εξτρεμισμό και από τις δύο πλευρές και τόνισε ότι η κατάληξη της δράσης της Αλβανικής Αστυνομίας στην απώλεια ανθρώπινης ζωής ήταν απαράδεκτη και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση.

Στην Αλβανία, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα υπερασπίστηκε την δράση της αλβανικής αστυνομίας σε ένα tweet με το οποίο χαρακτήρισε την πράξη του Κατσίφα «εξτρεμιστική τρέλα. Οι αλβανικές αρχές χαρακτήρισαν τον Κατσίφα «εξτρεμιστή» και έκαναν λόγο για σύνδεση του με το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Η αλβανική αστυνομία ισχυρίζεται ότι έδρασε σύμφωνα με τους συνηθισμένους κανόνες εμπλοκής και πως οι αστυνομικοί ήταν σε αυτοάμυνα. Το Ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε να συζητήσει την υπόθεση όπως είχε ζητήσει τότε η Κύπρια Ευρωβουλευτής της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους. Αργότερα, μετά από εγγραφή του θέματος από τον Έλληνα ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε την Αλβανία να ερευνήσει την υπόθεση.

Ο θάνατός του – θεωρήθηκε από ακροδεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους, συμπεριλαμβανομένης της Χρυσής Αυγής – ως ηρωικός. Λίγες ημέρες αργότερα, έλαβαν χώρα διαδηλώσεις στην Αθήνα ενώ σημειώθηκαν συγκρούσεις Ελλήνων και Αλβανών. Επίσης ένα ταξιδιωτικό γραφείο με εξειδίκευση τα ταξίδια στην Αλβανία δέχτηκε εμπρηστική επίθεση. Στον δημόσιο λόγο της Ελλάδας συζητήθηκαν τα κίνητρα και η ορθότητα της πράξης του Κατσίφα να πυροβολήσει.

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: