ΚΥΠΡΟΣ: Τα νέα μέτρα που αποφάσισε το Υπουργικό

Στη σημερινή σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, παρουσίασε τις εισηγήσεις των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής που συζητήθηκαν κατά την χθεσινή σύσκεψη, όπου αναλύθηκαν και αξιολογήθηκαν τα δεδομένα που καταγράφονται από την Ομάδα Ιχνηλάτησης, από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ αλλά και τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από τις 15 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου 2022 καταγράφηκαν 13,997 θετικά περιστατικά εντός της κοινότητας, με τη μείωση να καταγράφεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και προβαίνει σε αξιολόγηση όλων των επιστημονικών και/ή επιδημιολογικών δεδομένων μαζί με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Γνώμονας είναι η όσον πιο ασφαλής λειτουργία της κοινωνίας, με στόχο την προστασία και προάσπιση της υγείας όλων των πολιτών.

(α) από τις 28 Ιανουαρίου 2022, την αντικατάσταση της εργαστηριακής εξέτασης PCR με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapidtest) κατά την 7η ημέρα όπως αναφέρεται στο πρωτόκολλο διαχείρισης στενών επαφών επιβεβαιωμένων θετικών περιστατικών και βάσει αυτού πρέπει να αυτοπεριοριστούν για 10 ημέρες.

  • Συνεπώς, αποδέσμευση νωρίτερα από τις 10 ημέρες μπορεί να γίνει και με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα την 7η ημέρα, από την επαφή ή αργότερα, με ίδια έξοδα.
  • Από την απόφαση για αντικατάσταση του PCR με Rapid test κατά την 7η ημέρα, εξαιρούνται οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται σε ιδιωτικά και κρατικά νοσηλευτήρια, γηροκομεία και κλειστές δομές.
  • Όσον αφορά στην εφαρμογή του μέτρου “test to stay” στα σχολεία οι μαθητές που αποτελούν στενές επαφές αντί για PCR θα μπορούν να υποβάλλονται σε εξέταση Rapid test για αποδέσμευση την 7η ημέρα. (Συνεπώς οι μαθητές που κάνουν χρήση του συγκεκριμένου μέτρου από την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση Rapid test για περίοδο 7 ημερών μέσω των σημείων δειγματοληψίας που ανακοινώνονται καθημερινά από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργούν σε σχολικές μονάδες).

(β) την εφαρμογή του μέτρου “testtostay” σε επαγγελματίες υγείας των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, σε Αστυνομία και Πυροσβεστική.

  • Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου θα ανακοινωθεί μετά από διαβούλευση που θα διεξαχθεί με τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες.

(γ) από τις 28 Ιανουαρίου 2022, όπως συστήνεται για παιδιά ηλικίας 2-5 ετών η διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapidtest) μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση τους σε νηπιαγωγεία και προδημοτική.

  • Η εξέταση Rapid test θα παραχωρείται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας.

(δ) την παράταση όλων των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2022.

Hot this week

“ΠΑΡΕ ΔΡΟΜΟ” PRIDE 2026: Μήνυμα ενότητας και διεκδίκησης από την ACCEPT

Στους δρόμους το Σάββατο το Cyprus Pride Στον Δημοτικό Κήπο...

ΣΤΗΝ “ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ” ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ FBI – KAI TO ONOMA AYTOY… Έρχεται η νέα Διεύθυνση κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος

Οριστικοποιήθηκε το όνομα Σε Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) θα...

ΙΔΟΥ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΤΡΟΧΑΙΑ: Στη δημοσιότητα η λίστα με τα 48 «hot spots» του οδικού δικτύου

Χαρτογράφηση για πρόληψη νέων δυστυχημάτων Σε δημοσιοποίηση καταλόγου με 48...

Topics

“ΠΑΡΕ ΔΡΟΜΟ” PRIDE 2026: Μήνυμα ενότητας και διεκδίκησης από την ACCEPT

Στους δρόμους το Σάββατο το Cyprus Pride Στον Δημοτικό Κήπο...

ΣΤΗΝ “ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ” ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ FBI – KAI TO ONOMA AYTOY… Έρχεται η νέα Διεύθυνση κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος

Οριστικοποιήθηκε το όνομα Σε Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) θα...

ΙΔΟΥ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΤΡΟΧΑΙΑ: Στη δημοσιότητα η λίστα με τα 48 «hot spots» του οδικού δικτύου

Χαρτογράφηση για πρόληψη νέων δυστυχημάτων Σε δημοσιοποίηση καταλόγου με 48...

ΛΕΙΑ $50.000 ΣΕ …ΚΑΡΤΕΣ POKÉMON!: 93 δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για μία “κινηματογραφική” ληστεία (video)

Στόχος ένα κατάστημα συλλεκτικών καρτών Θύμα οργανωμένης ληστείας έπεσε κατάστημα...

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΕΜΑΤΟΣ ΜΕ… ΧΕΙΡΟΠΕΔΕΣ: Στα χέρια της ΥΚΑΝ 34χρονος για 198 γραμμάρια κοκαΐνης

Συντονισμένη επιχείρηση της ΥΚΑΝ Στη σύλληψη 34χρονου προχώρησαν μέλη της...

ΠΟΙΝΗ ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ ΓΙΑ 11,6 ΚΙΛΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ: Η καταδίωξη που κατέληξε σε βαριά καταδίκη

Βαριά ποινή από το Κακουργιοδικείο Ποινή φυλάκισης δέκα ετών επέβαλε...

Related Articles

Popular Categories