Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από την τουρκική εισβολή και ακόμη η Κύπρος ψάχνει να βρει τα καταφύγια που θα φιλοξενήσουν τους πολίτες σε περίπτωση πολέμου ή οποιασδήποτε άλλης καταστροφής. Η πρόσφατη συζήτηση γύρω από την ανάγκη για περισσότερα καταφύγια, εν μέσω διεθνών εντάσεων και φυσικών καταστροφών, φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα και προβληματισμούς.
ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ
Σήμερα, με 2.200 καταφύγια, καλύπτεται μόλις το 40% του πληθυσμού. Παρά τις υποσχέσεις για την κατασκευή περισσότερων καταφυγίων, εγείρεται το ερώτημα: γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για να αναγνωριστεί αυτή η ανάγκη; Μετά από μισό αιώνα κατοχής, θα έπρεπε ήδη να υπάρχει ένα πλήρως λειτουργικό δίκτυο ασφαλών χώρων προστασίας..
Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι σχεδιάζονται νέα καταφύγια, το ερώτημα παραμένει: γιατί χρειάζεται τόση καθυστέρηση για την ανάπτυξή τους; Τα καταφύγια αυτά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε ιδιωτικές περιουσίες, προσφέρονται κατόπιν εξουσιοδότησης από τους ιδιοκτήτες, γεγονός που περιπλέκει την εύκολη πρόσβαση των πολιτών σε αυτά.
Επιπλέον, η πληροφορία ότι τα καταφύγια είναι σχεδιασμένα να φιλοξενούν τους πολίτες μόνο για μικρό χρονικό διάστημα ενώ ότι πρέπει να έχουν τα απαραίτητα μαζί τους επιτείνει τον προβληματισμό. Σε περίπτωση παρατεταμένης κρίσης, είτε στρατιωτικής είτε φυσικής, η επάρκεια αυτών των υποδομών είναι αμφίβολη.
Η ανάγκη για καταφύγια αναδεικνύει την ευθραυστότητα της ασφάλειας στην Κύπρο, ιδίως σε μια περιοχή που είναι ευάλωτη σε στρατιωτικές και φυσικές απειλές. Η πληροφόρηση ότι αυτά τα καταφύγια δεν είναι σχεδιασμένα για παρατεταμένη φιλοξενία προκαλεί επιπλέον ανησυχία, καθώς οι πολίτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το απρόβλεπτο.
Μέχρι το σαλιγκάρι φτάσει στον προορισμό του μπορεί να περάσουν και 50 χρόνια
Πάντως όπως και να έχει η αναγκαιότητα των καταφυγίων στην Κύπρο δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Κατά την ταπεινή μου άποψη, τα καταφύγια στην Κύπρο θα απομακρυνθούν από το προσκήνιο μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή, εφόσον φυσικά δεν μας πλήξει κανένας πύραυλος κατά λάθος παρόλο που η ιστορία μας έχει διδάξει ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο…