Διϊσταμένες είναι οι απόψεις αναφορικά με τον αγώνα μεταξύ της Αλγερινής πυγμάχου Ιμάνε Κελίφ και της Ιταλίδας Άντζελα Καρίνι. Το περιστατικό έχει προκαλέσει σοκ στον κόσμο της πυγμαχίας και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια στις αθλητικές διοργανώσεις.
Στον αγώνα πυγμαχίας της κατηγορίας γυναικών, η Άντζελα Καρίνι βρέθηκε αντιμέτωπη με την Ιμάνε Κελίφ. Ο αγώνας εξελίχθηκε με ταχύτητα και ένταση, αλλά το σοβαρό χτύπημα της Κελίφ έσπασε τη μύτη της Καρίνι μόλις 46 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα, αναγκάζοντας την Ιταλίδα αθλήτρια να εγκαταλείψει. Το χτύπημα προκάλεσε μεγάλη ανησυχία και κατακραυγή για τις συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα.
Η υπόθεση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη όταν αποκαλύφθηκε ότι η Κελίφ είχε αποκλειστεί από τη Διεθνή Ένωση Πυγμαχίας λόγω του διαπιστωμένου ανδρικού χρωμοσώματος XY και των υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), ωστόσο, επέτρεψε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκαλώντας σύγχυση και ενστάσεις για την εφαρμογή των κανονισμών.
Devastating as expected. Imane Khelif a man, beats Angela Carini in 46 seconds in Olympic Boxing this morning, by provably breaking her nose. This is not only unfair but can be deadly. F**k trans athletes. #AngelaCarini #OlympicGamesParis2024 pic.twitter.com/NTiLyAd3bB
— boxingMD (@BoxingMD1) August 1, 2024
Η απόφαση της ΔΟΕ να επιτρέψει στη Κελίφ να συμμετάσχει έχει προκαλέσει έντονη κριτική. Οι αντιδράσεις εστιάζονται σε δύο βασικά ζητήματα: Πώς μπορούν οι κανονισμοί να εξασφαλίσουν την ασφάλεια όλων των αθλητών όταν υπάρχει ανισότητα στη βιολογική τους δομή; Η παρουσία ανδρικών χαρακτηριστικών σε έναν διαφυλικό αθλητή μπορεί να δώσει σημαντικό πλεονέκτημα, θέτοντας σε κίνδυνο τη δικαιοσύνη των αγώνων.
Η κοινή γνώμη ζητά να γίνουν αλλαγές και αναθεωρήσεις στους κανονισμούς της ΔΟΕ και άλλων αθλητικών ομοσπονδιών.
Η διαφορά στις αποφάσεις μεταξύ της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας και της ΔΟΕ αναδεικνύει τις αντιφάσεις και τις αδυναμίες των υφιστάμενων κανονισμών. Υπάρχει ανάγκη για έναν ενιαίο και ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο που να διασφαλίζει τη δικαιοσύνη για όλους τους αθλητές.
The Olympics allowed a biological man, Imane Khelif, to fight as a woman despite his XY chromosomes. The end result?
— Robby Starbuck (@robbystarbuck) August 1, 2024
“I have never been hit so hard in my life.”
Italian Olympian Angela Carini lasted 46 seconds before quitting due to how painful it was. It’s just shameful that… pic.twitter.com/OWhKggM7qe
Η κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί στη συναισθηματική αντίδραση της Άντζελα Καρίνι, η οποία μετά την ήττα της αρνήθηκε να χαιρετήσει την Κελίφ και έπεσε στα γόνατα κλαίγοντας. Η απόφαση να αποσυρθεί το σχετικό στιγμιότυπο από τη μετάδοση ενίσχυσε την απογοήτευση και τη διαμαρτυρία των θεατών, προκαλώντας περαιτέρω αντιδράσεις.
Παράλληλα, η κοινή γνώμη ζητά να γίνουν αλλαγές και αναθεωρήσεις στους κανονισμούς της ΔΟΕ και άλλων αθλητικών ομοσπονδιών. Η ανάγκη για την ανάπτυξη ειδικών κατηγοριών για διαφυλικά και ερμαφρόδιτα άτομα είναι επιτακτική. Αυτό θα εξασφαλίσει δίκαιους αγώνες και θα προστατεύσει την ασφάλεια των αθλητών.
Η 25χρονη Ιμάνε Κελίφ, η οποία προκάλεσε διεθνή διαμάχη για το φύλο της με τη συντριβή της αντίπαλής της σε 46 δευτερόλεπτα, μίλησε για τη «γενναιότητά» της να ξεπεράσει μια ζωή γεμάτη δυσκολίες για να φτάσει στην κορυφή του αθλήματος της.
Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η «βιολογικά αρσενική» αθλήτρια ανέφερε πώς κατάφερε να περάσει από την πώληση ψωμιού στους δρόμους του αλγερινού χωριού της για να γίνει αθλητική ηρωίδα, αφού ένας προπονητής την προέτρεψε να ασχοληθεί με το άθλημα λόγω των «σωματικών της προσόντων». Ακόμη και τότε, αντιμετώπισε προκαταλήψεις καθώς η συντηρητική οικογένεια και η κοινότητά της θεωρούσαν το άθλημα «μόνο για άντρες».
H «βιολογικά αρσενική» αθλήτρια ανέφερε πώς κατάφερε να περάσει από την πώληση ψωμιού στους δρόμους του αλγερινού χωριού της για να γίνει αθλητική ηρωίδα,
Η 25χρονη Κελίφ, που αποκλείστηκε από το περσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Νέο Δελχί λόγω μη συμμόρφωσης με τα κριτήρια καταλληλότητας φύλου, τώρα στοχεύει σε ένα χρυσό μετάλλιο αφού προκρίθηκε στα προημιτελικά με νίκη επί της Άντζελα Καρίνι. Σε μια παλαιότερη συνέντευξη πριν από τους αγώνες, η ίδια μίλησε για το πώς ανέκαμψε από την απαγόρευση λόγω αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης.
«Ήθελα να δείξω σε όλο τον κόσμο πόσο γενναία γυναίκα είναι η Ιμάνε Κελίφ».
Ο αγώνας της στο Παρίσι αναμένεται να μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και έχει προκαλέσει έντονη αντίδραση από προσωπικότητες όπως η JK Rowling, η Ολυμπιονίκης Σάρον Ντέιβις και η πρώην πρωθυπουργός Λιζ Τρας.
Ωστόσο, οι Ολυμπιακοί διοργανωτές υπερασπίστηκαν γρήγορα την Κελίφ, καταδικάζοντας την «επιθετικότητα» και τη «διάκριση» από το κοινό. Η Κελίφ μοιράστηκε τη δήλωση στα κοινωνικά μέσα και έγραψε: «Δόξα τω Θεώ. Θεία δικαιοσύνη».
Ο όρος «διαφυλικός» (τρανσέξουαλ) εισήχθη για πρώτη φορά το 1923 από τον γερμανοεβραίο καθηγητή Magnus Hirschfeld, που θεωρείται πρωτοπόρος της σεξολογίας και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφύλων και διαφυλικών ατόμων. Ο Hirschfeld εισήγαγε τον όρο για να περιγράψει τα άτομα εκείνα που πιστεύουν πως είναι «παγιδευμένα στο λάθος σώμα» και θέλουν να ζήσουν με το αντίθετο από το γενετικά καθορισμένο φύλο».