ΘΟΚ:Η φωνή του Κυπριακού θεάτρου ακούστηκε δυνατά στο Φεστιβάλ της Αβινιόν

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) συμμετείχε δυναμικά στο Φεστιβάλ της Αβινιόν, ένα από τα κορυφαία διεθνή θεατρικά γεγονότα, που κάθε Ιούλιο μετατρέπει τη νότια Γαλλία σε επίκεντρο της παγκόσμιας σκηνής, συγκεντρώνοντας χιλιάδες καλλιτέχνες, δημιουργούς και θεατές από όλο τον κόσμο.

Το Φεστιβάλ της Αβινιόν, που ξεκίνησε το 1947 με πρωτοβουλία του εμβληματικού Ζαν Βιλάρ, καθιέρωσε τη θέση του ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς του παγκόσμιου θεάτρου. Στόχος του είναι να μεταδίδει την τέχνη και να αναδεικνύει τις σύγχρονες δημιουργικές φωνές. Περιλαμβάνει δύο κύρια σκέλη: το επίσημο πρόγραμμα (“In”), το οποίο παρουσιάζει υψηλού επιπέδου διεθνείς παραγωγές, και το ζωντανό και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα (“Off”), στο οποίο συμμετέχουν εκατοντάδες ανεξάρτητες θεατρικές ομάδες από όλο τον κόσμο.

Η Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης του ΘΟΚ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Theatre Convention, Μαρίνα Μαλένη, ανέλαβε τον ρόλο οικοδέσποινας σε μια από τις πιο ουσιαστικές συζητήσεις της φετινής Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης, με τίτλο: «Δημοκρατία, Ελευθερία και Νέες Φωνές». Η εκδήλωση αποτελεί τον τρίτο σταθμό της σειράς European Theatre Talks, εντάχθηκε στην παγκόσμια καμπάνια ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ ΜΑΖΙ και εστίασε στον καθοριστικό ρόλο των νέων φωνών στη διαμόρφωση του μέλλοντος του θεάτρου και της πολιτικής ζωής στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια τριών πάνελ συζητήσεων, η κα Μαλένη φιλοξένησε εξέχουσες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού θεάτρου, όπως τον Milo Rau (Wiener Festwochen), τον Mario Banushi (Αλβανία/Ελλάδα), την Cláudia Belchior (Πορτογαλία), και τον Serge Rangoni (Βέλγιο). Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία του Georg Häusler, Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της φωνής των καλλιτεχνών στη διαμόρφωση πολιτιστικής πολιτικής.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις για τους περιορισμούς της καλλιτεχνικής ελευθερίας σε χώρες με αυταρχικές κυβερνήσεις, καθώς και οι προτάσεις για την υιοθέτηση επίσημου ευρωπαϊκού πλαισίου προστασίας των δημιουργών, όπως η Διακήρυξη της Μπρατισλάβα. Οι παρεμβάσεις των αδελφών Luanda και Pablo Casella (Βραζιλία/Βέλγιο), του Γεωργιανού σκηνοθέτη Data Tavadze, καθώς και η συμβολή της Heidi Wiley (Γενική Διευθύντρια του ETC), συνέβαλαν στην ενίσχυση ενός πλαισίου ουσιαστικού διαλόγου και πολιτιστικής αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ΘΟΚ, μέσω της παρουσίας του στην Αβινιόν, επιβεβαίωσε τον ενεργό ρόλο της Κύπρου στο διεθνές θεατρικό γίγνεσθαι και ανέδειξε τη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας και της συμμετοχής στα θεσμικά κέντρα διαμόρφωσης πολιτικής για τις τέχνες. Η συμμετοχή στη συζήτηση για το μέλλον του θεάτρου στην Ευρώπη δεν είναι απλώς τιμή, αλλά και ευθύνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΑΛΕΞΙΑ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΟΥ: Η συγκλονιστική ανάρτηση του στενότερου συνεργάτη της – «Πάλευε με 7 καρκίνους και δεν τιμήθηκε ποτέ»

Ο στενότερος συνεργάτης της αείμνηστης ηθοποιού και σκηνοθέτριας Αλεξίας...

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2026: Ρευστό πολιτικό σκηνικό και μάχη για την είσοδο έως 9 κομμάτων στη νέα Βουλή

Σε ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον εισέρχεται η τελική ευθεία προς...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Το παιδί με σύνδρομο Down που συγκίνησε με το ζεϊμπέκικό του – «Μάγκας» στη ζωή και στον χορό

Υπάρχουν στιγμές που δεν χρειάζονται φίλτρα, σκηνοθεσία ή μεγάλα...

Topics

ΛΕΜΕΣΟΣ: Καταζητούνται τέσσερα πρόσωπα για τα σοβαρά επεισόδια στο ΑΕΛ – ΑΠΟΕΛ-(Φώτο)

Σε αναζήτηση τεσσάρων προσώπων βρίσκεται η Αστυνομία, στο πλαίσιο...

ΦΙΕΣΤΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Marseaux και Evangelia ανεβάζουν τη θερμοκρασία στο ΓΣΠ

Σε ρυθμούς φιέστας κινείται η Πρωταθλήτρια Ομόνοια, η οποία...

Related Articles

Popular Categories