Σε μια εποχή όπου οι έφηβοι καθημερινά αγωνίζονται να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των κοινωνικών δικτύων και της κοινωνίας, το θέατρο προσφέρει έναν σπάνιο και πολύτιμο χώρο για αυθεντική έκφραση και πραγματική σύνδεση. Το πρόγραμμα «Οι δικές μου αποσκευές» του ΘΟΚ δεν περιορίστηκε στο ρόλο ενός απλού θεατρικού εργαστηρίου – έγινε το σημείο αναφοράς για δεκάδες νέους που βρήκαν τη φωνή τους και την εξέφρασαν με δύναμη και ειλικρίνεια πάνω στη σκηνή.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Για έξι ολόκληρες εβδομάδες, έφηβοι ηλικίας 13 έως 18 ετών βίωσαν τη θεατρική πράξη από μέσα. Δούλεψαν με πάθος το σώμα και τη φωνή τους, ανέλυσαν τα συναισθήματά τους, τόλμησαν να πειραματιστούν με ρόλους και ιδέες. Κάθε συνάντηση, υπό την έμπνευση και καθοδήγηση της Άννης Χούρη –ηθοποιού, κινησιολόγου και θεατροπαιδαγωγού– μετατράπηκε σε ένα ζωντανό εργαστήρι έκφρασης, ενσυναίσθησης και δημιουργικής αλληλεπίδρασης.

Τη συνολική επιμέλεια του προγράμματος ανέλαβε ο Σταύρος Σταύρου, ένας δημιουργός που έχει συνεργαστεί με σπουδαίους ερμηνευτές και συνθέτες όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Μίμης Πλέσσας, ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Ελένη Βιτάλη και η Τάνια Τσανακλίδου. Στο θέατρο, έχει ενώσει τις δυνάμεις του με σημαντικούς οργανισμούς όπως το Εθνικό Θέατρο, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, η Alpha Square, το Σατιρικό Θέατρο και η Silver Spotlight Productions, αλλά και με θεατρικές ομάδες σε Ελλάδα και Κύπρο.

Οι έφηβοι δεν έμειναν θεατές· πήραν πρωτοβουλίες, συνεργάστηκαν, δημιούργησαν podcasts, πραγματοποίησαν συνεντεύξεις και συνομίλησαν με επαγγελματίες του θεάτρου. Η επαφή τους με τους συντελεστές της παράστασης «Εγώ κι εσύ» άνοιξε διαύλους επικοινωνίας με τον πραγματικό κόσμο της σκηνής και ενίσχυσε τη σύνδεσή τους με την τέχνη.
Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που επένδυσαν σε αυτή την εμπειρία είδαν τους εφήβους να αλλάζουν. Να βγαίνουν από τη σιωπή, να ανοίγονται, να δημιουργούν. Και το σημαντικότερο: να χτίζουν δεξιότητες που θα τους ακολουθούν παντού – στην προσωπική ζωή, στις σπουδές, στην κοινωνία.Το «Οι δικές μου αποσκευές» απέδειξε πως το θέατρο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Είναι πυξίδα και εργαλείο. Είναι επένδυση στη νέα γενιά – και αυτή η επένδυση αξίζει να συνεχιστεί, να μεγαλώσει, να εμπνεύσει ακόμη περισσότερους εφήβους να βρουν τη δική τους σκηνή.
Θα ήταν πραγματικά υπέροχο αν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) ενίσχυε ενεργά αυτή την αξιόλογη πρωτοβουλία, δίνοντας την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να αναπτύξουν το ταλέντο τους και να γνωρίσουν σε βάθος την τέχνη του θεάτρου.
Μέσα από σεμινάρια όπως αυτά, τα οποία είναι οικονομικά προσιτά και σχεδιασμένα με αγάπη και επαγγελματισμό, μπορεί να καλλιεργηθεί η δημιουργικότητα, η αυτοπεποίθηση και η ομαδικότητα των παιδιών, δίνοντας τους τα εφόδια για ένα πιο εκφραστικό και συνειδητοποιημένο μέλλον.Η υποστήριξη του ΘΟΚ θα αποτελούσε όχι μόνο μια σημαντική πολιτιστική παρέμβαση, αλλά και μια πράξη κοινωνικής ευαισθησίας, που θα άνοιγε δρόμους για όλους, χωρίς αποκλεισμούς.



Κάθε συνάντηση των παιδιών με την Άννη Χούρη –ηθοποιό, κινησιολόγο και θεατροπαιδαγωγό– μετατρεπόταν σε μια ζωντανή εμπειρία έκφρασης, ενσυναίσθησης και δημιουργικής αλληλεπίδρασης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: