ΘΟΚ: Αντιδράσεις για την καταστροφή πολύτιμων αρχείων του-Η επίσημη απάντηση του οργανισμού -(Βίντεο)

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην καλλιτεχνική κοινότητα της Κύπρου το περιστατικό που καταγράφηκε χθες το πρωί, με τη δημοσίευση βίντεο που αποτυπώνει την αδιανόητη καταστροφή πολύτιμων αρχείων του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ). Σύμφωνα με το βίντεο, η καταστροφή των αρχείων πραγματοποιήθηκε στις αποθήκες του ΘΟΚ στα Λατσιά, όπου φέρεται να πετάχτηκαν σημαντικά έγγραφα και υλικό που αφορούν την ιστορία και την καλλιτεχνική πορεία του οργανισμού από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του.

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν προκάλεσαν αντιδράσεις στην καλλιτεχνική κοινότητα, καθώς οι πολίτες, θεατρολόγοι και καλλιτέχνες θεώρησαν την ενέργεια αυτή ως προσβολή προς την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού και ως αδιαφορία απέναντι στη διαφύλαξη του σημαντικού αρχειακού υλικού του ΘΟΚ, το οποίο καταγράφει τις σπουδαίες στιγμές του θεάτρου στην Κύπρο.

Η κοινή γνώμη αντέδρασε έντονα, εκφράζοντας απογοήτευση και οργή, καταγγέλλοντας την αμέλεια και την επιπόλαια διαχείριση των αρχείων, τα οποία θεωρούνται ανεκτίμητα για την καλλιτεχνική ιστορία του τόπου. Το γεγονός ότι τέτοιου είδους υλικά πετάχτηκαν χωρίς καμία προφανή αιτία ή δικαιολογία προκάλεσε έντονες συζητήσεις και ανησυχίες για τη διαδικασία προστασίας του πολιτιστικού αποθέματος.

Αναφερόμενος στο περιστατικό, ο ΘΟΚ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, προσπαθώντας να αποκαταστήσει την εικόνα του και να εξηγήσει τα γεγονότα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Οργανισμός τονίζει πως η καταστροφή των αρχείων δεν ήταν συνειδητή απόφαση, και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση να χαθούν πολύτιμα υλικά που αφορούν την ιστορία του.

Ο ΘΟΚ αναφέρει πως συνεργάζεται με το ινστιτούτο ερευνών «Προμηθέας» για να παραχωρήσει δωρεάν αντίτυπα των εντύπων του κατά τη διάρκεια του Nicosia Book Fest.

Ο ΘΟΚ διευκρινίζει ότι υπάρχουν αρκετά αντίγραφα των αρχείων του, τα οποία φυλάσσονται με προσοχή στη Βιβλιοθήκη του, το Τμήμα Εκδόσεων και Δημοσίων Σχέσεων, καθώς και στις αποθήκες του. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ, ακαδημαϊκός με ιδιαίτερη ευαισθησία για τα αρχεία, ουδέποτε θα ενέκρινε την καταστροφή πολύτιμου υλικού.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει την ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού του και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Green Theatre», το οποίο έχει ως στόχο τη μείωση της χρήσης φυσικών πόρων για την παραγωγή εντύπων. Παράλληλα, αναφέρει πως συνεργάζεται με το ινστιτούτο ερευνών «Προμηθέας» για να παραχωρήσει δωρεάν αντίτυπα των εντύπων του κατά τη διάρκεια του Nicosia Book Fest.

Το περιστατικό πάντως έχει θορυβήσει την καλλιτεχνική κοινότητα και έχει ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση για τη διαφύλαξη των αρχειακών υλικών, την αξία της σωστής αποθήκευσης και προστασίας τους.

Το περιστατικό πάντως έχει θορυβήσει την καλλιτεχνική κοινότητα και έχει ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση για τη διαφύλαξη των αρχειακών υλικών, την αξία της σωστής αποθήκευσης και προστασίας τους. Η καλλιτεχνική κοινότητα παραμένει σε εγρήγορση, αναμένοντας περαιτέρω διευκρινίσεις και ενέργειες από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του οργανισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

Η I.D Construction φέρνει τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου πιο κοντά στον επαγγελματικό κόσμο των κατασκευών

Η I.D Construction, μία από τις κορυφαίες κατασκευαστικές εταιρείες...

ΕΡΕΥΝΑ: Με καισαρική το 61,8% των τοκετών – Εκστρατεία ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας

Στο 61,8% έφτασαν οι τοκετοί με καισαρική τομή στην...

Βρήκαμε το πιο πλούσιο brunch της πρωτεύουσας!

Αν αναζητάτε τον ιδανικό τρόπο να απολαύσετε την Κυριακή...

Το City of Dreams Mediterranean προάγει την ενημέρωση και την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού

Με μια σειρά δράσεων αφιερωμένων στην ενημέρωση και την...

Topics

Βρήκαμε το πιο πλούσιο brunch της πρωτεύουσας!

Αν αναζητάτε τον ιδανικό τρόπο να απολαύσετε την Κυριακή...

Το City of Dreams Mediterranean προάγει την ενημέρωση και την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού

Με μια σειρά δράσεων αφιερωμένων στην ενημέρωση και την...

ΠΛΑΚΑ: Πήγαν για χαλκό, άφησαν πίσω έξι νεκρούς – Τρεις συλλήψεις

Απόπειρα κλοπής χάλκινων σωληνώσεων φέρεται να βρίσκεται πίσω από...

Related Articles

Popular Categories