Όλοι έχουμε αναρωτηθεί κάποια στιγμή στην καθημερινότητα μας αν φερόμαστε με αρκετή ευγένεια και σεβασμό στους γύρω μας, αν είμαστε συμπαθητικοί και κατά πόσο η οικογένεια, οι φίλοι, οι συνεργάτες και οι γνωστοί μας, μας θεωρούν «καλούς» χαρακτήρες. Αν λοιπόν είσαι και εσύ ανάμεσα μας, σου έχουμε νέα: Η επιστήμη εντόπισε το κοινό στοιχείο συμπεριφοράς εκείνων που χαρακτηρίζουμε ως «κακών ανθρώπων».
Ο Eric Schwitzgebel, καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ισχυρίζεται πως ως κακοί χαρακτήρες περιγράφονται εκείνοι οι οποίοι «αποτυγχάνουν να εκτιμήσουν τις απόψεις των γύρω τους, φέρονται στους άλλους ως αντικείμενα προς χειρισμό ή τους θεωρούν ηλίθια άτομα με τα οποία μπορούν να παίξουν και να τους ξεγελάσουν». Ένας τυπικός κακός χαρακτήρας, είπε ο Schwitzgebel εξηγώντας περαιτέρω, «αδιαφορεί για την αξία των άλλων, των ιδεών και των σχεδίων τους και απορρίπτει τις επιθυμίες και τα πιστεύω τους».
Σύμφωνα με τη δήλωση του καθηγητή, ο κακός χαρακτήρας δεν είναι πάντοτε άμεσα εμφανής, περισσότερο πρόκειται για μία θολή έννοια που μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά από τους γύρω. Κανείς δε θέλει συνειδητά να φέρεται άσχημα, οπότε είναι πιθανό να παραποιήσουμε υποσυνείδητα τα δεδομένα που γνωρίζουμε για να κάνουμε τους εαυτούς μας να πιστέψουν ότι δεν μας μισούν οι γύρω μας. Αυτό όμως, καταφέρνει το ακριβώς αντίθετο, εντείνοντας τον κακό μας χαρακτήρα ακόμα περισσότερο.
«Περιτριγυρίζεσαι από άδειους και χαζούς ανθρώπους με κακό γούστο, ηλίθιες επιθυμίες, βαρετά άτομα που δεν αξίζουν την προσοχή σου; Εάν αυτή είναι η οπτική που συνήθως έχεις για τον κόσμο γύρω σου, τότε έχω άσχημα νέα για εσένα. Εσύ είσαι ο κόπανος της ιστορίας. Δεν έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι αυτήν την οπτική για τον κόσμο, ούτε είναι έτσι ο κόσμος πραγματικά. Είσαι ανίκανος να δεις τη μοναδικότητα και τις δυνατότητες των γύρω σου», λέει ο καθηγητής.
Πηγή: askmen