6.8 C
Nicosia
Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήNEWSΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ: Κίνησης ανθρωπιάς σε τετραπληγικό κορίτσι- Η 22χρονη που μιλά και...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ: Κίνησης ανθρωπιάς σε τετραπληγικό κορίτσι- Η 22χρονη που μιλά και παίζει μουσική με τα μάτια! (Βίντεο- Φώτο)

-

Σε μια κίνηση ανθρωπιάς προέβη πριν λίγες ημέρες ο Γιάννης Πλούταρχος σκορπίζοντας χαρά σε ένα τετραπληγικό κορίτσι και θαυμάστρια του όταν βρέθηκε στην συναυλία του, στην Μυτιλήνη.

Η 22χρονη πήγε στην συναυλία του αγαπημένου της ερμηνευτή στο Δημοτικό στάδιο Μυτιλήνης για να τον δει από κοντά. Τότε ο Γιάννης Πλούταρχος της τραγούδησε την επιτυχία του «Κατέβα λίγο να σε δω» απαθανατίζοντας και την στιγμή δίνοντας της ένα γλυκό φιλί. Η Αλεξάνδρα Κερλίδου η οποία διαγνώστηκε με σπαστική τετραπληγία και παράλυση. Παρόλο την ευφυία της και την ικανότητα της φοιτά σε ειδικό σχολείο λόγω του ότι οι γονείς της αποφάσισαν λόγω του του καροτσιών και των δυσκολιών ότι θα ήταν καλύτερο για εκείνη. Όπως η ίδια είχε αναφέρει στην ιστοσελίδα “Στο νησί” τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να ελέγξει τα πόδια και τα χέρια της «Επιπλέον οι δυσκολίες είναι ότι αν αλλάξω κάποιο συναίσθημα για παράδειγμα, όταν αγχώνομαι μπορεί το ένα χέρι να είναι λίγο σφιχτό, και παράλληλα μπορεί όταν χαίρομαι πάρα πολύ να συμβεί το ίδιο. Επιπλέον ακόμη μια δυσκολία είναι η ομιλία, αλλά ευτυχώς με αυτό το πρόγραμμα που γράφω με τα μάτια μου δεν είναι καθόλου δύσκολο να επικοινωνώ. Η τετραπληγία μπορεί να καθηλώνει το σώμα αλλά το μυαλό μένει ελεύθερο να ονειρεύεται, να μαθαίνει, να χαίρεται και να ..τραγουδά».

Να επισημανθεί ότι η Αλεξάνδρα μπορεί να παίξει μουσική με τα μάτια χρησιμοποιώντας την τεχνολογία εντοπισμού βλέμματος. Σε παλαιότερες δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Βαμβακούσης, εξήγησε πώς πρόκειται δηλαδή για μία κάμερα που με τη χρήση του κατάλληλου λογισμικού ο υπολογιστής μπορεί κι εντοπίζει το πού κοιτάει ο χρήστης στην οθόνη. Από εκεί και πέρα στο eyeharp οι νότες είναι τοποθετημένες με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε ο χρήστης να μπορεί την στιγμή που κοιτάζει μία νότα αυτή να ακούγεται.

Η ιδέα για το eyeharp γεννήθηκε το 2011 όταν ο κ. Βαμβακούσης έκανε μεταπτυχιακό στη μουσική πληροφορική σε Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης. Αυτό ήταν το θέμα της μεταπτυχιακής του εργασίας και συνεχώς όλα αυτά τα χρόνια εξελίσσεται και βελτιώνεται. Ο κ. Βαμβακούσης συνέχισε με ένα διδακτορικό πάνω στο ίδιο θέμα, στα ψηφιακά μουσικά όργανα για προσβασιμότητα, δηλαδή για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες και μετά με ένα μεταδιδακτορικό που το βασικό θέμα ήταν πώς η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην εκμάθηση της μουσικής.

Πηγή: “Στο νησί”-Της Άνθης Παζιανού

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: