Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου, 2025
7.1 C
Cyprus

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΡΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στάση εργασίας και διαμαρτυρία για το τραγικό εργατικό δυστύχημα του συνεργάτη του Κωνσταντίνου Αργυρού στις συναυλίες

- Advertisement -

Σοκ και θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο των συναυλιών ο θάνατος του ηχολήπτη Γιάννη Αρτόπουλου, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα το Σάββατο, καθώς κατευθυνόταν από την Κατερίνη προς την Πρέβεζα, ακολουθώντας το εξαντλητικό πρόγραμμα της περιοδείας στην οποία εργαζόταν.

Οι συνθήκες του δυστυχήματος καταδεικνύουν, σύμφωνα με τους συναδέλφους του, ότι πρόκειται για ένα ακόμα εργατικό δυστύχημα, αποτέλεσμα των εξοντωτικών ωραρίων, της ελλιπούς εποπτείας από τους αρμόδιους φορείς και της αδιαφορίας για τις συνθήκες εργασίας των τεχνικών του θεάματος. Ως ένδειξη σεβασμού και διαμαρτυρίας, το σωματείο εργαζομένων στον χώρο των ζωντανών εκδηλώσεων προκήρυξε τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας την Τρίτη 5 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της κηδείας του Γιάννη Αρτόπουλου (16:00–19:00). Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να εκφράσουν συμβολικά την αλληλεγγύη τους, αναρτώντας φωτογραφίες με συνθήματα όπως «Όχι άλλοι νεκροί», «Υγεία και ασφάλεια στους χώρους εργασίας», και «Όχι στα εξαντλητικά ωράρια», από οποιοδήποτε σημείο κι αν βρίσκονται – θεατρικές σκηνές, συναυλιακές εγκαταστάσεις, φορτηγά, γραφεία ή ακόμα και από τον τόπο διακοπών τους.

Το ίδιο βράδυ, σε όλες τις ζωντανές εκδηλώσεις, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, ενώ θα διαβαστεί συμβολικό κείμενο που αναδεικνύει τις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των τεχνικών, με mute και black out στις κονσόλες. Ένα σιωπηλό μήνυμα προς το κοινό και την Πολιτεία: πίσω από κάθε εκδήλωση, υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται αδιάκοπα, συχνά υπό συνθήκες εξάντλησης και ανασφάλειας.

Την Τετάρτη 6 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ., οι εργαζόμενοι καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας ουσιαστικούς ελέγχους, επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και λήψη μέτρων για την προστασία της ζωής και της υγείας στον χώρο του θεάματος.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Δεν ήταν ένα ακόμα τροχαίο. Ήταν μια προαναγγελθείσα τραγωδία. Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα, στήνουμε και ξεστήνουμε σκηνές, ταξιδεύουμε μόνοι και εξαντλημένοι, χωρίς επαρκή ξεκούραση. Κανένας δεν πρέπει να πεθαίνει για να βγει ένα πρόγραμμα. Η υγεία και η ασφάλεια δεν είναι προνόμιο. Είναι δικαίωμα.»

Η απώλεια του Γιάννη Αρτόπουλου υπενθυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο ότι πίσω από τα φώτα και τη μουσική, υπάρχει ένας κόσμος εργαζομένων που συνεχίζει να δίνει μάχες για τα αυτονόητα. Και αυτή τη φορά, όλοι ζητούν το ίδιο: να μην υπάρξει άλλος Γιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ: Απευθύνει έκκληση για στήριξη των εγκαταλελειμμένων παιδιών στα μαιευτήρια «Έλενα» και «Αλεξάνδρα»

Μια ανθρώπινη κραυγή αγωνίας απευθύνει η ηθοποιός Ελένη Ράντου,...

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ: «Οι Μεγάλες Προκλήσεις για το Θέατρο του 21ου Αιώνα»

Τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το θέατρο στις αρχές...

ΕΔΕΚ: Ανακοίνωσε τους δύο υποψήφιοι της Πάφου

Η ΕΔΕΚ προχώρησε στην παρουσίαση των δύο υποψήφιων βουλευτών...

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ – ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ: Προσοχή στις μετακινήσεις λόγω κακοκαιρίας «Byron»

Με την κακοκαιρία «Byron» να αναμένεται να πλήξει έντονα...

EUROVISION: Αποχωρεί και η Melody– Μήνυμα διαμαρτυρίας για τη Γάζα

Η Ισπανία έγινε η τέταρτη χώρα που ανακοίνωσε την...

Topics

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΤΣΑΛΙΔΗΣ: «Οι Μεγάλες Προκλήσεις για το Θέατρο του 21ου Αιώνα»

Τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το θέατρο στις αρχές...

ΕΔΕΚ: Ανακοίνωσε τους δύο υποψήφιοι της Πάφου

Η ΕΔΕΚ προχώρησε στην παρουσίαση των δύο υποψήφιων βουλευτών...

EUROVISION: Αποχωρεί και η Melody– Μήνυμα διαμαρτυρίας για τη Γάζα

Η Ισπανία έγινε η τέταρτη χώρα που ανακοίνωσε την...

«BYRON»: Έρχονται τα πρώτα χιόνια στο Τρόοδος – Αύξηση στα φράγματα

Ο κυκλώνας «Byron» ολοκληρώνει σήμερα και αύριο τα πιο...

Related Articles

Popular Categories