ΒΡΑΒΕΙΑ ΘΟΚ: ΑΠΟΨΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Στους καλλιτέχνες που ξεχώρισαν την φετινή χρονιά θα τιμήσει σήμερα ο Θεατρικός Οργανισμούς Κύπρου. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί απόψε Δευτέρα, 29 Μαρτίου στις 19:00.Τα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ αποτελούν θεσμό τον οποίο ο Οργανισμός διοργανώνει με επιτυχία από το 2001, τιμώντας καλλιτέχνες που ξεχώρισαν με την εργασία τους σε διάφορους τομείς της τέχνης του θεάτρου, ανθρώπους που μέσα από την τέχνη προσφέρουν απλόχερα γνώση, αισθητική καλλιέργεια, μόρφωση και ψυχαγωγία στους συμπολίτες τους.

Κατά τη διάρκεια της φετινής τελετής, την επιμέλεια και παρουσίαση της οποίας έχει αναλάβει ο ηθοποιός Χάρης Χαραλάμπους, θα απονεμηθούν συνολικά τρία βραβεία. Το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ, το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς και το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς.

Το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ απονέμεται στην ηθοποιό Δέσποινα Μπεμπεδέλη για την αδιάλειπτα ενεργή, σταθερή παρουσία της και την πολυδιάστατη προσφορά της στη θεατρική ζωή της Κύπρου. Η πολύχρονη πορεία της περιλαμβάνει σημαντικές θεατρικές ερμηνείες από μία ευρεία γκάμα ρεπερτορίου, διδασκαλία νέων ηθοποιών, καθώς και σκηνοθεσίες θεατρικών έργων. Με αδιάπτωτη ενέργεια συμμετέχει μέχρι σήμερα σε αξιοσημείωτες παραγωγές – με τον ίδιο ζήλο πάντοτε και την ίδια φρεσκάδα στη σκηνική της παρουσία. Πρόσφατα συνεργάστηκε με τον σημαντικό σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο, μια εξαιρετικά γόνιμη συνεργασία κατά την οποία ενστερνίστηκε με τόλμη και εμπιστοσύνη την ιδιαίτερη προσέγγισή του στο αρχαίο δράμα, δίνοντας μια καθηλωτική ερμηνεία στο ρόλο της Εκάβης από τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη.Για το έτος 2020 ξεχωρίζουν οι δύο ερμηνείες της στον θεατρικό μονόλογο «Μια Ζωή Γερμανική» του Κρίστοφερ Χάμπτον, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου, και στο έργο «Οι φάλαινες τον Αύγουστο» του Ντέιβιντ Μπέρι, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγεώργου.

Το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς απονέμεται στον μουσικό, συνθέτη και εκπαιδευτικό Kώστα Κακογιάννη, που ξεχώρισε το καλοκαίρι του 2020 στο θέατρο ως βασικός δημιουργός σε δύο παραγωγές του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου.Στη «Μικρή Μας Πόλη» του Θόρντον Ουάιλντερ, σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, οι νοσταλγικές μελωδίες του, βασισμένες στους αισθαντικούς στίχους του συνεργάτη του Πάμπου Κουζάλη, ήταν απόλυτα συνυφασμένες με τη γλυκόπικρη αίσθηση του έργου, που κατάφερε να συγκινήσει θεατές σε δήμους και κοινότητες του νησιού, όπως και με τη χαρμολύπη της πρώτης –μετά την επανεκκίνηση της θεατρικής δραστηριότητας– παράστασης, με περιορισμούς μα και με ελπίδα.

Το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς απονέμεται στον σκηνοθέτη Κώστα Σιλβέστρο για τη δραστήρια και ποικιλόμορφη σκηνοθετική του παρουσία κατά το έτος 2020.Σκηνοθέτησε την παραγωγή της ΕΘΑΛ «Αβελάρδος και Ελοΐζα» του Γιάννη Καλαβριανού, στην οποία διακρίθηκε ως εξαιρετικός ενορχηστρωτής λόγου και σωμάτων. Ανέδειξε με μαεστρία τα σχήματα της γραφής, τον αφηγηματικό και δραματικό λόγο και την ενάργεια της ανεκπλήρωτης μεσαιωνικής ερωτικής ιστορίας, καθώς και των οικουμενικών υπαρξιακών και φιλοσοφικών ζητημάτων του έργου.Στο «Όνειρο ενός γελοίου ανθρώπου» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι τόλμησε να καταπιαστεί με την κινηματογραφική τέχνη, να μεταφέρει τη θεατρική απόδοση του διηγήματος μέσω εικόνων, κάδρων και πλάνων, και σε συνεργασία με τη Στέλα Φυρογένη να δημιουργήσει ένα οικείο και γήινο ντοστογιεφσκικό περιβάλλον.Την κριτική επιτροπή των φετινών βραβείων απαρτίζουν η πρόεδρος Ανθή Ζαχαριάδου, τα μέλη Κυριακή Αργυρού, Άντρη Ευμήδου και Σταύρος Παπαγεωργίου.

Hot this week

ΧΑΛΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ: Βροχές και καταιγίδες τις επόμενες μέρες – Πτώση της θερμοκρασίας

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, με...

FLYDUBAI: Ήθελε να συντρίψει το αεροσκάφος στο Τελ Αβίβ ο συγκυβερνήτης – Νέα στοιχεία για το σχέδιο

Νέα, ιδιαίτερα σοβαρά στοιχεία έρχονται στο φως για την...

APARNA: Η αγάπη του γιου της για την πίτσα έγινε μια ευκαιρία ζωής για ανθρώπους με αυτισμό

Μερικές φορές μια επιχειρηματική ιδέα δεν ξεκινά από μια...

ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ: Η επίθεση σε διανομέα στη Λεμεσό και η αυτεπάγγελτη έρευνα της Αστυνομίας

Ένα περιστατικό βίας στη μέση ενός πολυσύχναστου δρόμου της...

ΚΑΥΣΙΜΑ: Νέο χτύπημα στην τσέπη – Ακόμη 3 σεντ πάνω οι τιμές μέσα στην εβδομάδα

Νέα επιβάρυνση περιμένει τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές των...

Topics

APARNA: Η αγάπη του γιου της για την πίτσα έγινε μια ευκαιρία ζωής για ανθρώπους με αυτισμό

Μερικές φορές μια επιχειρηματική ιδέα δεν ξεκινά από μια...

ΚΑΥΣΙΜΑ: Νέο χτύπημα στην τσέπη – Ακόμη 3 σεντ πάνω οι τιμές μέσα στην εβδομάδα

Νέα επιβάρυνση περιμένει τους καταναλωτές, καθώς οι τιμές των...

ΟΡΕΝ ΑΝΟΛΙΚ: «Εις το επανιδείν» -Μετά από πέντε χρόνια αποχαιρετά την Κύπρο

Πριν από πέντε χρόνια έφτασε στην Κύπρο ως πρέσβης...

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ: Η συλλογή της Alpha Bank στο Λεβέντειο Μουσείο Λευκωσίας

Οι δύο οργανισμοί παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Κύπρο...

Related Articles

Popular Categories