Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου, 2026
4.8 C
Cyprus

ΑΠΟΨΗ: Ποιοι ευθύνονται για τα περιστατικά βίας από ανήλικους μαθητές-Μαθητής δημοτικού σε κατάσταση αμόκ ξυλοκόπησε εκπαιδευτικούς

Η εικόνα ενός μαθητή δημοτικού σε κατάσταση αμόκ να επιτίθεται σε εκπαιδευτικούς σοκάρει. Είναι όμως η πραγματικότητα που έρχεται όλο και πιο συχνά στην επιφάνεια στα σχολεία μας. Τέτοια περιστατικά δεν είναι απλές «συμπεριφορικές παρεκτροπές». Είναι καμπανάκια κινδύνου που δείχνουν την αποτυχία της κοινωνίας να προστατεύσει και να καθοδηγήσει τα παιδιά της.

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

Η αγωνία είναι διάχυτη. Εκπαιδευτικοί, γονείς και ειδικοί αναζητούν απαντήσεις: Ποιος ευθύνεται; Και κυρίως, τι μπορεί να γίνει για να προστατευτούν τα παιδιά που εκδηλώνουν βίαιες συμπεριφορές Τα σχολεία είναι το δεύτερο σπίτι των παιδιών. Οι δάσκαλοι, οι οποίοι συχνά γίνονται οι αποδέκτες της βίας, καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά που ξεπερνούν τις παιδαγωγικές τους γνώσεις. Χωρίς κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη, είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας τάξης με σύνθετες κοινωνικές και ψυχολογικές προκλήσεις.

Σε μια κοινωνία όπου η βία προβάλλεται συχνά ως μέσο επίλυσης συγκρούσεων, τα παιδιά ενσωματώνουν πρότυπα που ευνοούν την επιθετικότητα.

Η Πολιτεία φέρει σημαντική ευθύνη, καθώς πολλές φορές οι σχολικές μονάδες δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους – ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και εξειδικευμένα προγράμματα για την πρόληψη της βίας.

Η οικογένεια είναι το πρώτο περιβάλλον στο οποίο διαμορφώνεται η συμπεριφορά του παιδιού. Πολλές φορές, όμως, οι γονείς δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ή να διαχειριστούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί τους. Η έλλειψη ορίων, η έκθεση σε βίαια πρότυπα, αλλά και τα προβλήματα εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, όπως οι συγκρούσεις ή η παραμέληση, μπορούν να οδηγήσουν σε βίαιες συμπεριφορές.

Σε μια κοινωνία όπου η βία προβάλλεται συχνά ως μέσο επίλυσης συγκρούσεων, τα παιδιά ενσωματώνουν πρότυπα που ευνοούν την επιθετικότητα. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα βιντεοπαιχνίδια, αλλά και η έλλειψη ουσιαστικών σχέσεων και υποστηρικτικών δικτύων συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος που δεν προάγει την ενσυναίσθηση.

Τα περιστατικά βίας από ανήλικους δεν είναι μόνο πρόβλημα των άλλων. Είναι πρόβλημα όλων μας.

Οι δάσκαλοι φοβούνται για τη σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα. Οι γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους – είτε αυτά είναι θύτες είτε θύματα. Τα ίδια τα παιδιά, πολλές φορές, δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και αναζητούν βοήθεια με τρόπους που δεν κατανοούμε.

Η λύση δεν βρίσκεται στην απόδοση ευθυνών, αλλά στη συνεργασία όλων: σχολείου, οικογένειας, κοινωνίας και Πολιτείας. Χρειάζεται ολιστική προσέγγιση, προληπτικά μέτρα και υποστήριξη ώστε να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα που τα προάγουν σε ολοκληρωμένες και ψυχικά υγιείς προσωπικότητες.

Hot this week

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΡΕΛΛΗΣ: Αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο – Μετά από σημαντικές διακρίσεις του – Τι ακολουθεί τώρα

Ο Απόστολος Παρελλής, ο κορυφαίος Κύπριος δισκοβόλος, ανακοίνωσε την...

ΛΑΡΝΑΚΑ: Υπογραφές πολιτών για το λιμάνι και τη μαρίνα – «Όχι άλλη καθυστέρηση»

Πολίτες της Λάρνακας συλλέγουν υπογραφές, διεκδικώντας την ανάπτυξη του...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΗ:Ο απόλυτος οδηγός για ταξίδι στην Κροατία

Υπάρχει μια χώρα όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει...

ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΤΡΟΟΔΟΣ: Αγρινά σε μια μαγευτική διαδρομή-(Βίντεο)

Ένα εντυπωσιακό βίντεο του Έρικ Κίτα κάνει τον γύρο...

THOMAS ANDERS: Μοναδική συναυλία στη Λεμεσό-Ο τραγουδιστής, γνωστός από τη θρυλική μπάντα Modern Talking

Ο θρύλος της παγκόσμιας pop σκηνής, Thomas Anders, έρχεται...

Topics

ΛΑΡΝΑΚΑ: Υπογραφές πολιτών για το λιμάνι και τη μαρίνα – «Όχι άλλη καθυστέρηση»

Πολίτες της Λάρνακας συλλέγουν υπογραφές, διεκδικώντας την ανάπτυξη του...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΗ:Ο απόλυτος οδηγός για ταξίδι στην Κροατία

Υπάρχει μια χώρα όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει...

ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΤΡΟΟΔΟΣ: Αγρινά σε μια μαγευτική διαδρομή-(Βίντεο)

Ένα εντυπωσιακό βίντεο του Έρικ Κίτα κάνει τον γύρο...

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ: Σκληρά ναρκωτικά φέρεται να διακινούσε 24χρονος – Στο στόχαστρο της Αστυνομίας τα ναρκωτικά

Στο επίκεντρο των νυχτερινών επιχειρήσεων της Αστυνομίας βρέθηκαν τα...

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ: Απουσία Πρώτης Κυρίας και πρόταση κατάργησης του Ανεξάρτητου Φορέα

Με έντονες επικρίσεις από βουλευτές ολοκληρώθηκε η συνεδρία της...

Related Articles

Popular Categories