ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΟΡΤΣΙΟΣ: ANΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

Άνθρωποι από όλους τους χώρους του πολιτισμού και της Τέχνης στηρίζουν τον γνωστό δημοσιογράφο Ανδρέα Γιόρτσιο, μετά την απόφαση του Ημικρατικού καναλιού, ως αντίδραση προς το πρόσωπο του, να κατεβάσει από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και το Youtube όλα τα αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις και τους μονολόγους της εκπομπής Happy Hour.

Όπως είναι γνωστό η εκπομπή “Happy Hour με τον Αντρέα Γιόρτσιο” προβαλλόταν τα τελευταία τρία χρόνια καθημερινά από το ΡΙΚ1. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα πολύτιμο αρχείο εκατοντάδων συνεντεύξεων ανθρώπων από όλο το καλλιτεχνικό φάσμα αλλά και πολιτικών, δημοσιογράφων και τηλεοπτικών προσώπων. Πρόκειται επίσης και για ένα μοναδικό αρχείο  Μονολόγων που με εύστοχο και καυστικό τρόπο παρουσίαζαν και ανέλυαν την επικαιρότητα. Σύμφωνα με την ομάδα στήριξης του δημοσιογράφου Αντρέα Γιόρτσιου το ΡΙΚ ετσιθελικά  διεκδικεί με πρωτοφανές τρόπο τα πνευματικά δικαιώματα της εκπομπής απειλώντας δια της νομικής οδού τον δημοσιογράφο.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος στον προσωπικό του λογαριασμό «Πέραν των συνεντεύξεων και των ρεπορτάζ το ΡΙΚ απαιτεί εννοείται και τη διαγραφή όλων των μονολόγων μου. Των απόψεων μου δηλαδή που εξέφρασα με επιχειρήματα και αίσθημα κριτικής ως δημοσιογράφος. Οι απόψεις μου λοιπόν σύμφωνα με τη νομοθεσία, αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του ΡΙΚ που έχει το δικαίωμα με απειλή νομικών μέτρων εναντίον μου να απαιτεί να τις διαγράψω. Αυτό δεν είναι πνευματική ιδιοκτησία, είναι λογοκρισία και φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης μου».

Η ομάδα στήριξης του δημοσιογράφου, αναφέρει ότι το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου είναι το Κρατικό κανάλι της χώρας μας και ανήκει σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι μετά τις τελευταίες εξελίξεις αντέδρασαν έντονα κατά αυτής της απόφασης. «Τέτοιες αποφάσεις και εκδικητικές συμπεριφορές πλήττουν σοβαρά τη Δημοκρατία και την Ελευθερία του Λόγου και της Έκφρασης. Είναι ήδη γνωστό πως ο βασικός λόγος για τον οποίο κόπηκε η εν λόγω εκπομπή είναι το περιεχόμενο των Μονολόγων. Σε αυτή την ενέργεια του ΡΙΚ δεν μπορέσαμε δυστυχώς να αντιδράσουμε. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, είναι χρέος μας να απαιτήσουμε την αναίρεση αυτής της απόφασης προασπιζόμενοι πρώτα και πάνω από όλα το δημοκρατικό δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας το οποίο το ΡΙΚ κόντρα στις συμβάσεις της Ε.Ε καταπατά εδώ και χρόνια, δημιουργώντας συμβόλαια μονομερούς συμφέροντος.».

H ομάδα αναφέρει ότι ο Ανδρέας Γιόρτσιος δεν έχει καμιά σύνδεση με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ στο τέλος της επιστολής υπογράφει η Ομάδα Στήριξης του Δημοσιογράφου Αντρέα Γιόρτσιου.

Hot this week

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ 2026: Ο Λευτέρης Πανταζής δίνει το σύνθημα για μια μεγάλη γιορτή στον Πύργο Λεμεσού

Ο Πύργος Λεμεσού ετοιμάζεται να φορέσει τα γιορτινά του...

17ΧΡΟΝΟΣ: Δεν έμεινε για πολύ ελεύθερος – Παραδόθηκε στην Αστυνομία μετά την απόδραση

Ο ανήλικος κρατούμενος που απέδρασε νωρίτερα από τα κρατητήρια...

WORLD CUP FIESTA: Ζήσε στην AGORA το ποδόσφαιρο, το φαγητό και το καλοκαιρινό vibe στη Λεμεσό

Η Limassol AGORA ετοιμάζεται να μετατρέψει την Πλατεία της...

ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΓΑΤΕΣ: Στο «χέρι» των τοπικών αρχών και φιλοζωικών οργανώσεων η επιτυχία του σχεδίου στειρώσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται το Παγκύπριο Σχέδιο Στειρώσεων Αδέσποτων Γάτων...

Topics

17ΧΡΟΝΟΣ: Δεν έμεινε για πολύ ελεύθερος – Παραδόθηκε στην Αστυνομία μετά την απόδραση

Ο ανήλικος κρατούμενος που απέδρασε νωρίτερα από τα κρατητήρια...

«ΈΠΕΣΑΝ» ΤΑ SOCIAL: Αναφορές για προβλήματα σε Facebook και Messenger

Προβλήματα αντιμετωπίζουν εδώ και λίγη ώρα οι χρήστες των...

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ: Ξεκίνησε στην Κύπρο με απόλυτη επιτυχία

Επίσημη έναρξη στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας παρουσία πολιτικής ηγεσίας...

Related Articles

Popular Categories