12.8 C
Nicosia
Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήNEWSΑΛΕΞ ΕΥΘΥΒΟΥΛΟΥ: Έφυγε από τη ζωή μια εμβληματική προσωπικότητα της κυπριακής δημοσιογραφίας

ΑΛΕΞ ΕΥΘΥΒΟΥΛΟΥ: Έφυγε από τη ζωή μια εμβληματική προσωπικότητα της κυπριακής δημοσιογραφίας

-

Ο Άλεξ Ευθυβούλου, μια εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο της κυπριακής δημοσιογραφίας, έφυγε από τη ζωή, λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 98 του χρόνια. Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή από τον γιο του Αλέξη, μέσω μιας συγκινητικής ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γεννημένος το 1927 στη Λευκωσία, ο Άλεξ Ευθυβούλου αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Σε ηλικία μόλις 17 ετών κατετάγη στο Κυπριακό Σύνταγμα, υπηρετώντας στον στρατό για δύο χρόνια στην Αίγυπτο και την Παλαιστίνη. Με την αποστράτευσή του, το 1946, στράφηκε στις σπουδές, αποκτώντας δίπλωμα στη λογιστική στο Λονδίνο, όπου παράλληλα ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του πορεία.

Από το 1950, ο Άλεξ Ευθυβούλου αφοσιώθηκε επαγγελματικά στη δημοσιογραφία. Με την ιδιότητά του ως ανταποκριτής του Associated Press από το 1955, κάλυψε σημαντικά γεγονότα, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Μέση Ανατολή. Ήταν αυτόπτης μάρτυρας στη μάχη του Μαχαιρά το 1957, καταγράφοντας με θάρρος τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Οι συνεργασίες του περιελάμβαναν μεγάλες βρετανικές εφημερίδες, όπως οι Times και η Daily Telegraph, καθώς και το κυπριακό ραδιόφωνο και τηλεόραση. Παράλληλα, υπήρξε εκδότης και διευθυντής της αγγλόφωνης εφημερίδας Cyprus Weekly.

Πέρα από τη δημοσιογραφική του δράση, ο Άλεξ Ευθυβούλου υπήρξε πρωτοπόρος στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Κύπρου και υπηρέτησε ως πρόεδρος σχετικού συνδέσμου. Το έργο του αναγνωρίστηκε με σημαντικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων η βράβευσή του από τον Διεθνή Σύνδεσμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υποστήριξή του στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 2015, η Ένωση Συντακτών Κύπρου τον τίμησε για την πολύτιμη συμβολή του στη δημοσιογραφία. Ο Άλεξ Ευθυβούλου αποσύρθηκε από τη δημοσιογραφική του δράση το 2002, αφήνοντας πίσω του μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη γνώσης και ήθους.

Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και μια πλούσια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές δημοσιογράφων και πολιτών της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: