ΑΚΡΙΔΕΣ: Mπορούν να «μυρίσουν» τον καρκίνο στον άνθρωπο -Τι δείχνει έρευνα

Τα έντομα μυρίζουν τις διαφορές μεταξύ των υγιών και των καρκινικών κυττάρων, γεγονός που ανοίγει την πόρτα σε νέους τρόπους εντοπισμού της νόσου στον άνθρωπο

Οι ακρίδες μπορούν να «μυρίσουν» τον καρκίνο στον άνθρωπο. Τα έντομα μυρίζουν τις διαφορές μεταξύ των υγιών και των καρκινικών κυττάρων, γεγονός που ανοίγει την πόρτα σε νέους τρόπους εντοπισμού της νόσου στον άνθρωπο. Οι ακρίδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του καρκίνου στο αρχικό του στάδιο, αποκάλυψαν επιστήμονες, σύμφωνα με τη «Mirror». 

Τα έντομα μυρίζουν τις διαφορές μεταξύ των υγιών και των καρκινικών κυττάρων, γεγονός που ανοίγει την πόρτα σε νέους τρόπους εντοπισμού της νόσου στον άνθρωπο. Ο εγκέφαλός τους στέλνει διαφορετικούς χημικούς αισθητήρες όταν μυρίζουν τα καρκινικά κύτταρα, τους οποίους οι ερευνητές θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν για τη δημιουργία νέων μηχανών ανίχνευσης. Το μόνο που θα χρειάζονταν αυτές οι μηχανές είναι ένα δείγμα από την αναπνοή ενός ασθενούς, το οποίο περνάει μέσα από μια μικρή συσκευή που μιμείται την όσφρηση αυτών των εντόμων. 

Ο επίκουρος καθηγητής Βιοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Debajit Saha, δήλωσε: «Θεωρητικά, θα μπορούσατε να αναπνέετε μέσω μιας συσκευής και αυτή θα ήταν σε θέση να ανιχνεύει πολλαπλούς τύπους καρκίνου, ακόμη και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ασθένεια». Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε παρόμοιες συσκευές για περισσότερα από 15 χρόνια, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα. Αν τα καταφέρουν, θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου σε όλο τον κόσμο, επιταχύνοντας τους χρόνους ανίχνευσης.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν να χρησιμοποιήσουν ακρίδες για την ανίχνευση καρκινικών κυττάρων, καθώς χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες σε παρόμοια πειράματα.  «Η έγκαιρη ανίχνευση είναι τόσο σημαντική και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό εργαλείο για να το πετύχουμε, είτε είναι κατασκευασμένο είτε μας παρέχεται από εκατομμύρια χρόνια φυσικής επιλογής. Αν τα καταφέρουμε, ο καρκίνος θα είναι μια θεραπεύσιμη ασθένεια», πρόσθεσε ο καθηγητής. 

Πηγή: skai.gr

Hot this week

ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ: Αναποδογυρισμένο φορτηγό και αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας–Λάρνακας – Αυξημένη κίνηση στο σημείο

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε πριν από λίγο στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας–Λάρνακας,...

ΤΡΟΧΑΙΟ: Στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας–Λάρνακας – Αναποδογυρισμένο φορτηγό και αυτοκίνητο στο οδόστρωμα-Πυκνή κίνηση -(Φώτο)

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε πριν από λίγο στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας–Λάρνακας,...

ΑΗΚ ΠΡΟΣ PEC: «Παράνομη επέμβαση σε τεμάχιο που είναι μισθωμένο στον Οργανισμό»

Με αιχμηρό τρόπο απαντά η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου στους...

ΛΑΡΝΑΚΑ: Δύο Βραζιλιάνες μετέτρεψαν διαμέρισμα σε οίκο ανοχής – Φέρονται να έκλεβαν πελάτες

Χειροπέδες σε δύο νεαρές γυναίκες από τη Βραζιλία, ηλικίας...

ΚΑΤΩ ΔΕΥΤΕΡΑ: Άνοιξαν ξανά οι δρόμοι μετά την αποκατάσταση της βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στην Κάτω Δευτερά, καθώς...

Topics

ΑΗΚ ΠΡΟΣ PEC: «Παράνομη επέμβαση σε τεμάχιο που είναι μισθωμένο στον Οργανισμό»

Με αιχμηρό τρόπο απαντά η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου στους...

ΚΑΤΩ ΔΕΥΤΕΡΑ: Άνοιξαν ξανά οι δρόμοι μετά την αποκατάσταση της βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στην Κάτω Δευτερά, καθώς...

ΛΑΡΝΑΚΑ: Του επιτέθηκαν με ρόπαλο ενώ οδηγούσε – Στο νοσοκομείο 34χρονος διανομέας

Επίθεση σε βάρος 34χρονου διανομέα φαγητού σημειώθηκε τα ξημερώματα...

CAROB AWARDS 2026: Ρεκόρ συμμετοχών στη φετινή διοργάνωση

Με ρεκόρ συμμετοχών ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής έργων για...

Related Articles

Popular Categories