27.8 C
Nicosia
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήNEWS«ΈΞΥΠΝΕΣ» ΣΤΑΣΕΙΣ: Οι Κύπριοι κατάφεραν να δημιουργήσουν πρωτότυπη πατέντα που δεν συναντάται...

«ΈΞΥΠΝΕΣ» ΣΤΑΣΕΙΣ: Οι Κύπριοι κατάφεραν να δημιουργήσουν πρωτότυπη πατέντα που δεν συναντάται διεθνώς

-

Μπορεί στον υπόλοιπο κόσμο να σχεδιάζουν τις «έξυπνες» στάσεις λεωφορείων για να διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών, αλλά στην Κύπρο φτιάξαμε στάσεις που κόβουν την ορατότητα στους επιβάτες και στους οδηγούς.

ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΕΛΕΚΑΝΟΥ

Η Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας υποδεικνύει ότι η Κύπρος κατάφερε να δημιουργήσει μια πρωτότυπη πατέντα που δεν συναντάται πουθενά αλλού στον κόσμο, αποδεικνύοντας πως ακόμη και ένα έργο 62 εκατομμυρίων μπορεί να στραβώσει από τον λάθος σχεδιασμό. Οι επιβάτες περιμένουν στις στάσεις χωρίς να βλέπουν το λεωφορείο να πλησιάζει, ενώ και οι οδηγοί δεν μπορούν να δουν τους επιβάτες. Αυτό συμβαίνει γιατί τοποθέτησαν τον βασικό πυλώνα στη μεριά που έρχονται τα λεωφορεία, τον έφτιαξαν αδιαφανή και κόλλησαν πάνω του το παγκάκι, μπλοκάροντας την οπτική επαφή. Κάτι τέτοιο, όπως σημειώνεται, δεν συμβαίνει πουθενά αλλού.

Το έργο εφαρμόζεται σε Παγκύπρια βάση και θα κοστίσει €62 εκ. με συγχρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, το αρχικό σχέδιο δεν είχε αυτά τα λάθη, αλλά τα προβλήματα προέκυψαν μετά από παρεμβάσεις του Τμήματος Δημοσίων Έργων (ΤΔΕ), το οποίο, μάλιστα, εμφανίστηκε απόλυτο στις τοποθετήσεις του ακόμη και στη Βουλή, επιμένοντας πως ο σχεδιασμός είναι ορθός, την ώρα που όλοι έβλεπαν το αντίθετο. Η Έκθεση καταγράφει επίσης ότι ο Τεχνικός Σύμβουλος του έργου δεν έχει εγκρίνει τα τελικά σχέδια, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με όσα αρχικά κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν με συνολική βαθμολογία 96%.

Παρά τη δημόσια συζήτηση και τον θόρυβο που προκλήθηκε, οι στάσεις συνεχίζουν να τοποθετούνται με τον ίδιο τρόπο, δημιουργώντας τετελεσμένα που θα στοιχίσουν χρόνο και χρήμα για να διορθωθούν, αφού μέχρι τώρα δεν έχει ολοκληρωθεί και παραληφθεί πλήρως καμία φάση ή παραδοτέο του έργου.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία είναι ξεκάθαρη: Η ορατότητα αποτελεί βασικό στοιχείο ασφάλειας και λειτουργικότητας, και το πρόβλημα είναι εμφανές, χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω τεχνική ανάλυση.

Η πραγματικότητα είναι πως οι Κύπριοι, τελικά, δημιούργησαν μια νέα «πατέντα» στις δημόσιες μεταφορές: έξυπνες στα χαρτιά, προβληματικές στην πράξη στάσεις, που αποδεικνύουν ότι ακόμη και οι πιο σωστές ιδέες μπορούν να καταλήξουν μούφα, ακριβές και επιβλαβείς για τον πολίτη, όταν δεν υπάρχει λογοδοσία και σοβαρότητα στον σχεδιασμό. Και ενώ υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, οι πολίτες θα συνεχίσουν να περιμένουν στις στάσεις που έγιναν παράδειγμα προς αποφυγή, θυμίζοντας πως στην Κύπρο ακόμη και η αναμονή μπορεί να γίνει δύσκολη υπόθεση.

Να επισημανθεί ότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και μέχρι στιγμής έχει εγκατασταθεί μόνο ένας περιορισμένος αριθμός από τα μικρότερα στέγαστρα Τύπου B, και μάλιστα με αρκετά από τα βασικά χαρακτηριστικά τους να απουσιάζουν. Μάλιστα, όπως έχει επισημανθεί, το παγκάκι των έξυπνων στάσεων λεωφορείων μπορεί να επεκταθεί στο μέλλον, εάν υπάρξει προοπτική όλο και περισσότεροι πολίτες να επιλέγουν τη χρήση των λεωφορείων στην καθημερινότητά τους.

Πάντως, όποιος έχει περάσει από κάποια από αυτές τις στάσεις αντιλαμβάνεται εύκολα ότι δεν έχουν καν συνδεθεί με ρεύμα, με αποτέλεσμα να παραμένουν «διακοσμητικές», χωρίς να εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο τοποθετήθηκαν.

Και αν αναρωτιέστε τι υπόσχονται να προσφέρουν όταν (και αν) ολοκληρωθούν, η απάντηση είναι απλή:Διπλής όψης φωτιζόμενες πινακίδες για αναγνώριση δρομολογίων, νυχτερινός φωτισμός για αυξημένη ασφάλεια, έξυπνα ηλιακά συστήματα για διαχείριση φωτισμού και πληροφοριών, φωτιζόμενοι χάρτες δρομολογίων και χρονοδιαγράμματα, οπτικό και ηχητικό σύστημα ειδοποίησης άφιξης λεωφορείου, διαδραστικές οθόνες πληροφοριών με χρήση e-paper για ενημέρωση επιβατών.

Αν όλα αυτά λειτουργήσουν σωστά και τοποθετηθούν με ορθό σχεδιασμό, τότε ίσως οι «έξυπνες» στάσεις να γίνουν πράγματι έξυπνες, διευκολύνοντας την καθημερινότητα όσων επιλέγουν να μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε: