XENΡΙ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ: Απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών- Στόχος της πολιτικής του Κίσινγκερ στο Κυπριακό ήταν να ικανοποιηθεί η Τουρκία-(Βίντεο)

Ο Χένρι Άλφρεντ Κίσινγκερ, Γερμανο-Αμερικανός πολιτικός, διπλωμάτης, ακαδημαϊκός, καθηγητής πολιτικής επιστήμης και διεθνών σχέσεων και συγγραφέας, πέθανε σε ηλικία 100 ετών.

Ήταν μια από τις πιο ισχυρές και πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της διεθνούς διπλωματίας, είχε υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, από το 1973 έως το 1977 υπό τους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον (1973-1974) και Τζέραλντ Φορντ (1974-1977). Επίσης, από το 1969 έως το 1975, υπηρέτησε και ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών στη προεδρία Νίξον και στην προεδρία του προεδρία Φορντ. 

Υπήρξε μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ το 2002 διατέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 («Επιτροπή 9/11»), προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1973, έλαβε Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, για τις ενέργειες που πραγματοποίησε για την κατάπαυση του πυρός στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

Επί υπουργίας του άλλων έλαβε χώρα το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, για το οποίο είχε εκ των προτέρων γνώση, αλλά έγινε και η τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974. Σύμφωνα με εμπιστευτικά έγγραφα του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών και του αμερικανικού Λευκού Οίκου, βασικός στόχος της πολιτικής του Κίσινγκερ στο Κυπριακό ήταν να ικανοποιηθεί η Τουρκία, την οποία θεωρούσε πιο σημαντική από την Ελλάδα ως σύμμαχο των ΗΠΑ.

Hot this week

ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Βράβευση 56 παραλιών και δύο μαρίνων

Η Κύπρος συνεχίζει να ξεχωρίζει για την ποιότητα των...

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ: Νέα ευρωπαϊκή κάρτα για άτομα άνω των 60 – Ποιοι θα τη δικαιούνται και τι θα κερδίσουν

Μια νέα ευρωπαϊκή κάρτα για ηλικιωμένους και συνταξιούχους εξετάζει...

ROBOT BARISTA: Σου φτιάχνει καφέ και στο τέλος… σε χαιρετά– Πώς έζησαν Κύπριοι την εμπειρία-(Βίντεο-Φώτο)

Η τεχνολογία κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Αύριο η διαμαρτυρία των πρατηριούχων καυσίμων – Ποιοι δρόμοι επηρεάζονται και τα μέτρα της Αστυνομίας

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας προχωρούν αύριο, Τρίτη 21 Ιουλίου 2026,...

Topics

ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Βράβευση 56 παραλιών και δύο μαρίνων

Η Κύπρος συνεχίζει να ξεχωρίζει για την ποιότητα των...

ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ: Νέα ευρωπαϊκή κάρτα για άτομα άνω των 60 – Ποιοι θα τη δικαιούνται και τι θα κερδίσουν

Μια νέα ευρωπαϊκή κάρτα για ηλικιωμένους και συνταξιούχους εξετάζει...

ΣE «ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ»ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: Εκκλήσεις αρχών για μέγιστη προσοχή

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς...

Related Articles

Popular Categories