ΛΕΜΕΣΟΣ: Ξεκινά η αντικατάσταση 100 χιλιομέτρων δικτύου ύδρευσης στο κέντρο της πόλης – Έργο €9,2 εκατ. με συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Έργο προϋπολογισμού €9,2 εκατ. με συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε.

Με τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, 6 Αυγούστου 2026, ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης Λεμεσού σηματοδότησε την έναρξη των εργασιών για την αντικατάσταση 100 χιλιομέτρων του δικτύου ύδρευσης στο κέντρο της πόλης.

Η παρέμβαση αφορά τμήματα του υφιστάμενου δικτύου που είναι πεπαλαιωμένα, παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό βλαβών και καταγράφουν υψηλά ποσοστά απωλειών νερού. Με την εγκατάσταση ενός σύγχρονου δικτύου διανομής πόσιμου νερού, ο ΕΟΑ Λεμεσού ενισχύει την αξιοπιστία του συστήματος υδροδότησης και περιορίζει τις επιπτώσεις που προκαλούν οι συχνές βλάβες στην καθημερινότητα των καταναλωτών.

Νέο δίκτυο σε 220 οδούς

Το νέο δίκτυο θα εκτείνεται σε περίπου 100 χιλιόμετρα, θα καλύπτει 220 οδούς και θα εξυπηρετεί πληθυσμό της τάξης των 40.000 κατοίκων, σε περιοχή έκτασης περίπου 2,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Οι κύριες εργασίες περιλαμβάνουν την τοποθέτηση νέων αγωγών ύδρευσης από σύγχρονα υλικά, εκσκαφές και επιχωματώσεις, καθώς και την αποκατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού, κ. Γιάννης Τσουλόφτας, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα έργο που αναβαθμίζει, εκσυγχρονίζει και ενδυναμώνει την υδρευτική υποδομή της πόλης μας. Με την κατασκευή αυτού του έργου, αναβαθμίζεται ουσιωδώς η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των πολιτών και δίνεται ώθηση στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Λεμεσού μας και στην πορεία της προς το μέλλον».

Η περιοχή παρέμβασης

Τα όρια του έργου διαμορφώνονται ως εξής:

  • Από την περιοχή του Εναερίου, κατά μήκος της Λεωφόρου Μακαρίου Γ, μέχρι τον Κεντρικό Πυροσβεστικό Σταθμό.
  • Από τον Κεντρικό Πυροσβεστικό Σταθμό, κατά μήκος της κοίτης του ποταμού Γαρύλλη, μέχρι την οδό Γιλντίζ, στην περιοχή Τέσσερα Φανάρια.
  • Από τα Τέσσερα Φανάρια, κατά μήκος των οδών Γιλντίζ, Ναβαρίνου, Ειρήνης, 16ης Ιουνίου και Γλάδστωνος, μέχρι τον Πεντάδρομο.
  • Από τον Πεντάδρομο, κατά μήκος της οδού Ανεξαρτησίας, προς την παραλιακή λεωφόρο.

Σύγχρονες υποδομές με μετρήσιμα οφέλη

Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να μειώσει τις βλάβες και τις απώλειες νερού και, κατά συνέπεια, τις διακοπές παροχής προς τους καταναλωτές. Παράλληλα, θα περιορίσει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου, θα βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών και θα συμβάλει στη διασφάλιση καλύτερης ποιότητας πόσιμου νερού.

Μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λεμεσού συνέδεσε το έργο με τον ευρύτερο σχεδιασμό του Οργανισμού για υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και παραγωγής ανακυκλωμένου νερού. Στις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η εγκατάσταση 80.000 έξυπνων υδρομετρητών, αξίας €13 εκατ., καθώς και η ανέγερση τεσσάρων νέων υδατοδεξαμενών συνολικής χωρητικότητας περίπου 9.000 κυβικών μέτρων και προϋπολογισμού €3,8 εκατ.

Ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση και διάρκεια 24 μηνών

Η Σύμβαση 10/2025 υπογράφηκε στις 2 Ιουνίου 2026 μεταξύ του ΕΟΑ Λεμεσού και της εργοληπτικής εταιρείας An. Christou Properties & Constructions Limited. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό €9,2 εκατομμυρίων και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του Προγράμματος ΘΑλΕΙΑ 2021-2027. Εντάσσεται στη στρατηγική αναβάθμισης των βασικών υποδομών της πόλης και στηρίζει τη μετάβαση σε ένα πιο σύγχρονο, αποδοτικό και ανθεκτικό σύστημα ύδρευσης.

Η διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών υπολογίζεται σε 24 μήνες.

«Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ»

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

Hot this week

ΤΙΜ ΚΑΡΙ: Έφυγε από τη ζωή-Ο αξέχαστος Dr. Frank-N-Furter και Pennywise

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο...

ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: «Να λέμε τον καρκίνο με το όνομά του» – Το μήνυμα μετά την προσωπική της εξομολόγηση

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» έστειλε η Στέλλα Κυριακίδου σε όσους...

ΚΡΗΤΗ: Νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει την Ελλάδα – 53χρονος σκότωσε τη 44χρονη σύζυγό του στη Ροδόπη

Σοκ προκαλεί στην Ελλάδα η νέα γυναικοκτονία που σημειώθηκε...

ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Ζέστη με υγρασία και μετά…-Πότε αλλάζει ο καιρός στην Κύπρο

Στους 40 βαθμούς Κελσίου έφτασε σήμερα η θερμοκρασία στο...

Topics

ΑΝΑΤΡΟΠΗ: Ζέστη με υγρασία και μετά…-Πότε αλλάζει ο καιρός στην Κύπρο

Στους 40 βαθμούς Κελσίου έφτασε σήμερα η θερμοκρασία στο...

ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ: Οι τετράποδοι «πυροσβέστες» της Κ9 που μπαίνουν στη «μάχη» για να σώσουν ζωές

Δεν είναι απλώς σκύλοι. Είναι συνεργάτες, διασώστες και τετράποδοι...

Συγχαρητήρια στην Κάλια Αντωνίου για τα δύο χρυσά μετάλλια στο Ταράντο 2026

Η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο πρόγραμμα MSc in...

MEDPLACE: Μια βραδιά γεμάτη χαμόγελα και όμορφες στιγμές στο Aya Resort Hotel

Μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη χαμόγελα, μουσική και όμορφες στιγμές...

Related Articles

Popular Categories