Πλάνα από ταινίες που δείχνουν νεαρούς με όπλα, βίντεο με ελεύθερους σκοπευτές, και ένα αμάξι που τρέχει με μεγάλη ταχύτητα και μοιάζει αλλά δεν είναι του Ναέλ είναι κάποια από τα ψεύτικα tweets που κυκλοφόρησαν ευρέως κατά τη διάρκεια των ταραχών και όξυναν τις εντάσεις και τις κατηγορίες εναντίον των νεαρών διαδηλωτών
Τα social media «πρωταγωνίστησαν» και στις ταραχές στη Γαλλία με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Διαδηλωτές προσπάθησαν να συντονιστούν μέσω αυτών, βίντεο από τα επεισόδια διαδόθηκαν από τις δημοφιλείς πλατφόρμες, ενώ η κυβέρνηση τα έβαλε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη βία ενώ ζήτησε να τις παραδοθούν τα στοιχεία των «ύποπτων» χρηστών.
After the fatal police shooting of teenager Nahel M and the ensuing unrest in France, this video is being shared falsely claiming to show Nahel’s yellow Mercedes speeding on a highway before he killed by police.
— Shayan Sardarizadeh (@Shayan86) June 30, 2023
The number plate (LU670KG) doesn’t match Nahel’s car (WB3680X). pic.twitter.com/hT7wBNOB2c
Την ίδια στιγμή η διάδοση ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών χτύπησε «κόκκινο» ενώ η ακροδεξιά εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά εξαιρετικά δραστήρια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ψεύτικες πληροφορίες έκαναν από την αρχή την εμφάνισή τους με σκοπό να ενοχοποιηθεί το θύμα, ο 17χρονος Ναέλ, και να δικαιολογηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών. Ένα βίντεο που έδειχνε μία κίτρινη μερσεντές, όπως αυτή που οδηγούσε ο 17χρονος τη μέρα που οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον πυροβόλησαν, να τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα έκανε τον γύρο του διαδικτύου, συνοδευόμενο με σχόλια όπως «αυτή την επικίνδυνη κατάσταση είχαν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί».
Σύντομα ωστόσο έγινε σαφές ότι πρόκειται για διαφορετικό αυτοκίνητο καθώς οι πινακίδες κυκλοφορίας ήταν διαφορετικές. Το BBC ερεύνησε κάποια από τα δημοφιλή βίντεο στα social media, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι πραγματικά πλάνα από τις ταραχές.
Μια εντυπωσιακή εικόνα που δείχνει μια ομάδα νεαρών ανδρών να οδηγούν ένα βαν της γαλλικής αστυνομίας, με έναν να κρέμεται από το παράθυρο επιδεικνύοντας ένα όπλο, διαδόθηκε στο Twitter με τις λέξεις «Γαλλία, η φωτογραφία της ημέρας». Το tweet, που αναρτήθηκε νωρίς στις 2 Ιουλίου είχε πάνω από 1,7 εκατομμύρια προβολές. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πλάνο της ταινίας Athena του Ρομέν Γαβρά.
Πηγή: in.gr