TΗΕ SLUM STUDIO: ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΡΟΥΧΑ

Ο εμπνευστής, γκανέζος καλλιτέχνης της φίρμας  Slum Studio στην Άκρα της Γκάνας, Sel Kofiga, συλλέγει ρούχα από απορρίμματα και δεύτερο χέρι και τα μετατρέπει σε όλο χρώμα ρουχισμό. Ο ίδιος παραχωρήσει συνέντευξή στο Designboom, και σύμφωνα με τον ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς δίνει χρώμα και ζωή στα ρούχα.

 «Στην Άκρα, επισκέπτομαι πολλές αγορές. Μία από αυτές είναι η Kantamanto, γνωστή ως μια από τις μεγαλύτερες και με τη μεγαλύτερη κίνηση αγορές ρούχων δεύτερο χέρι στη Δυτική Αφρική. Είναι η κατάληξη εκατοντάδων δεματιών που κάθε εβδομάδα φτάνουν στη χώρα. Εδώ αρχίζω να καταγράφω (κουβεντιάζοντας με μεταπωλητές, τραβώντας φωτογραφίες, βίντεο κλπ) για να δημιουργήσω την ιστορία. Αυτό είναι το αφήγημα το οποίο αναπτύσσω εκ νέου σε διαφορετικές χρωματικές παλέτες και σύμβολα, που όλα σχετίζονται με την αγορά. Αρχίζω να συλλέγω χρησιμοποιημένα βαμβακερά υφάσματα, κουρτίνες και ρετάλια (όλα έρχονται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κορέα, τη Γαλλία, τη Γερμανία κλπ), τα φέρνω στο στούντιο, τα πλένω και τα ζωγραφίζω με το χέρι σε νέα υφάσματα και, στη συνέχεια, με τη βοήθεια των συνεργατών μου τα μετατρέπω σε νέα ρούχα. Αυτό γίνεται εδώ και δύο χρόνια. Σύντομα θα μετακομίσω στα χωράφια της ταπισερί και θα δοκιμάσω και το χέρι μου σε γλυπτά επίσης».

Ο Sel Kofiga έχει πει ότι το The Slum Studio ενδιαφέρεται για «την πολιτική της ένδυσης»·του ζήτησαν να εξηγήσει και να πει αν σε αυτό υπάρχει κάποιο ξεχωριστό μήνυμα προς τον «παγκόσμιο βορρά».

«Θα έλεγα ότι είναι ένα συγκεκριμένο μήνυμα προς τον κόσμο και τις δομές εξουσίες που είναι υπεύθυνες για ό,τι συμβαίνει όσον αφορά τη μαζική παραγωγή… «Πολιτική» σημαίνει οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την ένδυση. Βλέπω τα ρούχα ως το δεύτερο δέρμα μας, άρα έχω ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς το υλικό ταξιδεύει μέσα από πολλά σώματα και καταλήγει να χρησιμοποιείται από ένα άλλο σώμα. Αυτό που το κάνει γοητευτικό είναι το πώς οι μεταπωλητές εδώ χρησιμοποιούν την ευφάνταστη δημιουργικότητά τους για να μετατρέψουν τα υλικά σε κάτι νέο και να το παρουσιάσουν σε εμάς. Το να το παρακολουθείς είναι σαν κυνήγι θησαυρού».

Hot this week

ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ: Ξεκίνησε η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Αντιδημάρχου

Άνοιξαν το πρωί της Κυριακής 28 Ιουνίου οι κάλπες...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Βλάβη στο δίκτυο της ΑΗΚ άφησε χωρίς ρεύμα τέσσερις περιοχές

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν από το πρωί της Κυριακής...

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Διπλασιάζει τα πρόστιμα για τα social media των ανηλίκων – Τι ισχύει στην Κύπρο

Η Αυστραλία εντείνει την προσπάθειά της να περιορίσει την...

ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΙ: Η Κύπρος απομάκρυνε πάνω από 100 τόνους – Το μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα

Περισσότερους από 100 τόνους λαγοκέφαλου έχει απομακρύνει η Κύπρος...

Topics

ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ: Ξεκίνησε η ψηφοφορία για την εκλογή νέου Αντιδημάρχου

Άνοιξαν το πρωί της Κυριακής 28 Ιουνίου οι κάλπες...

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Βλάβη στο δίκτυο της ΑΗΚ άφησε χωρίς ρεύμα τέσσερις περιοχές

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν από το πρωί της Κυριακής...

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Διπλασιάζει τα πρόστιμα για τα social media των ανηλίκων – Τι ισχύει στην Κύπρο

Η Αυστραλία εντείνει την προσπάθειά της να περιορίσει την...

ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΙ: Η Κύπρος απομάκρυνε πάνω από 100 τόνους – Το μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα

Περισσότερους από 100 τόνους λαγοκέφαλου έχει απομακρύνει η Κύπρος...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ανθρωποκυνηγητό στον Στρόβολο – Άνδρας φέρεται να μαχαίρωσε τη σύζυγο και την πεθερά του

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα του Σαββάτου στον Στρόβολο, έπειτα...

ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ «ELISAVET»: Προσφέρει μοναδικές θαλάσσιες εμπειρίες στις ακτές της Κύπρου

Η ζήτηση για εξατομικευμένες και ποιοτικές εμπειρίες αναψυχής στη...

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αυτισμό

Οκτώ αρχιτεκτονικά γραφεία έλαβαν βραβεία και τιμητικές διακρίσεις Το έργο,...

Related Articles

Popular Categories