Έφυγε από τη ζωή ο Κύπριος γνωστός φωτογράφος Τάκης Δημητριάδης, του οποίου οι φωτογραφίες ανάμεσα σ’ άλλα, κοσμούν το Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής. Ο γνωστός φωτογράφος αφήνει πίσω του ένα πλούσιο έργο στην τέχνη της φωτογραφίας.
Ο Τάκης Δημητριάδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών χθες Κυριακή. Σύμφωνα με την ψηφιακό Ηρόδοτος, ο γνωστός φωτογράφος γεννήθηκε στη Λευκωσία. Πήγε Δημοτικό στο Ελένειο και μετά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου και φωτογράφιζε διάφορες τελετές με μια φωτογραφική μηχανή με φυσερό AGFA Record II, που την απέκτησε αφού εργαζόταν τα απογεύματα σε ένα κατάστημα στην οδό Λιπέρτη, αυτό του Μιχαλάκη Ευσταθίου όπου εμφάνιζε και εκτύπωνε μαυρόασπρες φωτογραφίες.
Το 1964 διορίστηκε στο Κινηματογραφικό Συνεργείο του Ρ.Ι.Κ. όπου εργάστηκε μαζί με τον πατέρα της φωτογραφίας τον μ. Γιώργο Λανίτη. Πρώτα ως φωτογράφος μετά ως κινηματογραφιστής και τέλος ως μοντέρ. Ταυτόχρονα όμως μεγαλώνει και η αγάπη του για τη φωτογραφία. Τον Μάρτη του 1965 ιδρύεται από το μ. Γιώργο Λανίτη η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου και ο Τάκης Δημητριάδης με άλλα μέλη του Κινηματογραφικού Συνεργείου υπογράφουν ως Ιδρυτικά μέλη. Είναι επίσης και από τα πρώτα μέλη της Φ.Ε.Κ. και κατέχει το Διεθνές Δίπλωμα A.F.I.A.P. και το πρώτο επίτιμο μέλος της Φ.Ε.Κ. (26.02.2003), ίσως και το μοναδικό άτομο στον ελληνικό χώρο με 30 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας και 5 εκδόσεις εντύπων.
Υπήρξε μέλος δεκάδων κριτικών επιτροπών σε πολλούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Για το έργο του έχουν δημοσιευθεί πολλές κριτικές σε εφημερίδες και περιοδικά, οι πλείστοι δε τον χαρακτηρίζουν ως τον «Φωτογράφο του Κυπριακού Περιβάλλοντος».
Τη φωτογραφική εμπειρία που απέκτησε στα πολλά χρόνια, δεν την κράτησε μόνο για τον εαυτό του. Είναι ο πρώτος στην Κύπρο που διδάσκει την τέχνη της φωτογραφίας. Δεκάδες νέοι εκπαιδεύονται από τον ίδιο και διορίζονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς, φωτορεπόρτερ σε εφημερίδες και άλλα έντυπα καθώς και οι πρώτοι νέοι κινηματογραφιστές του Ρ.Ι.Κ. Επίσης διδάσκει την τέχνη της φωτογραφίας σε Γυμνάσια, Λύκεια και Κολλέγια. Νεαροί μαθητές του έχουν βραβευθεί στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι όπου τον βλέπουν του φωνάζουν «γεια σου δάσκαλε».
Το 2001 ανέλαβε μια σειρά μαθημάτων σε 100 νέα μέλη της Φ.Ε.Κ. Το 2002 με δική του πρωτοβουλία, ιδρύεται ο Φωτογραφικός Όμιλος Δήμου Στροβόλου γνωστός ως Φ.Ο.Σ. με συμμετοχή 300 ατόμων. Ως ILFIAP Club το Φ.Ο.Σ. διοργάνωσε για 15 μέρες τον Μάρτιο του 2006, Φεστιβάλ φωτογραφίας με διεθνή συμμετοχή: Παρών ο Γ. Γ της FIAP και σήμερα Πρόεδρός της, κ. Ricardo Busi.
Τον Ιανουάριο του 2008 πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τελετή στην οποία τιμήθηκαν 27 πρόσωπα των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ανάμεσα σε αυτά ο Τάκης Δημητριάδης για τη Φωτογραφία. Αποκορύφωμα των 50 χρόνων δράσης του στη φωτογραφία είναι ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας FIAP του απονέμει τον Ιούνιο του 2008 την υψηλή διάκριση Excellence FIAP – ESFIAP.
Το Μάρτιο του 2010 ο Τάκης Δημητριάδης συμπλήρωσε 50 χρόνια δημιουργικής φωτογραφικής δουλειάς. Με την ευκαιρία αυτή το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου οργάνωσαν αναδρομική ΄Εκθεση Φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου, με συμμετοχή 1,400 φίλων και μαθητών. Η Έκθεση άφησε άριστες εντυπώσεις. Τον Ιούνιο του 2015, στη Δημοσιογραφική Εστία, παρουσία του Προέδρου της Βουλής, του Υπουργού Παιδείας, του βουλευτού των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και πλήθος κόσμου, ο Τάκης Δημητριάδης βραβεύεται με το Περιβαλλοντικό βραβείο 2015 για την πολύχρονη προσφορά του στην τέχνη της Περιβαλλοντικής Φωτογραφίας.
Τον Νοέμβριο του 2018 το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσα στα πλαίσια προώθησης και υποστήριξης των Τεχνών και του Πολιτισμού, παραλαμβάνει τη φωτογραφική συλλογή “Ο Κόσμος της Κύπρου 1960-1974”.