21.8 C
Nicosia
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήNEWS«STILL!»- ΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»: To υπουργείο Παιδείας ...

«STILL!»- ΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»: To υπουργείο Παιδείας έγκρινε ακατάλληλη την παράσταση για μικρά παιδιά-Ζητούν επανεξέταση της βεβιασμένης απόφασης (Φώτο)

-

Ακατάλληλη για θέαση από μικρά παιδιά έγκρινε το Υπουργείο Παιδείας, παράσταση η οποία ανέβηκε χθες Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Παρόλο που ενημερώθηκε ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης εντούτοις το υπουργείο επιμένει χωρίς να δει ζωντανά την παράσταση ότι είναι ακατάλληλη για τα μικρά παιδιά.

Σε επιστολή της, η θεατρική ομάδα Still θεωρεί ότι η παράσταση τηρεί όλα τα κριτήρια ώστε οι μικρότεροι μαθητές αλλά και οι μεγαλύτεροι μπορούν να κατανοήσουν πλήρως την παράσταση.

«Ακατάλληλο για θέαση από μικρά παιδιά το «STILL!», σύμφωνα με το κυπριακό Υπουργείο Παιδείας. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την τεράστια και θερμή ανταπόκρισή σας στις επαναληπτικές παραστάσεις του «STILL!» χθες, Σάββατο, 14/5 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Πρόκειται για μια δουλειά την οποία αγαπάμε βαθιά και χαιρόμαστε πολύ να τη μοιραζόμαστε με μικρά παιδιά και μεγάλους.

Και επειδή χθες πολλοί θεατές, για ακόμη μία φορά, μας είπατε ότι αυτή η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί και να παρουσιαστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές και σχολεία, θα θέλαμε να σας πούμε ότι πράγματι, αυτή είναι η πρόθεση και η επιθυμία μας. Προς μεγάλη μας όμως έκπληξη, η αρμόδια Επιτροπή Έγκρισης Θεαμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έκρινε ότι η παράσταση μας δεν είναι κατάλληλη και δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από μαθητές μικρότερους της πέμπτης και έκτης δημοτικού με αποτέλεσμα η έγκριση από το Υπουργείο να αφορά μόνο μαθητές των δύο μεγαλύτερων τάξεων στα δημοτικά σχολεία.

Μόλις ενημερωθήκαμε προφορικά γι’ αυτή την απόφαση, ο σκηνοθέτης της παράστασης έστειλε επιστολή προς τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, περιγράφοντας του τη μέχρι τώρα πορεία της παράστασης, τα μηνύματα ειρήνης και αγάπης που, από την ανταπόκριση του κοινού, φαίνεται ότι έχει κατορθώσει να επικοινωνήσει με επιτυχία το έργο, τις κριτικές που γράφτηκαν και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής το έχουν παρακολουθήσει ήδη με τους γονείς τους πάρα πολλά παιδιά μικρής ηλικίας από τριών κιόλας ετών, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή υπόνοια από γονέα ή κηδεμόνα ότι η παράσταση δεν είναι κατάλληλη για τόσο μικρούς θεατές.

«Ορισμένα στοιχεία έχουν παραποιηθεί ή δεν έχουν γίνει απολύτως κατανοητά από τα μέλη που την απαρτίζουν»

Εκτιμούμε ότι για αυτή την απόφαση του Υπουργείου, ίσως να έχει διαδραματίσει ρόλο ότι λόγω της πανδημίας δεν είχαμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε ζωντανά περισσότερες παραστάσεις για να καλέσουμε την Επιτροπή να δει από κοντά το θέαμα και ότι ίσως μέσω της κινηματογραφημένης εκδοχής της παράστασης ορισμένα στοιχεία έχουν παραποιηθεί ή δεν έχουν γίνει απολύτως κατανοητά από τα μέλη που την απαρτίζουν.

Γι’ αυτό τον λόγο, προσκαλέσαμε τόσο τον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης όσο και τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής να παραστούν στις χθεσινές παραστάσεις ώστε να βιώσουν ιδίοις όμμασι και από κοντά την εμπειρία.  Ως ωστόσο επίσημη απάντηση στα παραπάνω, λάβαμε γραπτώς την απόφαση της Επιτροπής ότι «η μεγάλη διάρκεια της παράστασης (1 ώρα και 10 λεπτά)», «σε συνδυασμό με την πλήρη απουσία εκφωνημένου λόγου από τους ηθοποιούς, καθιστούν δύσκολη την κατανόηση του περιεχομένου του έργου από παιδιά μικρών τάξεων».

Άμεσα, ο σκηνοθέτης μας απάντησε στο Υπουργείο αναφέροντας ότι η προηγούμενη παραγωγή που έχει σκηνοθετήσει για παιδιά, εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή για μαθητές από Α’ Δημοτικού, παρόλο που η διάρκεια ήταν 1 ώρα και 20 λεπτά ενώ σχετικά με την αναφορά «απουσίας εκφωνημένου λόγου η οποία καθιστά δύσκολη την κατανόηση του έργου από παιδιά μικρών τάξεων» η απάντηση μας ήταν ότι θεωρούμε άκρως προβληματική αυτή την αντίληψη, η οποία υποτιμά την κρίση και την φαντασία των παιδιών. Στον αντίποδα μάλιστα, οι non verbal παραστάσεις έχουν διεθνώς τεράστια αποδοχή ακόμη και από θεατές νηπιακής ηλικίας αφού αναπτύσσουν τη φαντασία και καταργούν το εμπόδιο της γλώσσας. Η τελευταία επιστολή ανέφερε και πάλι την επιθυμία μας να παρευρεθούν χθες τα μέλη της Επιτροπής στο Δημοτικό Θέατρο για να ζήσουν την εμπειρία από κοντά. Δεν λάβαμε καμία απάντηση για να εξασφαλίσουμε θέση είτε για την επιτροπή είτε για τον Διευθυντή Δημοτικής.

Εξακολουθώντας να πιστεύουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας με την εν λόγω απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, στερεί το δικαίωμα από τα παιδιά να διευρύνουν τα αισθητικά τους ερεθίσματα και να έρθουν σε επαφή με νέες καλλιτεχνικές εμπειρίες, αλλά και σε εμάς τους καλλιτέχνες, να πραγματοποιήσουμε ουσιαστικές συναντήσεις στο λίγο που έχει απομείνει στη φετινή σχολική χρονιά μετά από δύο χρόνια απουσίας των μαθητών από οποιαδήποτε εξωσχολική δραστηριότητα, καλούμε όσες και όσους γονείς έχετε παρακολουθήσει την παράστασή μας να στηρίξετε την προσπάθεια μας για αναθεώρηση της απόφασης της Επιτροπής. Ως καλλιτέχνες, θεωρούμε επίσης ότι θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά το θέμα της σύνθεσης της εν λόγω Επιτροπής. Δική μας άποψη, την οποία εξέφρασε πολλές φορές στο παρελθόν και το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, είναι ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να αποτελείται (και) από άτομα που έχουν άμεση σχέση με τον χώρο του πολιτισμού.

«..Η Επιτροπή θα έπρεπε να αποτελείται (και) από άτομα που έχουν άμεση σχέση με τον χώρο του πολιτισμού»

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση μας είναι το ‘Still!’ να συνεχίσει και να φτάσει όσο πιο μακριά, προσπερνώντας όλα τα εμπόδια που μπορεί να συναντάει μια ανεξάρτητη παραγωγή. Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις και με φεστιβάλ θεάτρου για παιδιά στο εξωτερικό, από τα οποία δεχτήκαμε πρόσκληση για συμμετοχή.

Σας ευχαριστούμε και πάλι για την αγάπη, Η ομάδα του STILL: Κώστας Σιλβέστρος, Παναγιώτης Τοφή, Σταύρος Σταύρου. Θοδωρής Οικονόμου, Κωνσταντίνα Ανδρέου, Βασίλης Πετεινάρης, Άννα Φωτιάδου, Αντρέας Κουτσόφτας, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Άντονυ Παπαμιχαήλ, Ανδρέας Μιχαλόπουλος, Κωνσταντίνος Ανδρονίκου».

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΚΟΥΛΛΗΣ: Ηχηρό μήνυμα μέσα από ένα σκίτσο του -Με αφορμή...

Η τέχνη έχει τη μοναδική δύναμη να μεταφέρει μηνύματα που αγγίζουν την καρδιά και αφυπνίζουν τη συνείδηση. Αυτό επιτυγχάνει ο καλλιτέχνης Χρίστος Κακουλλής μέσα...