Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City» με την οποία η Κύπρος και ο ΘΟΚ απέσπασαν το υψηλού κύρους βραβείο Golden Triga στην έκθεση Κουατριενάλε Πράγας 2023.
Το βραβευμένο εικαστικό έργο, το οποίο έφερε την Κύπρο στο προσκήνιο της σκηνογραφικής σκηνής, διακρίθηκε ανάμεσα σε 100 δημιουργικές και επιμελητικές ομάδες και εθνικές συμμετοχές από 59 χώρες και περιφέρειες. Το έργο, παρουσιάζει την ευθύνη και την ελπίδα που μπορεί να βρεθεί σε χώρους τραύματος μέσα από την τέχνη. Την αρχική ιδέα και την επιμέλεια του έργου ανέλαβε η κα Μαρίνα Μαλένη ενώ την καλλιτεχνική έρευνα και το σχεδιασμό του έργου ανέλαβε η κα Μελίτα Κούτα.
Στην ειδική τελετή, την οποία συνδιοργάνωσαν ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Εθνικό Θέατρο, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Σπίτι της Κύπρου, υπό την αιγίδα της Υφυπουργού Πολιτισμού της Κύπρου Δρος Βασιλικής Κασσιανίδου, τίμησαν με την παρουσία τους, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της εκκλησίας καθώς επίσης άνθρωποι των γραμμάτων, του πολιτισμού και των τεχνών.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Σταύρος Αυγουστίδης, ανέφερε ότι «η εικαστική εγκατάσταση «Θεατές σε Πόλη Φάντασμα», πέραν της αυτόδηλης εικαστικής αξίας και σημασίας του, παρουσιάζει, εμπεριέχει και πυροδοτεί μέσω σκηνογραφικών, εικαστικών και παραστατικών μέσων τη Μνήμη και το Τραύμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, που εδώ και 50 σχεδόν χρόνια στέκει βουβή και εγκαταλελειμμένη, όμηρος πίσω από τα συρματοπλέγματα, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής».
Ο κ. Αυγουστίδης τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό που η υποβλητική αυτή εγκατάσταση παρουσιάζεται στην Μητρόπολη του Ελληνισμού και μάλιστα στο
Εθνικό Θέατρο, καθώς «οι άρρηκτοι αδελφικοί δεσμοί, που συνδέουν Ελλάδα και Κύπρο,
σφυρηλατούνται και ενδυναμώνονται και μέσα από τον δρόμο του Πολιτισμού».
Στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ κα Αντιγόνη
Παπαφιλίππου, σημείωσε ότι, «το εικαστικό έργο κατάφερε από τη μια να αγγίξει τις καρδιές
μας έχοντας ως αφετηρία ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, που πονά όλους μας, κι από την άλλη να κρατήσει μια λεπτή ισορροπία στρέφοντας τη ματιά στο μέλλον. Οι δημιουργοί, μέσα από τη σκηνογραφική μεθοδολογία, ακροβατώντας στη λεπτή γραμμή που χωρίζει την πολιτική θέση και την κριτική σκέψη από την προπαγάνδα, αποφάσισαν να μας θέσουν ενώπιον των ευθυνών μας, ως θεατές, αλλά και ως φορείς του μέλλοντος, μέσα από την τέχνη». Η κα Παπαφιλίππου ανέφερε επίσης ότι «η ελπίδα υπάρχει, νοηματοδοτεί και θα συνεχίσει να εξελίσσεται όσο υπάρχουν άνθρωποι με πίστη, με ευχέρεια να δημιουργούν πέρα από στενά όρια, αγκυλώσεις και περιορισμούς. Άνθρωποι με μεράκι, με αφοσίωση και ταλέντο είναι αυτοί που θα σηκώσουν στους ώμους τους την ελπίδα».
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κ. Γιάννης Μόσχος, ανέφερε ότι είναι με μεγάλη χαρά που το Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί την
εικαστική εγκατάσταση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και τόνισε ότι «αισθανόμαστε ότι το μεγάλο βραβείο Golden Triga που απονεμήθηκε στο ΘΟΚ είναι και βραβείο του Εθνικού
Θεάτρου καθότι οι σχέσεις του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδος με το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου
είναι αδελφικοί».
Για τη σύλληψη, τη δημιουργία και την μεθοδολογία της βραβευμένης εγκατάστασης μίλησε η Επιμελήτρια της κυπριακής συμμετοχής, Λειτουργός Θεατρικής Ανάπτυξης του ΘΟΚ κα Μαρίνα Μαλένη, αναφέροντας πως «όταν βρισκόμασταν στα αρχικά στάδια της δουλειάς μας, η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου άνοιξε και βλέπαμε με τρόμο να γίνονται γαμήλιες φωτογραφίσεις ή σέλφις μπροστά στα ερείπια των αναμνήσεων μας. Έτσι αρχίσαμε να σκεφτόμαστε για τη φετινή συμμετοχή. Από τη μία η ίδια η πόλη και η ιστορία της, αναγεννούν μνήμες και ιστορίες απώλειας, ανασφάλειας, εγκλημάτων αλλά και ανθεκτικότητας του ανθρώπινου πνεύματος.
Από την άλλη, θέλαμε όπως το έργο να αποτελέσει μια έκκληση για κατανόηση, αλληλεγγύη και ανάληψη ευθύνης σε μια περίοδο που οι ανθρώπινη προσέγγιση και οι περιβάλλοντες χώροι μας, απαιτούν ακόμα περισσότερη σημασία και αναγνώριση. Διακριτικά και χωρίς φανφάρες αλλά με δύναμη και βάθος και στιβαρότητα».
Τέλος, ο συνεργαζόμενος τεχνικός σύμβουλος του έργου κ. Χάρης Καυκαρίδης έκανε αναφορά στον τρόπο κατασκευής και δημιουργίας του εκθέματος και τόνισε «τη σημαντικότητα της ομαδικότητας για να μεταφερθεί μέσα από το σκηνογραφικό πλαίσιο η σημερινή πραγματικότητα της πόλης της Αμμοχώστου». Το βραβευμένο εικαστικό έργο θα εκτίθεται στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας (φουαγέ της Νέας Σκηνής «Νίκος Κούρκουλος) μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2023 στις ώρες που το κτήριο είναι ανοικτό για παραστάσεις.