18.8 C
Nicosia
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήNEWSSOCIAL MEDIA: Μόνο με γονική άδεια για τους ανηλίκους-Βασικές πρακτικές ενίσχυσης της...

SOCIAL MEDIA: Μόνο με γονική άδεια για τους ανηλίκους-Βασικές πρακτικές ενίσχυσης της ασφάλειας

-

Η Γιούτα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαιτεί με νόμο από τις δημοφιλείς εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης – όπως το Facebook, το Instagram και το TikTok – να ξεκλειδώσουν το περιεχόμενό τους σε ανήλικους χρήστες, υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως έχουν λάβει άδεια από τους γονείς.

Επιπλέον, οι κηδεμόνες αποκτούν πλήρη πρόσβαση στους λογαριασμούς των παιδιών τους, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών μηνυμάτων τους. Παράλληλα, ο νομοθέτης βάζει φρένο στη νυχτερινή χρήση των social media (από τις 22.30 ως τις 06.30), εκτός αν πάρουν ειδική άδεια από τους γονείς τους, ενώ οι εταιρείες δεν θα έχουν πλέον το δικαίωμα να συλλέγουν τα στοιχεία των παιδιών ή να τα στοχεύουν με διαφημίσεις. Και ενώ τα συγκεκριμένα μέτρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τον Μάρτιο του 2024, οι Πολιτείες του Αρκανσο, του Τέξας, του Οχάιο και της Λουιζιάνα δρομολογούν αντίστοιχες παρεμβάσεις.

Οι αποφάσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο όπου η ανησυχία των γονέων για τις παγίδες του κόσμου του «chat» και των social media έχει κορυφωθεί. Το «cyberbullying», η αποπλάνηση ανηλίκων μέσα από το Διαδίκτυο αλλά και τα παιχνίδια πρόκλησης με ενδεικτικότερο το «blackout challenge» (έφηβοι προκαλούν ασφυξία στον εαυτό τους) χαρτογραφούν τα σκοτεινά μονοπάτια της ανεξέλεγκτης ενασχόλησης των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παράλληλα, οι εικόνες από παρέες ακόμη και μικρών παιδιών να κάθονται σε παγκάκια με το βλέμμα καρφωμένο στο κινητό τους αντί να παίζουν μπάλα ή κυνηγητό αποτελούν ένα ακόμη «σημείο των καιρών». Εξίσου καθημερινό στιγμιότυπο είναι τα πρόσωπα των εφήβων να λάμπουν κυρίως όταν έρχεται η ώρα για… selfie.

Η θέση ενός πλαισίου βασικών ορίων χρήσης των κοινωνικών δικτύων αλλά και προϋποθέσεων ασφαλούς χρήσης τους αποτελεί σημαντικό «κλειδί» για να ελεγχθεί η παράλληλη… διαδικτυακή ζωή των παιδιών και των εφήβων. Μία ακόμη σημαντική παράμετρος ώστε να μην… ξεχειλώνουν σταδιακά οι ελευθερίες των ανηλίκων είναι το πλαίσιο αυτό να είναι σταθερό και να φροντίζουν και οι ίδιοι οι γονείς να το υιοθετούν επιβεβαιώνοντας με τη στάση τους αυτήν την αξία και τη χρησιμότητά του.

Παρ’ όλα αυτά, οι ανάγκες αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία. «Κατά την εφηβική ηλικία και σταδιακά, θα μπορούσε να προβλέπεται διαβάθμιση της ευελιξίας κατά την υιοθέτησή του, ανάλογα με το αναπτυξιακό επίπεδο των εφήβων, με την πρόβλεψη μεγαλύτερης ευελιξίας αλλά και συνδιαμόρφωσής του μαζί τους, καθώς η υποστήριξη της ανάληψης υψηλότερου ποσοστού «ελέγχου» από την πλευρά τους θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε αύξηση του ποσοστού της υπευθυνότητας, της προσοχής αλλά και των βασικών δεξιοτήτων αυτοελέγχου και αυτορρύθμισης εκ μέρους τους», συμπληρώνει η κ. Παπαδημητρίου.

Κάποιες βασικές πρακτικές ενίσχυσης της ασφάλειας κατά τη χρήση των κοινωνικών δικτύων, πέραν της ταυτόχρονης αξιοποίησης των διαθέσιμων εργαλείων γονικού ελέγχου, σύμφωνα με την Ανδρονίκη Β. Παπαδημητρίου, ειδική παιδαγωγό της Πανεπιστημιακής Παιδοψυχιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» που μίλησε στο Έθνος στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να εστιάζουν στα κάτωθι:

– Να προβληματίσουμε τα παιδιά – εφήβους για τα αναδυόμενα κουμπιά ή συνδέσμους συναίνεσης και τη στάση που πρέπει να υιοθετούν πριν αποφασίσουν τις ενέργειές τους, αλλά και να τους μάθουμε πώς να ορίζουν ισχυρούς κωδικούς ασφαλείας στα προσωπικά τους δεδομένα, τους οποίους είναι σημαντικό να μην τους αποκαλύπτουν σε τρίτα πρόσωπα.

– Να ενισχύσουμε την επιφυλακτικότητα και την προσοχή τους απέναντι σε ανθρώπους που συναντούν στα δίκτυα αυτά, για τους οποίους γνωρίζουν μόνο τις πληροφορίες που οι ίδιοι επιλέγουν να παρουσιάσουν και τους οποίους δεν γνωρίζουν πραγματικά. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να τους εκπαιδεύσουμε στην ενεργοποίηση ειδικών ρυθμίσεων προστασίας πρόσβασης στον λογαριασμό τους.

– Να τους εξηγήσουμε τη σημασία της προσεκτικής επιλογής του προσωπικού υλικού (φωτογραφιών, βίντεο, πληροφοριών) προς ανάρτηση ή διαμοιρασμό, αλλά και της υιοθέτησης συμπεριφορών που δεν εκθέτουν υπερβολικά τον προσωπικό τους χώρο, φυσικό και ψυχοσυναισθηματικό, και δεν προσβάλλουν τον εαυτό τους ή τους άλλους.

– Να τους γνωστοποιήσουμε όλα τα ηλεκτρονικά ή άλλα μέσα με τα οποία μπορούν να οριοθετήσουν, να «μπλοκάρουν» ή να καταγγείλουν εισερχόμενο στους λογαριασμούς τους υλικό, σχόλια ή συμπεριφορές που αισθάνονται ότι τους προσβάλλουν ή τους προκαλούν δυσφορία ή απειλή και να τους υπογραμμίσουμε την αξία του δικαιώματος και της υποχρέωσης ταυτόχρονα στον εαυτό τους για μοίρασμα και διάλογο με τους γονείς τους ή με έναν ενήλικο που εμπιστεύονται, στην περίπτωση που συμβεί κάτι που τους θίγει.

– Να συζητήσουμε μαζί τους τη σημασία της έξυπνης και με μέτρο χρήσης των κοινωνικών δικτύων, έτσι ώστε η μορφή αυτή «διαθλασμένης» επικοινωνίας που αυτά ευνοούν να μην υποσκελίζει την αξία και τη ζεστασιά της άμεσης και ζωντανής επικοινωνίας με τους άλλους αλλά και τις άλλες σημαντικές εμπειρίες και δραστηριότητες της πραγματικής ζωής.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

- Advertisment -

πρεπει να διαβασετε:

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ: «Zήσε…Αγαπά…χαμογελά»- Το Χριστουγεννιάτικο σπίτι του Άγγελου: Μια γιορτή αγάπης...

Στην Ξυλοφάγου, ένα σπίτι κάθε Δεκέμβρη φωτίζεται με τρόπο ξεχωριστό. Δεν είναι μόνο τα λαμπιόνια και οι χριστουγεννιάτικες φιγούρες που τραβούν την προσοχή. Είναι...