ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΟΥΡΗ: Κατάχρηση εξουσίας, παρανομίες και έξι χρόνια αδράνειας-Πειθαρχικές ευθύνες «βλέπει» η Αρχή κατά της Διαφθοράς

Η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της αυτεπάγγελτης έρευνάς της για την εκτροπή νερού από τον ποταμό Κούρη και τη λειτουργία ιχθυοτροφείων σε Τριμίκλινη και Συλίκου, μετά από άρση της απαγόρευσης δημοσιοποίησης πληροφοριών.

Η έρευνα, που κάλυψε περίοδο από το 2004 μέχρι σήμερα, κατέληξε σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τρία πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και πρώην Υπουργός καθώς και πειθαρχικές ευθύνες για επτά κρατικούς λειτουργούς από διάφορα Τμήματα του κράτους.

Ο πρώην Υπουργός φέρεται να ενέκρινε ιεραρχική προσφυγή για υδροληψία από τον ποταμό Κούρη χωρίς τον απαιτούμενο έλεγχο, λαμβάνοντας αντιφατικές και αυθαίρετες αποφάσεις, οι οποίες ενδέχεται να στοιχειοθετούν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Παράλληλα, δύο πρώην Διευθυντές Τμημάτων φέρονται να παρέκαμψαν τη νομοθεσία, προκειμένου να εκδοθεί άδεια λειτουργίας ιχθυοτροφείου ενόψει εγκαινίων, ενεργώντας εν γνώσει της παρανομίας.

Την ίδια ώρα, η έρευνα κατέγραψε σοβαρές παραλείψεις στους ελέγχους, επιπόλαιες εγκρίσεις επιδοτήσεων και την καταβολή ποσού ύψους €657.000 σε εταιρείες που δεν διέθεταν τις απαιτούμενες άδειες. Επιπλέον, λειτουργοί της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού φέρονται να επέδειξαν αδικαιολόγητη αδράνεια για χρονικό διάστημα έξι ετών, παραλείποντας να λάβουν τα προβλεπόμενα νομικά μέτρα για παράνομα υποστατικά στην περιοχή.

Συνολικά, από τα ευρήματα της Έκθεσης αναδύεται μια εικόνα διοικητικής σύγχυσης, γραφειοκρατικής κωλυσιεργίας και «εικονικής νομιμότητας», όπου η τυπική διαδικασία υποκατέστησε την ουσιαστική εφαρμογή της νομοθεσίας — με το κράτος να φαίνεται πως έβλεπε, άκουγε και… προσπερνούσε.

Η έκθεση, έκτασης 275 σελίδων, βασίστηκε σε 55 ακροάσεις και 120 τεκμήρια και έχει ήδη εγκριθεί από την Αρχή. Ο φάκελος παραπέμπεται στον Γενικό Εισαγγελέα για τα ποινικά ζητήματα και στα αρμόδια όργανα για τα πειθαρχικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Hot this week

«Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ»:Ένα μαγικό ταξίδι με μήνυμα «Χάνεις χρόνο αν φοβάσαι!»

Ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια των παιδικών μας...

ΛΕΜΕΣΟΣ: 270 μεταφορές ΑμεΑ από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό – Πώς μπορείτε να εξυπηρετηθείτε

Τη δυνατότητα ασφαλών και οργανωμένων μετακινήσεων σε άτομα με...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ: Περίπου 2.850 άνθρωποι στην Κύπρο ζουν με οπτική αναπηρία

Μια καθημερινή διαδρομή που για πολλούς θεωρείται αυτονόητη, για...

Topics

«Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ»:Ένα μαγικό ταξίδι με μήνυμα «Χάνεις χρόνο αν φοβάσαι!»

Ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια των παιδικών μας...

ΛΕΜΕΣΟΣ: 270 μεταφορές ΑμεΑ από τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό – Πώς μπορείτε να εξυπηρετηθείτε

Τη δυνατότητα ασφαλών και οργανωμένων μετακινήσεων σε άτομα με...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ: Περίπου 2.850 άνθρωποι στην Κύπρο ζουν με οπτική αναπηρία

Μια καθημερινή διαδρομή που για πολλούς θεωρείται αυτονόητη, για...

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ: Περιορισμένη ορατότητα στην Κοκκινοτριμιθιά λόγω βροχής

Προσοχή χρειάζεται από τους οδηγούς που κινούνται στον αυτοκινητόδρομο...

Related Articles

Popular Categories