MAΡΙΟΣ ΤΟΚΑΣ: Eξήντα ένα σύγχρονες αγιογραφίες του παρουσιάζονται το Σάββατο στη Λεμεσό (Φώτο+Βίντεο)

Το Ίδρυμα Μάριος Τόκας, σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο κοινό τις εικαστικές δημιουργίες του Μάριου Τόκα.

Η έκθεση με τίτλο «Εικαστικές Υμνωδίες» θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού «Αποθήκες Παπαδάκη» από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 έως το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022. Θα παρουσιαστούν 61 σύγχρονες αγιογραφίες του καλλιτέχνη, τις οποίες φιλοτέχνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μέχρι και το θάνατό του (2008) και οι οποίες, με την επιμέλεια της συζύγου και των παιδιών του, μεταφέρθηκαν από την οικογενειακή του εστία στο Πικέρμι στην γενέτειρά του τη Λεμεσό.

Όπως σημειώνει η ιστορικός τέχνης Δρ. Ελένη Σ. Νικήτα, η οποία και έχει επιμεληθεί την έκθεση: «Η ενασχόληση του Μάριου Τόκα με τη ζωγραφική ήταν αποτέλεσμα μιας έμφυτης, δυνατής ανάγκης για έκφραση. Πρόκειται για μια πηγαία και αυθόρμητη καλλιτεχνική δημιουργία, απότοκο προσωπικών βιωμάτων και μιας βαθιάς αναζήτησης για επικοινωνία με το υπερβατικό, η οποία εκδηλώνεται τόσο στην εικαστική όσο και στη μουσική του παρακαταθήκη, κυρίως στη σύνθεσή του «Θεογεννήτωρ Μαρία». Μολονότι δε ο ίδιος θεωρεί τη σχέση του με τη ζωγραφική ως μιας εντελώς προσωπική υπόθεση, η μελέτη της ολότητας του έργου του καταδεικνύει ότι εντάσσεται στο πλαίσιο πραγματώσεων σύγχρονων καλλιτεχνών για μια προσωπική επικοινωνία, ένα διάλογο με τη βυζαντινή εικονογραφία και την κατάθεση νέων προτάσεων, οι οποίες, φέροντας το στίγμα της ιδιοπροσωπίας, εισηγούνται μια νεοχριστιανική εικονογραφία του θείου».

Την έκθεση πλαισιώνει πολυσέλιδος πολυτελής κατάλογος με την γραφιστική επιμέλεια του γιου του συνθέτη Κώστα Τόκα. Χορηγοί της έκθεσης είναι οι Υπεραγορές Αλφαμέγα και ο ΟΠΑΠ Κύπρου, ενώ θεσμικός χορηγός είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Χορηγός επικοινωνίας και μέγας υποστηρικτής είναι ο ALPHA Κύπρου. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Τρίτη με Παρασκευή ώρες 10:00 – 18:00, ενώ το Σάββατο ώρες 10:00 – 14:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη. Περισσότερες πληροφορίες στο mariostokas.com.cy.

Πηγή:alfanews

Hot this week

Το Audi A3 συμπληρώνει 30 χρόνια στην αγορά με μια ιδιαίτερα ελκυστική προσφορά

Το Audi A3 αποτελεί διαχρονικά ένα από τα πιο...

The Art of REAL ESTATE RETURNS

Εξαιρετικές ευκαιρίες επένδυσης σε γραφειακούς χώρους από την Gordian Η Gordian...

Ο Ροταριανός Όμιλος Λευκωσίας Λευκοθέα αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο

Ο Ροταριανός Όμιλος Λευκωσίας Λευκοθέα (RCNL), συνεχίζοντας τη δέσμευσή...

Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου χαιρετίζει την ομόφωνη ψήφιση της νομοθεσίας για το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου

Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση...

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Η μέση βροχόπτωση φτάνει στο 94% μετά τις τελευταίες βροχές

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την Απριλιάτικη βροχόπτωση. Εάν...

Topics

The Art of REAL ESTATE RETURNS

Εξαιρετικές ευκαιρίες επένδυσης σε γραφειακούς χώρους από την Gordian Η Gordian...

Ο Ροταριανός Όμιλος Λευκωσίας Λευκοθέα αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο

Ο Ροταριανός Όμιλος Λευκωσίας Λευκοθέα (RCNL), συνεχίζοντας τη δέσμευσή...

ΑΠΡΙΛΙΟΣ: Η μέση βροχόπτωση φτάνει στο 94% μετά τις τελευταίες βροχές

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την Απριλιάτικη βροχόπτωση. Εάν...

ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ: Δεκάδες πολίτες με πλακάτ και συνθήματα έξω από τη Βουλή-(Φώτο)

Έντονη είναι η παρουσία πολιτών έξω από τη Βουλή,...

Τρ. Κύπρου: Στήριξη πελατών και ξενοδοχειακής βιομηχανίας με X5 βαθμούς ανταμοιβής

Η Τράπεζα Κύπρου, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η...

Related Articles

Popular Categories