MANNEKEN-PIS: TO ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΘΑ “ΝΤΥΘΕΙ” ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Τα 200 χρόνια από τη συμπλήρωση της επανάστασης του 1821 θα τιμήσει την 25η Μαρτίου το λαογραφικό σύμβολο των Βρυξελλών το Manneken-Pis. Το εμβληματικό άγαλμα θα «ντυθεί» τσολιάς από τις εννέα το πρωϊ μέχρι τις έξι το απόγευμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το άγαλμα ντύνεται με ενδυμασίες άλλων χωρών, ο Manneken –Pis είναι ένα μικρό μπρούτζινο ύψους 60 εκατοστών που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα από τον Φλαμανδό καλλιτέχνη Jerome Duquesnoy και έχει στηθεί μόλις λίγα τετράγωνα από το δημαρχείο των Βρυξελλών και την πλατεία Grand Place.



Το άγαλμα απεικονίζει ένα μικρό αγόρι να ουρεί σε συντριβάνι, αλλά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και στον σταθμό του μετρό Μαλμπέκ, το περίφημο άγαλμα έγινε από τους χρήστες του διαδικτύου σύμβολο κατά της τρομοκρατίας. Άλλος μύθος υποστηρίζει ότι ένα αγόρι κατάσκοπος είδε κατά τη διάρκεια μιας πολιορκίας πως κάποιοι επιχείρησαν να ανατινάξουν τα τείχη της πόλης, κάτι το οποίο προσπάθησε να αποτρέψει με το να ουρήσει το φιτίλι με αποτέλεσμα να το σβήσει.

Hot this week

ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ: Το πρόβλημα μεταφέρεται ξανά στην επόμενη χρονιά, ενώ η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται

Το Υπουργείο Παιδείας επανέρχεται με αναφορά στην πορεία εγκατάστασης...

ΝΑΓΙΑ: Η συγκινητική εκδήλωση στο Πάρκο Ηλιούπολης – Μια μικρή μαχήτρια που άλλαξε τη ζωή όλων σε μια μέρα

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αγάπης και ελπίδας πραγματοποιήθηκε η...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ: Όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες στον δρόμο Λευκωσίας–Λεμεσού -(Βίντεο)

Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Μαΐου 2026...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΓΑΠΗΣ: Φιλανθρωπική δράση εις μνήμη της μικρής Μάρθας – Τα έσοδα στον σύνδεσμο «Ένα Όνειρο Μια Ευχή»

Μια ξεχωριστή φιλανθρωπική εκδήλωση εις μνήμη της μικρής Μάρθας...

Το Andrey & Julia Dashin’s Foundation στηρίζει την πρώτη κοινωνική επιχείρηση της Κύπρου

Πέρα από την επιχειρηματικότητα: μια νέα εποχή συμπερίληψης Μετά τα...

Topics

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ: Όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες στον δρόμο Λευκωσίας–Λεμεσού -(Βίντεο)

Αναστάτωση προκλήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Μαΐου 2026...

Το Andrey & Julia Dashin’s Foundation στηρίζει την πρώτη κοινωνική επιχείρηση της Κύπρου

Πέρα από την επιχειρηματικότητα: μια νέα εποχή συμπερίληψης Μετά τα...

Συνεντεύξεις με άτομα που…αξίζουν μια σελίδα

Βιβλίο με επιλεγμένα κείμενα της δημοσιογράφου Άννης Χαραλάμπους Τριάντα οχτώ...

Related Articles

Popular Categories